Voorbeschouwing op speelronde 16

Van de redactie | Twee weekeinden kwamen ‘onze’ ploegen niet in actie, maar dit weekend gaan we er allemaal weer tegenaan gelukkig. Voor sommige ploegen kwam de korte onderbreking waarschijnlijk als een geschenk, voor de ander op een slecht moment omdat men in een ‘flow’ zat en dit zomaar weg kan zijn na twee weekjes rust. Voor Sportief staat er staan direct een kraker op het programma tegen een mede-titelkandidaat. Nieuwkoop en Aarlanderveen hervatten hun titelrace en moeten zorgen dat zij beide bij de les zijn en niet al met het hoofd bij de onderlinge kraker van komende week. Het geplaagde TAVV gaat op bezoek bij voormalig koploper ESTO dat in 2023 de draai nog niet gevonden heeft wat dus kansen biedt. Zevenhoven kan zijn koppositie gaan verstevigen én zich tegelijkertijd gaan revancheren want zij ontvangen het nietige Kickers waar eerder verrassend van werd verloren. Nicolaas Boys trapt in de late namiddag af bij Teylingen en zal met de punten moeten terugkeren om Zevenhoven in het vizier te houden. In Noorden bij NSV’46 wil men omhoog blijven kijken maar de ploegen onder hen komen steeds dichterbij. Tot slot ontvangt Altior op zondag ROAC voor de streekderby met hopelijk meer spektakel dan de laatste edities.

ESTO – TAVV
ESTO ging als ‘herbstmeister’ de winterstop in, maar in 2023 heeft het uit de eerste vier wedstrijden pas één schamel punt gepakt. Dit gebeurde ook nog een tijdens de competitiehervatting op 21 januari jl., sindsdien werd er driemaal verloren en daardoor is de ploeg van Koos van Zoest afgegleden naar de zesde plaats op de ranglijst. Toch zijn de verschillen tussen de eerste negen nog klein en heeft ESTO slechts twee punten minder dan koploper FC Aalsmeer.
Na slechts één overwinning in de eerste competitiehelft, heeft de ploeg van Danny Tijssen in het nieuwe jaar de weg omhoog ingezet. Er werd al tweemaal gewonnen, desondanks is het nog altijd hekkensluiter in de tweede klasse D. Het verschil met de ploegen als Kagia, Foreholte, Legmeervogels en RVC ’33 is echter nog overbrugbaar. Rechtstreekse handhaving lijkt teveel van het goede, maar de nacompetitie moet haalbaar zijn voor TAVV. Op bezoek bij ESTO wordt er weer een punt aan het seizoenstotaal toegevoegd en daarmee blijft men in de race om degradatie te ontlopen.
Poule tip: 1-1

RKDES – Aarlanderveen
Thuis tegen RKDES won Aarlanderveen knap met 1-0, zeker als je weet dat medekoploper Nieuwkoop dit seizoen tweemaal onderuit ging tegen ‘de roden’ uit Kudelstaart. Het enige doelpunt in de thuiswedstrijd werd vlak voor tijd gescoord door Sallem Chemlali. Aarlanderveen is er alles aan gelegen om een week voor de derby tegen Nieuwkoop een vergelijkbaar resultaat uit het vuur te slepen. Dat is dus wel makkelijker gezegd dan gedaan, want RKDES heeft tegen menig tegenstander van formaat bewezen dat het een stugge ploeg is. Op DWO na is RKDES ook de minst gepasseerde ploeg in de derde klasse A en dat betekent dat men vooral kan leunen op een stabiele defensie. Met klasse spelers als Thom Nouwens, Killian Bouwhuis en Moussa Kalisse heeft Aarlanderveen echter aan één moment genoeg om het verschil te kunnen maken.
Poule tip: 0-1

Nieuwkoop – SCW
Een week voor de kraker tegen Aarlanderveen ontvangt Nieuwkoop SCW, een team waar men in Rijsenhout gemakkelijk met 1-5 van wist te winnen. Met de wetenschap dat buurman en concurrent Aarlanderveen op bezoek gaat bij het lastige RKDES moet er thuis natuurlijk gewonnen worden om te kunnen profiteren wanneer de buurman zich – net als eerder Nieuwkoop zelf – laat verrassen in Kudelstaart. Maar van onderschatting mag geen sprake zijn want een week na de oorwassing die Nieuwkoop opliep bij RKDES wist SCW wél te winnen van de Kudelstaarders. Boris van Es zal zijn ploeg scherp het veld in moeten sturen, iets dat de oefenmeester wel is toevertrouwd. We gaan dan ook uit van een zege voor de oranjehemden.
Poule tip: 3-0

Teylingen – Nicolaas Boys
Op het achterlijke tijdstip van 17:15 uur gaat Nicolaas Boys op bezoek bij Teylingen. Tussen de twee derby’s door hopen de Nieuwveners andermaal drie punten te kunnen toevoegen, echter heeft de thuisploeg de punten ook hard nodig. Niet alleen om bij de onderste vijf weg te blijven, maar ook om op jacht te gaan naar misschien wel het laatste nacompetitieticket om promotie. Uitgerekend tegen Nicolaas Boys zou men goede zaken kunnen doen, maar de ploeg van Mo Bougrine zal hier ongetwijfeld een stokje voor steken. Thuis won Nicolaas Boys overtuigend met 4-0 en werd Teylingen van het kastje naar de muur gespeeld. Ook in Sassenheim verwachten wij dat ‘zwart en groen’ drie punten bijschrijft en deze zijn van harte welkom een week voor de kraker tegen Zevenoven.
Poule tip: 1-2

NSV’46 – SJC
NSV’46 heeft twee weken de tijd gehad om zich op te richten na de nederlaag op bezoek bij Nicolaas Boys. De Noordenaren zijn afgezakt naar de vijfde plaats en de door velen als titelkandidaat getipte ploeg moet in de achtervolging op de koplopers. De achterstand op lijstaanvoerder Zevenhoven bedraagt inmiddels maar liefst tien punten en door het vele puntverlies moeten Robert Swart en de zijne nu dus ook noodgedwongen naar onderen gaan kijken want het gat met de ploegen die op degradatie staan bedraagt slechts zes punten. Werk aan de winkel dus in Noorden. Na twee weken treffen zij nu SJC dat op de één na laatste plaats staat. De Noordwijkers wonnen slechts tweemaal tot nu toe, maar hun laatste wapenfeit betrof een knappe remise tegen Nicolaas Boys. In oktober wisten ze ook al twee punten van NSV’46 af te snoepen, de Noordenaren zijn gewaarschuwd dus. Wordt het omhoog of omlaag kijken de komende weken? Wij durven inmiddels geen ‘1’tje’ meer meer in te vullen…
Poule tip: 1-1

Zevenhoven – S.V. Kickers ’69
Koploper Zevenhoven tegen hekkensluiter Kickers ’69. Op voorhand vul je hier zonder nadenken een grote overwinning voor de thuisploeg in. Maar in speelronde 3 troffen beide ploegen elkaar ook in Leimuiden. Toen leed Zevenhoven één van zijn twee spaarzame nederlagen en Kickers boekte toen juist de enige overwinning van het seizoen. Van onderschatting mag dus niet nogmaals sprake zijn bij de geelhemden. Als we er ‘even’ vanuit gaan dat het opnieuw drie punten bijschrijft, dan lonkt er volgende week een schitterende affiche. Zevenhoven kan dan uitgerekend bij Nicolaas Boys de tweede periode pakken. Afijn, het moet eerst dus nog maar eens zien te winnen van de rode lantaarndrager en over het algemeen heeft Zevenhoven het lastiger tegen de mindere goden. Toch denken wij dat het ze ditmaal wel lukt om de Kickers te verslaan.
Poule tip: 3-0

Football Factory – Sportief
Sportief zag tijdens de twee weken rust wederom de ranglijst inkrimpen. Na eerder al Bodegraven trok ook Utrecht United zich terug competitie. Nu er weer gevoetbald gaat worden treft de lijstaanvoerder direct één van de grote concurrenten voor de titel. Het Leidse Football Factory heeft vijf punten achterstand op de ploeg van interim-trainer Cock Wens maar heeft tevens één duel tegoed en kan bij winst dit weekend dus in verliespunten Sportief voorbij gaan streven. Iets dat ook geldt voor nummer twee MMO overigens. Een belangrijk duel dus voor de groen-witten die niks liever willen dan middels het kampioenschap terugkeren in de vierde klasse. Niet voor niks betreft dit duel de ‘Jumbo wedstrijd van de week’ Daarvoor moet er gewonnen gaan worden zodat eigenlijk alleen MMO als concurrent overblijft. De eerste ontmoeting tussen beide ploegen eindigde in een nipte 3-2 overwinning voor Sportief. Wij zetten in op en herhaling van zetten.
Poule tip: 2-3

Altior – ROAC
Altior tegen ROAC levert de laatste jaren zelden spektakel op en dit is vooral te wijten aan de ploeg uit Rijpwetering. De paarshemden parkeren altijd eerst de bus en kijken vanuit daar of er iets te halen valt, zo niet dan neemt men graag genoegen met een punt. Op DIOS na is het de minst productieve ploeg, maar de middenmoter kreeg er door de behoudende speelstijl ook slechts achttien tegen. In Rijpwetering speelde Altior een slechte pot en creëerde het net als de thuisploeg weinig tot geen kansen, maar toch verloor men met 2-0 door twee vrije trappen van de thuisploeg. De laatste weken voor de korte onderbreking maakte de ploeg van Arjan van der Laan een meer dan prima indruk. Dit moet genoeg vertrouwen geven om de streekderby naar de hand te zetten. Zeker op eigen veld met het publiek erachter zal men vol voor de winst gaan. Ook ons vertrouwen is gegroeid getuige de voorspelling…
Poule tip: 2-1

De wedstrijd van de week is de topper in de vijfde klasse tussen Football Factory en Sportief. Ook kans maken op de JRM Reizen voetbalreis of iedere week op het Jumbo shoptegoed van € 50,-? SPEEL DAN MEE!
Meld je hier aan voor de leukste voetbalpoule van de gemeente Nieuwkoop!

Archieffoto: Kees Verhaar

Vijfde klasse verder uitgedund: Na Bodegraven verdwijnt ook Utrecht United uit competitie Sportief

Nieuwkoop loot RVVH voor achtste finale KNVB Beker