Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Onderschatting

Of je nu amateurvoetballer bent of profvoetballer, onderschatting is een gevaarlijke tegenstander. Dat hebben we afgelopen weekend aan onze topclubs wel gemerkt. Ajax en Feyenoord gingen lelijk onderuit in de Nederlandse competitie en in het buitenland waren er nog meer verrassingen te ontdekken.

Het overkomt iedereen wel eens, echter in één weekend zoveel topploegen die onderuit gaan is wel opvallend. In de Keuken Kampioen Divisie kon ADO een periode halen, dan moesten ze wel met grote cijfers winnen of Excelsior verliezen. Vooraf werd er een plan bedacht en ADO ging in een 1-3-4-3 formatie vol de strijd aan om de score zo hoog mogelijk te laten uitvallen. Het resultaat is bekend: ADO. Ondanks de -6 punten aftrek in de reguliere competitie kunnen ze van de periode niet worden afgepakt en daardoor zijn ze de terechte periodekampioen.

‘Vooruit drukzetten is leuk, maar na een coronajaar is het niet vanzelfsprekend om dit lang vol te houden’

Dennis over de keuzes van trainers om wedstrijden te willen winnen

Waar zit dan die onderschatting bij de spelers of bij de trainers? Ook dat is een mooie discussie die je kan voeren na dit weekend. De trainer bedenkt zijn plan en weet zeker dat hij gaat winnen met de keuzes die hij maakt. Het strijdplan met de spelers is besproken en de wedstrijd gaat aanvangen. De strijd die je vooraf als trainer wil zien van je ploeg komt nauwelijks overeen met wat je ziet, het bal- en looptempo is ver onder de maat en de omschakeling naar balverlies is om te huilen. Waar is de strijd en de passie? Of beter gezegd, waar is de wil om te winnen? Die ontbrak op de belangrijke momenten. Ook hier dien je als trainer over na te denken en moet je de juiste middelen gebruiken om in te zetten om je ploeg een andere motivatie mee te geven. Opportunistisch spelen kan soms een middel zijn om je ploeg wel die strijd en passie mee te geven, je kan het zien als een plan B tijdens de wedstrijd of voor in de rust. Belangrijkste is dat trainers en spelers spelen zich er bewust van zijn dat de trainer strijd en inzet wil, en dat de spelers zich ervan bewust zijn dat zonder strijd en inzet er weinig glans aan de wedstrijden gegeven wordt.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat strijd en inzet er altijd is? Na een jaar zonder voetbal is het ook weer wennen dat je voor het behalen van de punten meer moet doen dan je afgelopen periode hebt gedaan. Het vooruit drukzetten is leuk, maar na een coronajaar is het niet vanzelfsprekend dat je dit lang gaat volhouden. Drukzetten vanuit balbezit is wel een optie om te komen tot strijd en passie, bij het moment van balverlies vooruit bewegen, de diepte eruit halen en dan snel diepte naar de goal maken. De tegenstander verrassen met snelle pressie en hoog tempo, zodat er direct een scoringskans ontstaat. Het publiek zit erop te wachten en gaat altijd mee in het gedrag van de spelers, de kunst van voetballen is nog altijd de juiste dingen doen op het moment dat de wedstrijd daarom vraagt. Aan de trainer om meer bezig te zijn met willen winnen, met strijd, beleving en passie, want zonder deze ingrediënten komt onderschatting wel snel in beeld.

HBC maatje te groot voor Altior

Voorbeschouwen met Peter Burgmeijer en Lars Jansen op Nicolaas Boys – Zevenhoven