André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Ode aan de Kampioen

Winnaars hebben altijd gelijk. Winnaars voelen geen pijn. Winnaars lijken onaantastbaar. Kampioen worden is niet altijd iets vanzelfsprekends. Dat word je niet zo maar. Het is vaak een lang proces dat leidt naar succes. Velen gaan ten onder aan korte-termijn-visie, want succes najagen is alles wat men wil. Daar zijn voorbeelden genoeg van…

Gelukkig zijn er clubs en hun besturen die een lange-termijn-visie hebben en zich niet zo snel het hoofd op hol laten brengen. Echter ook vaak tot ongenoegen van hun eigen schare supporters die niets liever willen dan dat hun ‘vedetten’ aan het einde van de rit zich kampioen of promovendus mogen noemen. Zaak is om dan de rust te bewaren en uit te stralen dat uiteindelijk alles goed komt. Maar bied maar eens weerstand aan een morrend publiek. De criticasters aan de bar, die elke wedstrijd wel iets vinden dat niet goed ging, zijn vaak ‘de oude getrouwen’ die al zoveel hebben gezien binnen de vereniging. Diezelfde criticasters zijn vaak de mannen die het complex onderhouden, het materiaal en de velden prepareren op de maandagochtend om af te sluiten met een ‘twaalfuurtje’. Gouden krachten bij iedere club die vaak ondergewaardeerd zijn, maar zoveel waarde hebben, zodat de spelende leden niets in de weg wordt gelegd…

Precies drieënvijftig jaar en één dag na de oprichting is het voor het eerst een feit: Kampioen! Men weet niet wat het meemaakt, want in de geschiedenis is dit nog niet eerder gepasseerd. Promoties zijn er wel behaald op basis van herindelingen van de bond en tweede plaatsen, maar nog nooit was er die bekroning in de vorm van een titel. En voor het eerst in de clubgeschiedenis zal men de derde klasse gaan betreden. Reken er maar op dat de ‘heen-en-weer’ voorlopig verankerd zal blijven, want deze ploeg is in staat om ook in deze klasse hoge ogen te gaan gooien, mark my words!

‘Handhaven zal het primaire doel zijn, maar de selectie en staf kennende ligt die ambitie veel hoger’

André van der Voort over Aarlanderveen in de derde klasse

Bescheiden als men is zal handhaven het primaire doel zijn in seizoen 2019-2020, maar de selectie en staf kennende ligt die ambitie veel hoger. Er zal gekeken gaan worden waar het elftal zich kan versterken, waarmee de breedte van het keurkorps derde klasse waardig moet gaan worden. De tombola van die zware vierde klasse A is in ieder geval met glans doorstaan en men heeft de gezonde eerzucht om als ongeslagen kampioen het resterende seizoen af te sluiten.

Het is de titel van het collectief. De eenheid binnen de selectie, de rust op bestuurlijk vlak, het geregel op de achtergrond om de spelers te laten doen waar zij goed in zijn, het technisch kader, de ondersteuning binnen de club op allerlei gebieden maar ook vooral het geduld waarmee dit alles is bereikt. De vereniging krijgt hierdoor nieuwe impulsen, ook naast het vlaggenschip. De club floreert als nooit tevoren en kan tevreden en trots vooruit kijken naar wellicht een nieuw hoofdstuk in de roemrijke geschiedenis van de club. Aarlanderveen, gefeliciteerd!

Frank Veelenturf, Alphia, sv Nieuwkoop, 0172SPORT

Veelenturf vertrekt, Kallache keert terug

SV Zevenhoven vindt nieuwe voorzitter in René van Zon