NSV’46 pakt thuisoverwinning tegen zeer matig Bodegraven

Noorden | Een week na de oorwassing in Woerden stond er voor NSV’46 een op papier gemakkelijke wedstrijd tegen Bodegraven op het programma. In de praktijk kenden de Noordenaren ook weinig moeite met de rood-zwarte leeuwen, maar erg overtuigend was het niet. Het tempo lag veel te laag om het publiek te trakteren op een mooie voetbalmiddag.

De thuisploeg startte voortvarend en het was in de goede beginfase wachten op de openingstreffer. Vooral Daan Koot die als aanvallende middenvelder de zieke Menno de Jong verving, liet zich nadrukkelijk gelden. Steeds haalde hij de bal op en zette hij de aanval op waarbij hij zelf ook gevaarlijk was. Zo ook in de negende minuut toen Koot regisseur en eindstation was van een schitterende aanval. Zijn schot werd echter knap gestopt door Bodegraven-doelman Marco Vonk. Drie minuten later was Vonk geklopt maar schoot Cas van der Hoorn een strakke voorzet van Jim Groenendijk over het lege doel en vangnet. De treffer bleef echter uit in de eerste helft en dit had de thuisploeg aan zichzelf te danken. Het tempo lag veel te laag, en aan de bal was er geen initiatief om de Bodengraven-defensie te breken. Alleen de eerdergenoemde Koot was dreigend, maar aanvallers Kamiel Disseldorp en Mitchel Pijpers waren niet balvast of dreigend. Bodegraven meldde zich in aanvallend opzicht geen enkele keer bij het doel van Bas Kalshoven.

‘We waren te veel aan het breien en missen creativiteit’

Stefan van Tol was niet tevreden over het optreden van zijn ploeg

De tweede helft ging Bodegraven iets meer vooruit voetballen en dit resulteerde na vier minuten zowaar in de eerste kans voor de bezoekers. Een aanval over de linkerkant bereikte Freek Batelaan die het leer voorlangs prikte. Het spel leverde ook wat meer ruimte voor de ploeg van Robert Swart en deze sloegen een minuut later meteen toe. Het was niet verwonderlijk dat het Koot was die de score wist te openen. Hij wist een prachtpass van achteruit van Mika Valentijn om te zetten in een 1-0 voorsprong.
Een paar minuten later leek de wedstrijd gespeeld toen Disseldorp ontsnapte en de 2-0 binnenschoot, maar grensrechter Ed Timmer – die de eerste helft ook alle mogelijk gevaarlijke momenten afvlagde – stak zijn vlag in de lucht en arbiter Gerhard Frikken ging mee het oordeel van zijn assistent en annuleerde ten onrechte de goal. Tien minuten later haalde Disseldorp alsnog zijn gram toen hij zijn directe tegenstander eruit sprintte, oog en oog met Vonk koelbloedig bleef en de 2-0 op het bord zette.
Een kwartier voor tijd leek het in ene toch nog spannend te worden toen Frikken om onbegrijpelijke redenen naar de stip wees. Valentijn kreeg een zet in de rug en raakte vervolgens met zijn hand, die hij naast het lichaam had, de bal. Kalshoven moest vervolgens kansloos toezien hoe Bodegraven dit gegeven cadeautje uitpakte.
Invaller Robbie Geerlof had aan de teruggekeerde spanning een einde kunnen maken toen hij alleen op Vonk afging, maar de jongeling wilde het veel te mooi doen en koos voor een lob die jammerlijk mislukte waar een simpel schot waarschijnlijk wél het gewenste resultaat had opgeleverd… Bodegraven was echter niet bij machte om het nog écht spannend te maken waardoor de overwinning niet meer in gevaar kwam.

Aanvoerder Stefan van Tol was blij met de punten maar kritisch op het vertoonde spel: ‘We spelen tegen een erg slechte tegenstander vandaag en dan zie je dat we alsnog moeite hebben om er doorheen te voetballen. We waren erg aan het breien op een te laag tempo. We missen de creativiteit van bijvoorbeeld Lars de Jong. Alleen Daan speelde echt goed vandaag, je ziet dat ie op het middenveld beter in zijn element is dan in de spits. Maar aan de andere kant winnen we vandaag zonder heel veel moeite deze pot. Dat het nog een soort van spannend wordt was geheel aan de scheids te wijten. Om onbegrijpelijke redenen leek hij het laatste half uur tegen ons te fluiten. Die strafschop was echt een lachertje natuurlijk.’