NSV'46-SJZ, 0172SPORT

NSV’46 boekt verdiende zege op SJZ na spectaculair slot

Noorden | NSV’46 heeft de thuiswedstrijd tegen het vooraf gevreesde SJZ, dat de tweede plaats op de ranglijst bekleed, na een spectaculair wedstrijdverloop in de absolute slotfase over de streep getrokken. Zo is de ploeg van Dennis Tijssen 2024 uitermate goed begonnen.

Het gehele eerste bedrijf was de thuisploeg de betere. Tijdens de winterstop is er duidelijk geschaafd aan de nieuwe tactiek die de Noordenaren vlak voor de winterstop zijn gaan hanteren. Het spel is er beter van geworden en de equipe is zich zichtbaar bewuster wat er van hen verwacht wordt door Tijssen.
SJZ dat tot nog toe klinkende cijfers kon overleggen bleek niet de makkelijk voetballende ploeg te zijn die verwacht werd en had vooral in de opbouw heel veel moeite de vrije mensen te vinden. Zo wilde het dat men vooral via Roy Versteegen veelal de lange bal hanteerde, een die overigens steeds alle precisie miste om een medespeler te bereiken. NSV’46 had zijn zaakjes goed op orde en liet het centrale-duo Versteegen en Jurian de Klerk vrij en had de handige Jari van Kampen en Joey Vink in de teugels.

Het was dan ook balverlies van SJZ dat al in de achtste minuut de 1-0 inleidde. De Klerk stond vervolgens positioneel verkeerd en zag Robin van Koert in zijn rug in balbezit komen. Zijn voorzet bereikte Menno de Jong die bij de tweede paal de 1-0 binnen werkte. NSV’46 had het overwicht, gaf niks weg en probeerde de bezoekers steevast in de opbouw tot foute passes te dwingen.
Dat het af en toe wat onvriendelijk was van beide kanten kwam het wedstrijdbeeld voor de toeschouwers ten goede, de prima leidende Harry Hamer bleef steeds kalm en zorgde ervoor dat het niet escaleerde.

Toch kreeg de ploeg van trainer Kevin Bos na iets meer dan een half uur dé kans op de gelijkmaker. Van Kampen en Vink kregen even de ruimte om te combineren en dat resulteerde erin dat Van Kampen vrij voor Bas Kalshoven opdook in het strafschopgebied. De Noordense doelman redde echter knap met de voet en voorkwam zo de gelijkmaker.
Een aderlating was het uitvallen van doelpuntenmaker De Jong die na een luchtduel verkeerd neerkwam, maar ook met de inbrengen van de snelle Kamiel Disseldorp bleef de tactiek overeind.
Op slag van rust verdubbelde van Koert op grandioze wijze de score door een voorzet van Jeffrey Pieterse, na weer geknoei in de opbouw van SJZ, vanuit de lucht tegen de touwen te schieten.
Een ongekende ketser van Kalshoven bracht de bezoekers een minuut later terug in de wedstrijd. De doelman greep volledig mis bij een hoog ingebrachte vrije trap en gaf De Klerk vervolgens een niet te missen kans.

“Wij worden niet minder van wisselen, SJZ wel”

Stefan van Tol roemde de brede selectie

Na rust ging NSV’46 verder en was het eerste kwartier nog altijd de betere en scherpere ploeg, toch voelde je dat SJZ meer grip begon te krijgen. Even leek Disseldorp op weg naar de 3-1 maar hij stuitte op de ver uitgekomen doelman Gijs Brinks. De valpartij die volgde leverde de aanvaller zelfs de gele prent op voor schwalbe.
Bos wisselde aanvallend en bracht de kleine maar fysiek sterke Caleb van der Helm binnen de lijnen. De bezoekers zochten via de zijkanten steeds meer de aanval en na een uur spelen resulteerde dit in de gelijkmaker van Marc Griffioen die een voorzet van Van Kampen binnenkopte. Toen tien minuten later Van der Helm Daan van Rijn de 2-3 liet aantekenen was de ommekeer compleet en leken de bezoekers alsnog in het spoor te blijven van koploper Teylingen.
Maar de thuisploeg bleek niet te zijn gebroken en ging op jacht naar de gelijkmaker. Robbin Verhaar was dichtbij maar zijn vrije trap belandde op de lat. Een alles of niets offensief gaf uiteindelijk de doorslag. Cas van der Hoorn slingerde in de negentigste minuut zijn eerste balcontact voor het doel, doelman Brinks twijfelde opzichtig en zag Disseldorp van dichtbij de 3-3 binnenkoppen. Een minuut later was het Noordense feest compleet. De aftrap werd direct veroverd, Disseldorp ontsnapte aan de linkerkant, legde af op invaller Pim Koster die na een goede dribbel nog iemand in een groen-wit tenue in de weg zag liggen maar de rebound werd door Van Koert tegen de touwen getikt, 4-3. En zo bleven de punten in Noorden en deed NSV’46 met het oog op de tweede periode uitstekende zaken.

Stefan van Tol sprak na afloop van een ‘terechte zege van zijn ploeg en ziet het team een groei doormaken. “Ik denk dat wij steeds meer duidelijkheid krijgen in hoe we willen voetballen. Iedereen snapt steeds beter wat er verwacht wordt en afspraken worden nagekomen. SJZ is echt geen misselijke ploeg en staan niet voor niks tweede maar we hebben hun beste spelers vandaag weten te neutraliseren. Ook is het een wapen dat wij niet per se minder worden als we wisselen, dat zag je vandaag ook. Dat hadden zij niet. We brengen verse krachten die hetzelfde kunnen brengen. Daarnaast had ik het idee dat wij fitter waren dan zij. Al met al een heerlijke pot het die je denk ik terecht wint.”