Nieuwkoop legt na RCL ook HVV over de knie

Den Haag | Na de vroege bekeruitschakeling begon de competitie voor Nieuwkoop rooskleurig. Als kersverse tweede klasser werd de eerste competitiewedstrijd vorige week met 2-1 gewonnen van RCL. Wel hield men daar een forse erfenis aan over, in de vorm voor schorsingen van Mike Boelee en diens stand-in Rick Pouw. Voor de ontmoeting met HVV moest er vooraf flink gepuzzeld worden door Boris van Es en de zijnen, met succes bleek na negentig minuten.

De afwezigheid van Boelee en Pouw leverde Thijs Rekelhof en Lucas Kooy hun basisdebuut op en zullen hier met plezier op terugkijken. Ook Jeffrey van Lith werd na zijn invalbeurt van vorige week, beloond met een basisplaats door zijn trainer. Boy Vork ontbrak wegens een blindedarmontsteking. Door alle wijzigingen zag Van Es zich wel genoodzaakt enige concessies te doen in zijn formatie. Het 3-5-2 systeem, waar vorig seizoen zoveel succes mee werd geboekt werd voor deze wedstrijd even overboord gegooid.

Het duel ging vanaf de aftrap redelijk gelijk op, maar het was HVV dat in de eerste helft het gevaarlijkst wist te worden. Na tien minuten leverde dit een voorsprong op voor de club die tussen 1891 en 1914 maar liefst tienmaal kampioen van Nederland werd. Het is daarmee overigens samen met Ajax, Feyenoord en PSV de enige club in Nederland die met een ster boven het logo mag spelen. Het doelpunt viel vanuit een hoekschop die bij de tweede paal werd teruggelegd en van dichtbij werd binnengeschoten.

Een antwoord kwam al snel van Nieuwkoop. Dave Verhage werd kort na het doelpunt neergelegd in de zestien, waardoor de oranjehemden een strafschop kregen. Sam van der Hoorn nam plaats achter de bal en zette de 1-1 op het scorebord. Het gevaarlijkste moment in het restant van de eerste helft was een bal op de paal. Verhage was op zoek naar zijn goal en daarmee de voorsprong, maar wist de treffer dus net niet te maken.

In de eerste fase van de tweede helft had Nieuwkoop meer moeite om van eigen helft af te komen. HVV probeerde de druk op te voeren, maar mede dankzij een goede redding van Thomas Boekestein bleef de ploeg van Van Es in deze fase overeind. Tijdens één van de in die fase spaarzame momenten dat Nieuwkoop eruit kon komen kwam het toch tot een goede kans voor Robin Voorend. Zijn inzet kon echter worden gekeerd door de doelman van HVV. Ook in de slotfase kon Boekestein – die ook nog werd geraakt aan het hoofd, maar wel de wedstrijd uit kon spelen – voorkomen dat de thuisploeg weer op voorsprong kwam. De ploeg uit Den Haag kreeg namelijk nog een aantal behoorlijke kansen.

“Deze wedstrijd verdiende geen winnaar in mijn ogen”

Desondanks was Jeffrey van Lith zeer opgetogen met de punten én zijn basisplaats

Daar waar een gelijkspel een terechte uitslag was geweest, wist Nieuwkoop de wedstrijd in blessuretijd toch naar zich toe te trekken. Bij een scrimmage in het strafschopgebied schoot de HVV-doelman de bal hard in het gezicht bij een verdediger, waardoor de bal voor de voeten van invaller Auke Westerduin viel. Hij kon het leer eenvoudig binnenlopen, waardoor Nieuwkoop er met de 1-2 zege vandoor ging. Het kent daarmee een perfecte start in de tweede klasse, met zes punten uit twee duels. Samen met VUC, Foreholte en UVS is Nieuwkoop nog ongeslagen.

Routenier Jeffrey van Lith was na afloop uiteraard blij met de late overwinning én met zijn basisplaats. “Ik ben blij dat ik weer op dit niveau kan voetballen. Doordat Boy nu was uitgeschakeld, Thijs met vakantie is en de schorsingen kon ik weer eens vanaf de start mee doen.” De ervaren kracht was onder de indruk van de jongelingen die noodgedwongen moesten worden ingepast. “Ik vind het echt verschrikkelijk knap van die jonge ventjes om er op dit niveau gewoon meteen te staan. Ze hadden ook nog eens te maken met een zeer goede spits. Verder was het onze kant niet werelds vandaag. We creëren niet heel veel, maar gaven ook niet veel weg. Deze wedstrijd verdiende dan ook geen winnaar in mijn ogen, maar als je hem dan in de allerlaatste seconde maakt hoef ik niemand uit te leggen hoe dat voelt!”