Nieuwkoop boekt knappe en belangrijke zege bij Alphia

Alphen | Na het weggegeven punt van vorige week tegen FC Oegstgeest (2-2) mocht Nieuwkoop zaterdag opnieuw op jacht naar de volle drie punten. Op bezoek bij Alphia werd de nodige zege binnengesleept.

Nieuwkoop start de wedstrijd met dezelfde basiself als vorige week. Bij Alphia stond Frank Veelenturf in de basis, hij speelde vorig seizoen nog in het oranje van Nieuwkoop. Het was vanaf het begin van de wedstrijd Nieuwkoop dat direct uit de startblokken schoot. Na vijf minuten was Job Stolk al dichtbij de openingstreffer na een goede steekbal van Chiel Groenewoud, maar de doelman wist zijn inzet te keren. In de minuten daarna kreeg ook Groenewoud zijn kans op de treffer, maar hij gleed weg, Iliass Alla deed hetzelfde. Ook Alphia wist zich een keer gevaarlijk te melden voor het doel van Thomas Boekestein, maar een schot werd van de lijn gehaald door Joris Verweij.

De treffer hing in de lucht en deze viel ook nog binnen het eerste kwartier. Na een goede pass kon Dennis Boer de bal van net buiten het strafschopgebied met een stuiter binnen schieten: 0-1. Alphia was wakker geschud en ging vrijwel direct in de tegenaanval. Een kans van Aatief El Bouny werd nog gemist, maar een paar minuten later kon Vincent Hoogervorst de bal in de verre hoek schieten: 1-1. Ondanks de tegentreffer was het duidelijk dat Nieuwkoop de overhand had in de wedstrijd. Met een hoog tempo en goed voetbal was het Alphia vooral in de eerste helft de baas. Zo lag de bal na tweeëntwintig minuten alweer in het netje. Een fraaie lange bal van Verweij werd goed gecontroleerd door Sam Vijfhuizen, die de bal met een lob over de doelman heen werkte: 1-2.

Alphia probeerde het kunststukje van na de openingsgoal te herhalen en ging even op jacht naar de gelijkmaker, maar Hoogervorst, Killian Bouwhuis en Veelenturf wisten de bal niet tussen de palen te krijgen. Nieuwkoop zelf had makkelijk de voorsprong verder kunnen vergroten voor rust, maar liet dat na. Zo was voor Boer de korte hoek te moeilijk nadat hij tussen een slechte terugspeelbal van de thuisploeg zat, kon Stolk niet profiteren van een ander misverstand van Alphia toen hij één op één met de keeper ging, en kopte en schoot Vijfhuizen over en naast.

‘Een enorme ontlading was zichtbaar in de groep’

Michel Strating | Trainer Nieuwkoop

De tweede helft ging meer twee kanten op. Nieuwkoop bleef kansen houden om de wedstrijd op slot te gooien, maar verzuimde dit onder meer via Iliass Alla. Na vijfenvijftig minuten was het de thuisploeg die zich meldde voor Boekestein met een schot naast het doel. Een minuut later lag de bal ineens op de strafschopstip, nadat de scheidsrechter een overtreding constateerde die overigens buiten de zestien gemaakt leek te worden. Hoogervorst wist het cadeautje niet uit te pakken en schoot over. Nieuwkoop bleek niet voldoende wakker geschud en drie minuten later lag alsnog de 2-2 in het netje. Aatif el Bouny kon in vrijheid binnen schieten.

Nieuwkoop ging opnieuw op jacht naar de voorsprong en deed dat voor de derde keer met succes. Na een goede steekbal kon Dennis Boer alleen op de uitkomende keeper af en wist het leer in het doel te schuiven: 2-3. Het was direct het startschot van het slotoffensief van Alphia. De vermoeidheid sloeg wat toe bij Nieuwkoop – niet onlogisch na een midweekse bekerwedstrijd bij Leonidas – en er waren wat spelers met pijntjes. De Alphense ploeg kreeg in de slotfase kans na kans, maar schoot alles over, naast of zag Boekestein redding brengen. Invaller Ali Sina Mohaghegh had de wedstrijd kunnen beslissen na een goede balverovering, maar zijn lob over de doelman was te zwak. In de laatste officiële speelminuten en in de negen minuten blessuretijd(!) wist Nieuwkoop het hoofd boven water te houden. Er werd nog een bal van de lijn gehaald, Veelenturf kopte centimeters naast en El Bouny schoot gevaarlijk voorlangs, maar de bal ging er niet meer in. De opluchting was groot na het laatste fluitsignaal. Eindelijk weer eens een zege voor de Nieuwkopers. Nieuwkoop stijgt hierdoor naar de achtste plaats in de stand.

Trainer Strating was na afloop opgelucht en blij met de zege. ‘Een enorme ontlading na de overwinning was zichtbaar in de groep. We hebben de afgelopen weken niet echt veel geluk gehad qua resultaat en als je dan van Alphia weet te winnen dan zijn we daar uiteraard enorm blij mee.’

Volgende week wacht voor Nieuwkoop de lastige thuiswedstrijd tegen Lugdunum, de nummer zes in de stand.