Ter Aarse stoomlocomotief komt laat op gang

Ter Aar | In een wedstrijd met twee gezichten wist TAVV voor de derde keer dit seizoen de punten thuis te houden. Ditmaal was Gouda het slachtoffer van de Ter Aarse dadendrang, maar gemakkelijk ging dat allerminst. Ook al zullen de uiteindelijke cijfers dit beeld totaal tegenspreken.

De eerste tegenvaller viel met de warming-up te noteren: Yannick Otto – samen met Lars van der Pijl het centrale duo vormend – moest zich vanwege knieklachten laten vervangen. Jesse Modderaar werd zijn vervanger. Verder was het opvallend dat zowel Jeffrey Pieterse als Donny van der Neut op de bank moesten beginnen. Zij hadden van een korte vakantie genoten en voor trainer Frenk van der Kleij reden genoeg om het duo als reserve aan de wedstrijd te laten beginnen.

TAVV begon voortvarend aan het duel. Binnen een minuut werd een vlotte aanval opgezet over veel schijven, waarna Sebastiaan van der Voorn van net buiten de zestien mocht afdrukken. Zijn schot miste kracht en overtuiging, waardoor het leer een makkelijke prooi werd voor doelman Hommen van Gouda. Daarna gebeurde er feitelijk op offensief gebied nagenoeg niets meer. Aan de andere kant kwam doelman Edwin Pieterse nauwelijks in actie. Voor rust hoefde hij slechts eenmaal in te grijpen op een rollertje van vleugelaanvaller De Visser. De harde wind en een gebrek aan creativiteit van beiden kanten maakten het een draak van een eerste helft. Het laatste wapenfeit was een bal bovenop de lat van de Goudse rechtsachter Hoekstra. Deze bal werd door de wind gedragen, maar dat was dat ook écht alles in het eerste bedrijf wat het vermelden waard was.

‘Het grootste verschil tussen de eerste en de tweede helft was de bereidheid om vuile meters te maken’

Chiel Scholte | Teammanager TAVV

Na rust zag de wereld er ineens een stuk anders uit. De ingevallen Jeffrey Pieterse – hij was in het veld gekomen voor de geblesseerde Stan van Smoorenburg – haalde de bal op bij de eigen laatste linie en hem werd door de Gouwenaren ruimte gegund. Pieterse stuurde Boddeke op rechts weg met een splijtende pass. Boddeke ging op zijn beurt zijn tegenstander op snelheid voorbij en trok de bal terug richting de zestienmeter, waar de doorgelopen Pieterse stond geposteerd. Met een bekeken schuiver opende hij de score: 1-0. Drie minuten later was het opnieuw raak, maar dat luidde in dit geval de gelijkmaker in. De beweeglijke vleugelflitser De Visser lanceerde een voorzet, dat via een Ter Aars been omhoog ging. Hoessein Ouahabi was met het hoofd eerder bij de bal dan de uitgelopen Edwin Pieterse en kopte de bal op schitterende wijze achter de verbouwereerde goalie via de onderkant van de lat: 1-1. Vanuit de volgende aanval wist TAVV opnieuw de voorsprong te pakken. Een prachtige aanval over diverse stations belandde bij Mitchell van Wijk, die tot dan toe totaal niet in de wedstrijd zat. Hij gaf de Ter Aarders opnieuw de leiding in de wedstrijd: 2-1.

Die tik moesten de roden uit Gouda even verwerken, juist omdat zij dachten weer in de wedstrijd te zitten. TAVV wist meer druk op de bal te ontwikkelen en zette de Goudse equipe al sneller vast in de opbouw. De overtredingen stapelden zich op aan Goudse kant om de blauw-witten tegen te houden. Uit één van die vrije trappen was het Jeffrey Pieterse die de bal scherp indraaide in de vijfenzestigste minuut. Mitchell van Wijk claimde dat hij de bal had beroerd, maar dat was voor de toeschouwers niet waar te nemen. Laten we het in dit geval maar een “Luuk de Jongetje” noemen: 3-1. Dit was de beslissing in de wedstrijd. De doelpunten van Chiel Konings en Dorus Boddeke kenden eigenlijk meer een statistische waarde dan een beslissende. De sterk leidende scheidsrechter Jean-Paul Jager stuurde de acteurs na vijfennegentig minuten richting kleedkamers met een 5-1 eindstand. Een moeizame maar verdiende overwinning, al zal niemand daar om malen in Ter Aar.

Oorzaak van het grote verschil tussen de eerste en de tweede helft was volgens teammanager Chiel Scholte vooral te wijten aan de wil om “de vuile meters” te willen maken. Ook gaf Scholte aan dat de wedstrijdbenadering van Gouda TAVV toch enigszins heeft verrast. ‘We hadden van Gouda verwacht dat zij zich meer zouden groeperen rondom de eigen zestien, maar gek genoeg verdedigden zij collectief rond de kop cirkel.’ TAVV begon met twee controlerende middenvelders (Van der Voorn en Van Smoorenburg) en moest door het uitvallen van Van Smoorenburg even op zoek naar de balans in het team. Pieterse gaf daaraan een geweldige invulling. Met twee assist en een goal, én vooral veel dreiging met zijn spelhervattingen was hij bepalend in de tweede helft. De Ter Aarders hebben dit jaar een uitgebreidere selectie dan vorig seizoen. Voor Van der Kleij valt er nu iets te kiezen, iets wat vorig seizoen totaal anders was. Zo kunnen de blauw-witten zich permitteren om spelers als Pieterse en Van der Neut om de eerder genoemde redenen op de bank te posteren. Iets wat vorig seizoen onmogelijk was en uiteraard doen een paar winstpartijen ook iets positiefs met zo’n groep. ‘Dat zie je in het veld en op de trainingen dan ook allemaal terug’, aldus een trotse teammanager.

Edwin Pieterse; Kevin van Wijk, Lars van der Pijl ©, Jesse Modderaar, Chiel Konings; Sebastiaan van der Voorn (71. Donny van der Neut), Nick Straver, Stan van Smoorenburg (24. Jeffrey Pieterse); Dorus Boddeke, Mitchell van Wijk, Yassine El Mariami

Bron: André van der Voort
Archieffoto: Ronald Snellink