0172SPORT, VVZwammerdam, sv Nieuwkoop, Joris Verweij, Sam Vijfhuizen, Toine Kremer

Nieuwkoop blijft gemakkelijk overeind in en tegen Zwammerdam

Zwammerdam | Nieuwkoop was vooraf op zijn hoede gezien de goede reeks die de gastheren kende. De afgelopen vier weken verzamelde de ploeg van trainer Jack Harmsen maar liefst tien punten waardoor de veilige plaatsten inmiddels in zicht zijn. Nieuwkoop maakte een einde aan deze hegemonie en had daar niet gek veel inspanning voor nodig.

Van meet af aan waren de intenties van beide ploegen zichtbaar, Zwammerdam zakte ver terug op eigen helft en Nieuwkoop dicteerde het spel. Een korte terugspeelbal en een vervolgens ernstig twijfelde doelman bracht de ploeg van Michel Strating al in de derde minuut de gewenste vroege goal. Emiel Samsom schoot het speeltuig tegen een met een sliding instormende Boy Vork aan en kon de bal vervolgens uit het net halen voor de tweede aftrap van de wedstrijd.

Het gevaar bij de thuisploeg moest uit counters komen van Koen Woudenberg en bij één van zijn eerste acties liet hij zich meteen gelden. Na een lange sprint waarbij hij zowel Sem Meertens als Joris Verweij de baas was raakte hij vanuit een moeilijke hoek de paal. Aan de andere kant kreeg Dennis Boer de kans op de 0-2 na goed voorbereidend werk van Job Stolk maar de topscorer had zijn vizier enkele tientallen meters te hoog staan. Op het half uur wees arbiter Hoogerbrugge naar de stip nadat Nick van den Berg al liggend hands maakte. Het vlagsignaal voor vermeend buitenspel werd genegeerd, de warrige leidsman deelde hier en daar nog een kaart uit voor protesteren en uiteindelijk mocht Boer gaan aanleggen vanaf elf meter. Hij faalde niet en zetten met zijn negentiende treffer de 0-2 op het scorebord. Acht minuten later kreeg ook de thuisploeg een strafschop en dit was wel een hele goedkope. De schreeuw van Justin Bonts was harder dan de vermeende in zijn rug duw van Verweij maar genoeg voor Hoogerbrugge om andermaal naar de stip te wijzen. Woudenberg ontfermde zich over deze klus en schoot het leer hard maar via de vinger toppen van Thomas Boekenstein binnen, 1-2.

‘We spelen in deze fase om des keizers baard maar dan moet je alsnog dit soort wedstrijden gewoon winnen’

Michel Strating | Trainer sv Nieuwkoop

Na de rust begon Nieuwkoop zeer zwak en mocht het van geluk spreken dat het niet binnen drie minuten alweer gelijk was. Rick Pouw liep Daan Zuijdervliet in de weg wat balverlies opleverde. Toine Kremer mikte vervolgens uit kansrijke positie de bal hoog over het doel van Boekenstein. Trainer Strating was er in deze fase alles behalve gerust op en meldde zich steeds vaker luid coachend aan de zijlijn. ‘Het was gewoon niet goed wat we lieten zien en afspraken werden zeker in die fase niet nagekomen. Ik ben niet zo van het roepen maar als ik zie dat het fout gaat moet ik ingrijpen en de boel goed zetten.’ Binnen het veld werden de woorden van Strating begrepen en met name aanvoerder Jeffrey van Lith bleek een ideaal verlengstuk. Hij zette al coachend de pionnetjes weer op de juiste plaatst en bracht in balbezit op de goede momenten rust. Nieuwkoop herpakte zich snel en dacht in de vijfenzestigste minuut aan een strafschop. Boer werd vanachter onderuitgehaald maar de warrige leidsman negeerde de valpartij. Een duidelijkere strafschop dat dit zie je niet snel maar daar dacht Hoogerbrugge anders over.

Het slotoffensief van de Dammenaren leverde één gevaarlijk moment op toen Tim Kramer met de bal aan de haal ging en het vanaf zeker dertig meter een probeerde. Zijn schot zeilde rakelings langs de kruising tot opluchting van een aan de grond genagelde Boekenstein. Zwammerdam was verder niet bij machte enig gevaar te stichten en Nieuwkoop faalde om de wedstrijd definitief te beslissen. Tweemaal had Sam Vijfhuizen de mogelijkheid maar net zo vaak schoot hij de bal hoog over het doel van Samsom.
Strating was uiteraard blij met de punten maar kritisch over het vertoonde spel. ‘Het was vandaag gewoon niet heel erg goed van onze zijde. De eerste helft was het redelijk en lieten we de bal goed rondgaan, maar vooral de tweede helft was het veel te rommelig en statisch. We spelen in deze fase om des keizers baard maar dan moet je alsnog scherp blijven en dit soort wedstrijden gewoon winnen. De score had hoger uit moeten pakken maar desondanks ben ik blij met de punten.’

Opstelling sv Nieuwkoop:
Thomas Boekenstein; Rick Pouw (67. Robin Voorend), Daan Zuijdervliet, Joris Verweij, Sem Meertens; Boy Vork, Jeffrey van Lith ©, Sam Vijfhuizen; Job Stolk, Frank Veelenturf, Dennis Boer

Bekijk hier de uitslagen en de stand

Foto’s: Jaap Peters

Waterlanders Dames 1 plaatst zich voor P/D wedstrijden naar Derde Divisie

Zevenhoven opnieuw met lege handen