Michel Strating verlaat Nieuwkoop met een zure nasmaak

Nieuwkoop | Vanmiddag na de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen VVC bracht het Nieuwkoop-bestuur een statement naar buiten dat de wegen tussen de club en trainer Michel Strating na het seizoen zullen scheiden. Na twee seizoenen komt er dus een einde aan het dienstverband van de markante Amsterdammer. Nieuwkoop spreekt in het statement vol lof over zijn oefenmeester maar de jonge trainer kan de gang van zaken allerminst waarderen…

In het officiële statement valt onder meer te lezen dat Nieuwkoop, na overleg met Strating, besloten heeft dat het contract niet verlengd wordt voor een derde dienstjaar. Dat “overleg” is volgens de hoofdpersoon in kwestie een beetje een misvatting.

‘Ongeveer twee weken geleden werden de geluiden rondom het aantrekken van een nieuwe trainer steeds hardnekkiger en heb ik het bestuur om opheldering gevraagd. Mij is toen verteld dat er niets speelde, er geen gesprekken waren met een eventuele opvolger en dat de intentie er was om met mij door te gaan. Wel zou men het eerst met wat belangrijke spelers overleggen en met de rest van mijn staf. Dit gesprek stemde mij tevreden want ook mijn intentie was een derde jaar bij deze club aan te gaan’, aldus Strating.

De weken die volgden gebeurden er “vreemde dingen” zoals Strating het omschrijft. Hij polste zelf ook het gevoel betreft zijn positie bij wat spelers en allemaal gaven ze te kennen dat zij met hem door wilden. Ook achter de schermen werd dit kenbaar gemaakt aan voorzitter Mark Cornelissen en TD Ben Spanjaard.
Geen reden om van koers te wijzigen naar het lijkt…

En toen kwam er een enquête die voor Strating – zoals hij het zelf zegt – voelde als een dolksteek. Spelers dienden een negental open vragen te beantwoorden omtrent het functioneren en het mogelijk aanblijven van de trainer. De enquête eindigde met twee suggestieve vragen die al hintte naar een nieuw hoofdstuk. Verschillende spelers hebben de enquête ingevuld en ingeleverd bij de mannen op het pluche en daaruit bleek andermaal dat de groep door wilde met de trainer.

‘Het gevoel dat ik onderdeel ben geweest van een poppenkast kan ik nu nog niet negeren’

Michel Strating | Trainer sv Nieuwkoop

Aanvoerder Joris Verweij betreurt het vertrek van Strating en onderstreept dat hij en zijn spelers het nog altijd in hun trainer zagen zitten. ‘Dit is voor honderd procent een keuze van het bestuur, ik had het gevoel dat ons avontuur met Michel nog niet klaar was.’ Op de vraag of de enquête wel zin heeft als er toch niet naar geluisterd antwoord hij politiek correct en dat is begrijpelijk. ‘Zoals ik al zei het is een bestuursbesluit en ik ken hun verhaal niet. Zij hebben waarschijnlijk een andere visie over de te varen koers. Nogmaals ik vind het jammer maar kan er ook niet veel meer over zeggen’.

Strating daarentegen windt er geen doekjes om en voelt zich lelijk in zijn hemd gezet. ‘Die enquête was natuurlijk een farce, mismanagement. Ik heb dan ook afgelopen donderdag wederom om opheldering gevraagd toen ik hier lucht van kreeg. De vragen die er in stonden, hou op met me hoor… Ook wist ik inmiddels via via dat er wel degelijk een oriënterend gesprek is gevoerd met een mogelijke opvolger van mijn persoontje. Toen ik het bestuur daar mee confronteerde had dit gesprek niks te betekenden, was het nog geen uitgemaakte zaak dat die naam mij zou gaan opvolgen maar kreeg ik vervolgens wel een stortvloed aan kritiek op mijn functioneren over me uitgestort. Punten die nooit eerder kenbaar gemaakt zijn en totaal uit het niets kwamen. Het gesprek begon dan ook zeer onaangenaam.’
Toen de rust in de bestuurskamer waar jonge ambitieuze bestuursleden de scepter zwaaien enigszins was teruggekeerd volgde een wat volwassener gesprek waar Strating uiteindelijk zijn onvermijdelijke congé kreeg.

Twee dagen later is Strating nog altijd zeer teleurgesteld. Even heeft hij getwijfeld per direct op te stappen maar dat had meer met het gesprek te maken en de niet malse kritiek die hij te verwerken kreeg. ‘Ik zag dit niet aankomen en betreur de manier waarop er door het bestuur beslissingen zijn gemaakt. Door de positieve signalen vanuit zowel de groep als de staf kwam dit als een donderslag bij heldere hemel. Ik had zelf nog niet het gevoel dat ik hier klaar was. Het is was het is, maar het gevoel dat ik onderdeel ben geweest van een grote poppenkast kan ik nog niet helemaal negeren. Maar ik ben ergens aan begonnen en dat maak ik graag af. Ik zou mijn groep en staf te kort doen wanneer ik nu de handdoek zou werpen.’

Het bestuur verklaard uit monde van Cornelisse haar keuze in het persbericht op de site als volgt: ‘We hebben Michel in de afgelopen anderhalf jaar leren kennen als een ambitieuze en talentvolle trainer die intensief met de selectie aan de slag is gegaan. Na twee jaren van zeer prettig samenwerken maken zowel Michel als wij een volgende stap. Met zijn passie voor voetbal, zijn betrokkenheid en samenwerking met de spelersgroep, alsmede een gezonde dosis ambitie zijn wij ervan overtuigd dat er een mooie verdere carrière als hoofdtrainer op hem wacht. Wij zijn er als vereniging dan ook trots op dat Michel twee jaar geleden, na het behalen van zijn diploma Trainer – Coach UEFA B, de keuze heeft gemaakt om bij onze club te debuteren als hoofdtrainer.’

50-jarig Novo Stars, voorheen ZoefZoef, zoekt oud-leden

Ongeslagen reeks Aarlanderveen komt ten einde bij Lugdunum