0172SPORT, Menno de Jong, NSV'46

Menno de Jong verlaat zijn goal bij jeugdliefde NSV’46

Noorden | Voor de coronastop was hij al een vast gezicht op trainingsavonden op Sportpark De Koet, maar vanaf komend seizoen keert doelman Menno de Jong definitief terug op het oude nest. Wie enig gevoel voor symboliek heeft zou kunnen zeggen dat de cirkel rond is voor de nu zevenentwintigjarige Noordenaar. Als E-pupil verliet hij zijn jeugdclub voor een keepersavontuur bij het grote Ajax en nu – iets meer dan twintig jaar later – keert hij terug, als voetballer.

De opmars van jong voetballertje naar een plek onder de lat bij de Amsterdamse grootmacht laat zich schrijven als een jongensboek. De destijds bijna negenjarige spits meldde zich voor de talentendagen op De Toekomst maar viel niet genoeg op. ‘Ik besloot het jaar daarna mee te doen als keeper, ook omdat ik gezien had dat je dan veel meer oefeningen kreeg’, aldus De Jong. ‘Ik kwam één ronde verder maar daarna hield het op. Bij NSV’46 ging ik gewoon weer verder met voetballen en besloot in het laatste jaar dat kon toch nog eenmaal deel te nemen aan de talentendagen. Wederom schreef ik me in als keeper. Ditmaal gooide ik wel hoge ogen en werd ik uitgenodigd om mee te trainen met de E1 van Ajax.’
Wel was er één klein dingetje: zowel Menno als zijn ouders hadden bij de jeugdtrainers op De Toekomst niet aangeven dat hun nieuwste ontdekking eigenlijk geen keeper was. Dit in de veronderstelling dat het avontuur dan zou eindigen. Uiteraard kwam het alsnog aan het licht… ‘Ja dat is wel een mooi verhaal. Mijn ouders kregen telefoon van Fred Grim dat hij in Noorden was wezen kijken maar mij nergens had gezien. Hoogstwaarschijnlijk stond ik op dat moment ergens in de spits te voetballen, haha. Maar dit was natuurlijk wel het moment waarop we moesten uitleggen dat ik helemaal geen keeper was. Grim reageerde eigenlijk heel positief want zag ik een meevoetballende keeper alleen maar voordelen.’

‘Grim kon me nergens vinden, waarschijnlijk liep ik ergens in de spits’

Fred Grim kwam De Jong bekijken maar kwam voor niks

Een uitnodiging voor een oefenwedstrijd tegen FC Den Bosch volgde en na een klinkende overwinning met dubbele cijfers mocht De Jong zich officieel Ajacied noemen. De Jong verdedigt het doel in een team waarin onder meer Davy Klaassen, Timo Letschert, Stefano Denswil en Ridgeciano Haps spelen en zijn verblijf in de hoofdstad duurt uiteindelijk twee seizoenen.

Het avontuur van de man die ook bekend staat als DJ Menzoo en in menig kantine of feesttent wel eens achter de draaitafel stond, bracht hem na Ajax vervolgens langs Alphense Boys, ADO Den Haag, wederom Alphense Boys, VVSB en Sportlust’46. Maar nu acht De Jong de tijd rijp om nog een aantal jaar “lekker” te gaan voetballen met vrienden. ‘Het opbergen van mijn handschoenen spookte al langer door mijn hoofd’, begint De Jong. ‘Gaandeweg raakte ik langzaam maar zeker het plezier in het keepen een beetje kwijt. Me motiveren voor de trainingen werd steeds lastiger. Dit gevoel bekroop me al in mijn laatste periode bij VVSB, maar ik vond het toen eigenlijk nog te vroeg om mijn handschoenen definitief op te bergen.’

‘Onder elke andere trainer had ik waarschijnlijk het seizoen wél had afgemaakt’

De Jong over zijn plotselinge vertrek bij Sportlust’46

Na twee seizoenen in Noordwijkerhout, waar hij een bijrol vervulde maar alsnog tot flink wat optredens kwam in de tweede divisie en in de KNVB-beker, maakte hij de stap naar het Sportlust’46. In Woerden was hij wél weer de onbetwiste nummer en mede dankzij een goed seizoen van de Noordense sluitpost, promoveerden de Woerdenaren vanuit de hoofdklasse naar de derde divisie. Afgelopen jaar liep uit op een telleurstelling en begon De Jong steeds meer te denken aan stoppen. ‘Het vertrouwen en krediet dat ik dacht te hebben opgebouwd was ik bij ingang van het nieuwe seizoen opeens kwijt. En dat na een uitstekend seizoen waarin ik de minst gepasseerde keeper van de hoofdklasse was. De trainer (Patrick Loenen, red.) haalde een – in mijn ogen mindere – keeper waarmee hij eerder gewerkt had bij Argon en dan weet je dat het een lastig verhaal gaat worden. Het is jammer dat het zo is gelopen, maar uiteindelijk sta ik nog steeds voor de volle honderd procent achter mijn beslissing. Ik denk dat de meeste mensen die mij vanuit het voetbal kennen weten dat ik niet zomaar mijn spullen zou in leveren… Onder elke andere trainer had ik waarschijnlijk het seizoen wél had afgemaakt.’

De Jong, in het dagelijks leven tennisleraar in de regio, wist inmiddels wel hoe de hazen lopen in de top van het amateurvoetbal, maar na deze beslissing had hij er genoeg van en gedesillusioneerd trok hij de Woerdense kleedkamerdeur achter zich dicht. En zo kwam het dat De Jong, die zelf ook op een meer dan verdienstelijk niveau tennist, wederom begon te twijfelen over zijn toekomst als doelman.

En nu hang je dus definitief je handschoenen aan de wilgen?
‘Eerst wilde ik alle opties openhouden en stond ik open voor een mooie club met interesse. Ondertussen had ik me voor de trainingsavonden aangesloten bij de selectie van NSV’46. Ik haalde hier veel plezier uit en miste het keepen totaal niet. Afgelopen december heb ik de knoop doorgehakt en besloten dat ik, ondanks wat interesse van andere clubs, terug zou keren bij mijn dorpsclub. En dit is definitief. Ik heb NSV’46 en de trainer mijn woord gegeven.’

Heb je, terugkijkend het gevoel dat je alles uit je carrière hebt kunnen halen wat er in zat?
‘Dat is lastig te zeggen. Als ik kijk naar welk niveau ik heb gehaald en waar het me allemaal gebracht heeft, dan is het denk ik zeker het maximale geweest. Alleen had ik in mijn periode bij VVSB met een beetje meer geluk nog een langere tijd in de tweede of derde divisie kunnen keepen. Maar daar had ik op dat moment één van de beste keepers uit de tweede divisie voor me. Verder heb ik veel hoogtepunten gekend.’

‘Net als zoveel jongetjes had ik maar één doel voor ogen; profvoetballer worden’

Zijn droom kwam uit met de stap naar Ajax

Noem er eens een paar…
‘Het hoogtepunt in mijn jeugd was de stap naar Ajax. Op dat moment was ik helemaal gek van het voetbal en had ik net als zoveel jongetjes maar één doel voor ogen; profvoetballer worden. Als je dan als klein jongetje bij Ajax mag keepen dan is dat een droom die uitkomt. In het seniorenvoetbal heb ik vele hoogtepunten meegemaakt maar als ik er één moet noemen was het de promotie met Alphense Boys naar de hoofdklasse. In mijn eerste jaar speelden we voor promotie naar de topklasse maar werden we teruggezet naar de eerst klasse. Na drie seizoenen in de eerste klasse was het op 5 juni 2017 eindelijk gelukt te promoveren, door de wedstrijd tegen Velo af te sluiten met een 4-1 overwinning.’

‘Tijdens trainingen zal de groep al wel gemerkt hebben dat ik een hoop coach en waar nodig corrigeer’

De Jong brengt naast ervaring ook leiderschap mee

Wat mogen we van de voetballer Menno de Jong verwachten?
‘Ja ik denk dat ik een hoop ervaring met me meebreng. Tijdens trainingen zal de groep al wel gemerkt hebben dat ik een hoop coach en wanneer ik het nodig acht corrigeer. Verder moeten we sommige dingen ook niet groter maken dan het is, uiteindelijk wil ik gewoon nog een paar jaar lekker gaan voetballen en mijn elftal helpen waar het kan. Als keeper was ik ook altijd sterk in de coaching van achteruit. Ik denk dan ook dat daar voor mij een rol weggelegd zou kunnen zijn. Ik mik op een plekje centraal achterin of op het middenveld maar uiteindelijk het is aan Robert (Swart, red.) waar hij mij neerzet. Ik sta in ieder geval te popelen.’

Tot slot. Fungeer je in tijden van nood nog wel als stand-in van Bas Kalshoven of berg je de handschoenen echt op?
‘Mocht het zo zijn dat Bas geblesseerd of geschorst is dan zullen we het op dat moment wel bekijken. Met Marc Pieterse beschikt NSV’46 tevens over een prima tweede keeper. Maar mocht de nood écht aan de man zijn, en ik daarmee mijn team kan helpen ben ik uiteraard niet te beroerd om nog eenmaal de handschoenen aan te trekken…’

Foto’s: Privéarchief Menno de Jong
(mocht er een fotocredit ontbreken voegen we deze wanneer bekend toe)

Nog steeds twee scenario’s voor herstart competities

Blijf bewegen, ook thuis!