0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

Maak meer mogelijk voor de jeugd

Het voetbal in Nederland ligt nog altijd stil. Jeugd moet het doen met trainingen en eindeloos veel, steeds saaier wordende, onderlinge wedstrijdjes. De roep om versoepelingen wordt in Nederland steeds groter. Een van de mogelijkheden zou het mogelijk maken van competitievoetbal voor de jeugd zijn.

Terug naar de start van dit seizoen. Nadat eerder de KNVB tussen maart en juni ambitieuze plannen had om de competitie van 2019/20 nog af te maken, ging een nieuw seizoen van start. Gewoon zoals we het gewend waren. Lang duurde dat niet, want binnen de kortste keren moesten kantines dicht en mocht er geen publiek meer langs de lijn staan. Die constructie hield het ook slechts twee weken vol, waarna alles opnieuw stil kwam te liggen.

Net zo ambitieus als vorig seizoen ging de KNVB na de persconferentie van Mark Rutte knutselen aan een ambitieus plan om de competities te hervatten. Geïrriteerd als het niet gehoord werd en op een gegeven moment zelfs met duizenden shirts protesterend in Den Haag. Enkele weken geleden werden alle plannen vol gebakken lucht in Zeist eindelijk overboord gegooid en werd er gekeken naar realistischere ideeën. Achter een bureau bedacht iemand de KNVB Regiocup. Je speelt dan een competitie met en tegen clubs uit je directe regio. Zo hoef je niet ellendig ver te reizen voor je wedstrijden en wordt op die manier de reisbewegingen beperkt gehouden. Eindelijk een goed idee.

‘Nu lijkt het moment dat de deur van Mark Rutte zijn kamer in het torentje open gaat ineens een stuk dichterbij’

De druk op het kabinet neemt vanuit alle sectoren toe

Met dit plan werd uiteraard weer aangeklopt in Den Haag, waar de KNVB opnieuw plaats mocht nemen in de wachtruimte. Nu lijkt het moment dat de deur van Mark Rutte zijn kamer in het torentje open gaat ineens een stuk dichterbij, want de druk op het kabinet neemt toe. De laatste weken komt er namelijk steeds meer naar buiten als het gaat om de mentale en psychische gevolgen van corona voor onze jeugd. Vol ambitie werd in Den Haag geroepen dat er niet alleen gekeken moet worden naar wat er meer kan voor de jeugd, maar dat het nu ook maar eens uitgevoerd moet gaan worden.

Zo gezegd, zo gedaan. Bibliotheken worden opengesteld en er komen meer ontmoetingsplaatsen voor de jeugd. Niet direct hetgeen waar ik aan dacht, maar het is een begin. Maar goed, wat kun je dan doen op die ontmoetingsplaatsen? Zelf ben ik ook wel fan van het hebben van sociale contacten, dus toen mijn pa vertelde wat er in Gemeente Alphen aan den Rijn werd gedaan, luisterde ik vol verwachting. Ik kon gaan schilderen, zingen en dansen (als voorbeelden). Mijn mond viel open. Ongetwijfeld zullen er jongeren zijn die het leuk vinden, maar ik durf toch wel te zeggen dat het merendeel hier niet op zit te wachten. Zo laat je dus nog steeds een groot deel van de jongeren links liggen.

Veel meer doe je ze een plezier door meer mogelijk te maken met sporten. Het is gezond, je bent in de buitenlucht en je kunt op afstand, maar toch met elkaar, sociaal contact hebben. Ik zou er een groot voorstander van zijn als het ook voor jeugd t/m 23 jaar mogelijk wordt om onderlinge wedstrijden te spelen. Laat senioren weer trainen en zorg dat de jeugd t/m 17 jaar (Onder 17) per direct de Regiocup kan gaan spelen. Dat is de prikkel die honderdduizenden voetballende jongeren, maar ook jongeren die andere sporten doen willen hebben. En als ze met z’n allen in een klas op de basisschool of middelbare school mogen zitten, moet het toch ook mogelijk zijn om ze buiten op een groot veld in de open lucht te laten sporten. Laten we hopen dat het kabinet dat deze week ook in gaat zien.

FIFA in de voorjaarsvakantie met Jeugdfonds Sport & Cultuur Cup

KNVB zet definitief streep door hervatting competitievoetbal