Heerlijke remontada zorgt voor veel vreugde bij Nicolaas Boys

Nieuwveen | De toeschouwers aan de W.P. Speelmanweg werden getrakteerd op een waar voetbalspektakel. In een heerlijke wedstrijd waarbij beiden ploegen strijd leverden en dit combineerden met een aantal goede aanvallen kwam Roodenburg via hun eerste drie kansen op een 0-3 voorsprong. Nicolaas Boys rechtte echter de rug en pakten na een heerlijke comeback uiteindelijk in de allerlaatste minuut alsnog de overwinning: 4-3.

Na de pijnlijke nederlaag in Zevenhoven was Nicolaas Boys er op gebrand om zich te revancheren. In het begin van de wedstrijd leek dit echter helemaal mis te gaan doordat Roodenburg zeer effectief was in de afronding. In de elfde minuut was de ploeg uit Leiden pijlsnel in de omschakeling na balverlies bij een veelbelovende aanval van Nicolaas Boys. Na een voorzet vanaf rechts viel de bal uiteindelijk in de kluts voor de oud-prof Gökhan Yazici die niet aarzelde en de bal hard tegen de touwen schoot.

Niet veel later volgden er twee minuten waarbij Nicolaas Boys op een onoverbrugbare achterstand leek te komen. In de tweeëntwintigste minuut zorgde een schitterende steekpass vanuit het middenveld voor vertwijfeling bij de achterhoede en keeper van Nicolaas Boys. Hier kon de pijlsnelle rechtsbuiten Azarfane van profiteren door langs de uitgekomen Xander Hardsteen te lopen en de bal binnen te tikken. Nog geen minuut later leek het over en uit voor de Nicolaas Boys toen Hardsteen flink de fout in ging. Een slap afstandsschot van Bensalah ging onder de keeper door en zo stond het opeens 0-3.

De Nieuwveners lieten de koppies echter niet hangen. Waar het redelijke veldspel voor de 0-3 nog niet tot grote kansen leidde, was het na de 0-3 wel anders. Via een goede één-twee tussen Joey van den Haak en Sven Hoogervorst, kwam Van den Haak één op één met de keeper. Echter werd zijn inzet met zijn mindere linker goed gekeerd door de keeper. Niet veel later kwam Fitz MacLean in scoringspositie na een goede voorzet van Rocco Uittewaal. Opnieuw hield de keeper zijn doel schoon door pijlsnel uit te komen en zo MacLean het scoren te beletten.

In de veertigste minuut was het wel raak voor Nicolaas Boys. Een goede opening van Luke van Veen werd net binnen gehouden door Ravi Pijper, welke vervolgens met een knappe voorzet MacLean bediende. Met de kopkwaliteiten van MacLean was het een koud kunstje voor hem om deze heerlijke aanval af te ronden. De grensrechter van Roodenburg was van mening dat het buitenspel was van Pijper en dat de bal niet werd binnen gehouden. Beiden leken niet het geval waardoor scheidsrechter Ten Voorde de goal goedkeurde. Hier waren de Leidenaren het niet mee eens waardoor het gemor op de scheidsrechter begon.

In het eerste kwartier na rust was Nicolaas Boys in eerste instantie niet in staat om door de drukken en leek Roodenburg de wedstrijd in het slot te kunnen gooien na een inschattingsfout van Pijper. Echter revancheerde Hardsteen zich voor de fout in de eerste helft en hield zijn team knap op de been. Niet veel later meende Roodenburg recht te hebben op een vrije trap op het randje van de 16 van Nicolaas Boys. Echter oordeelde de scheidsrechter dat de speler van Roodenburg gemakkelijk ging liggen en gaf hem geel voor een schwalbe.

“Het was een heerlijke wedstrijd. De eerste twee waren lekkere goals, maar bij de derde was ik pas echt blij.”

Fitz MacLean | Aanvaller Nicolaas Boys

Hierna kwam Nicolaas Boys weer beter in de wedstrijd. De ingevallen Jordy van Eijk stoomde vanaf links op naar het midden van het veld en gaf de bal keurig mee op Uijttewaal. Deze gaf in één keer strak voor en MacLean gleed de bal binnen met zijn linker en tekende voor zijn tweede van de wedstrijd. Vervolgens was de eveneens ingevallen Fabio dos Santos dichtbij de gelijkmaker na een schitterende steekpass van Peter Burgmeijer. Dos Santos kapte naar binnen en schoot vervolgens hard en laag richting de korte hoek. Deze bal kwam helaas voor de Nieuweners op de buitenkant van de paal.

Bij Roodenburg namen de frustraties mede door het spelverloop en door een aantal beslissingen van de scheidsrechter toe. In de tachtigste minuut was Dos Santos het slachtoffer van een harde charge, welke slechts met geel werd bestraft. Nicolaas Boys besloot echter dan maar zelf Roodenburg hiervoor te straffen door de vrije trap binnen te werken de stand gelijk te trekken: 3-3. Opnieuw was het Fitz Maclean die heerlijk raak kopte en hiermee zijn hattrick compleet maakte uit de prima aangesneden vrije trap van Van Veen.

Niet veel later was opnieuw Dos Santos het slachtoffer van een harde tackle. De scheidsrechter bestrafte dit terecht met een rode kaart. Voorafgaand aan deze rode kaart besloot de scheidsrechter tot twee keer toe niet de fluiten voor een vrije trap voor Roodenburg waar zij wel recht op dachten (en ook leken) te hebben. Hierdoor namen de frustraties nog verder toe bij Roodenburg en volgde er in de achtentachtigste minuut opnieuw een harde charge op Dos Santos. Dit bleek de tweede gele kaart voor een van de spelers van Roodenburg te zijn, waardoor ze met negen man verder moesten.

Nicolaas Boys ging in de resterende minuten op zoek naar de winnende treffer en deze viel uiteindelijk in de absolute slotseconden. Een voorzet van links van Peter Burgmeijer werd terug gekopt door Joost Verkerk. Deze viel bij de tweede paal voor de voeten van de uitstekend spelende Sven Hoogervorst die niet twijfelde en de 4-3 heerlijk binnen schoot. Een ware vreugde explosie volgde bij Nicolaas Boys en haar toeschouwers. Even leek het erop dat de goal nog werd afgekeurd omdat de grens buitenspel had gezien van Verkerk voorafgaand aan de goal. Scheidsrechter Ten Voorde ging hier niet in mee en liet de goal staan. Uiteraard was Roodenburg het hier niet mee eens en een aantal spelers en ook de grensrechter en gingen hierom uitleg halen bij de scheidsrechter. Deze gaf hiervoor nog een aantal keer geel en nadat de gemoederen weer waren bedaard, werden de resterende seconden uitgespeeld.

Na het laatste fluitsignaal volgde opnieuw een vreugde explosie aan Nieuwveense kant. Voor beide clubs is het een wedstrijd welke ze zich lang zullen blijven herinneren, zei het voor de ene in positieve zin en voor de ander in negatieve zin. Hattrick held Fitz MacLean geniet nog na van deze knotsgekke wedstrijd: “Het was een heerlijke wedstrijd. De eerste twee waren lekkere goals, maar bij de derde was ik pas echt blij. Daarna is het helemaal heerlijk als Sven ook nog de winnende maakt.” Of MacLean zich nu echt definitief in de basis heeft gespeeld onder Mo Bougrine weet hij nog niet: “Ik verwacht er volgende week wel in te staan, maar definitief gaat te ver haha. Dan moet ik er volgende week weer minimaal eentje maken denk.”

Xander Hardsteen; Joost Verkerk, Luke van Veen, Jari Wijfjes, Ravi Pijper (58. Jordy van Eijk); Rocco Uijttewaal, Joey van den Haak ©, Peter Burgmeijer, Sven Hoogervorst; Milan Hoogervorst (46. Fabio dos Santos), Fitz MacLean

Door Matthijs Egberts | Foto’s Kees Verhaar (klik hier voor meer foto’s)