André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Gemengd voetbal

Men noemde het vorige week in Zeist “een historische stap”. Nu het nieuws wat meer is ingedaald zal ik trachten te bekijken in hoeverre de vlieger opgaat die men heeft bedacht. Mannen en vrouwen in één team? Bij lagere senioren misschien best denkbaar, maar bij eerste elftallen? Dat zie ik eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren. Sterker nog: Ik zie dat helemáál niet!

De fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen zijn wel bekend. Mannen zijn tot grootsere prestaties in staat als het gaat om het fysieke aspect. Over het algemeen is het duurvermogen, de technische vaardigheden en de handelingssnelheid duidelijk beter. Maar hoe komt men dan tot dit besluit? De oorsprong hiervan ligt bij de jeugd, daar waar gemengd voetballen niet eens vreemd te noemen is. In de jongere leeftijdscategorieën valt het fysieke aspect nog enigszins weg, maar naarmate de jaren verstrijken zie je duidelijke verschillen. Toegegeven: De ene veertienjarige is de andere niet, maar als we richting de O-17 jaar gaan zie je de verschillen toenemen. Het argument van de jeugdige dames om te blijven voetballen met wie zij hun gehele jeugdloopbaan hebben gespeeld raakt wel iets, maar of dit bij de senioren nog van toepassing kan zijn? Daar kun je je bedenkingen bij hebben, zeker als het gaat om selectieteams…

‘Korfbal 2.0 met dien verstande dat onderlinge duels worden uitgevochten door mensen van hetzelfde geslacht, is dat wat men hiermee voor ogen heeft?’

Over het voebaltechnische vlak kunnen de meningen dan ook sterk uiteen lopen, maar op fysiek vlak moet men toch constateren dat de dames ten opzichte van de heren het moeten afleggen. Daarom zie ik niet zo snel een dame tussen de selectiespelers lopen. Maar als ik op de langere termijn kijk en dan vooral wat breder dan de eigen regio zitten er natuurlijk wel wat groeimogelijkheden in voor de dames. De eredivisie bestaat volgend seizoen uit negen BVO’s. Die organisaties kijken natuurlijk met hun scouts goed in de rondte op welke wijze zij zich zouden kunnen versterken en dat komt het niveau van het damesvoetbal wel ten goede. In zoverre is die stap te billijken, maar in mijn ogen is dat dan ook het enige voordeel dat er te halen valt.
Vanaf de Tweede Divisie mogen de dames instromen en is er middels het bekertoernooi een kans om tegen een “grote club” te mogen spelen. Maar is dit een realistisch beeld en haalbaar voor een enkeling? Eerder lachwekkend te noemen…

Ik wil niet denigrerend klinken óf zoals u wilt respectloos, maar ik zie het gewoon écht niet zitten. Als we kijken naar de Oranjeleeuwinnen en wie daar in dat team toonaangevend zijn, met welk niveau laat zich dat meten met het mannenvoetbal? Misschien nieuwe stofzuigers op het middenveld? De term “mandekking” krijgt ook ineens een heel andere lading. Als we in de machocultuur, die het voetbal toch wel in zijn bezit heeft in ogenschouw nemen en de daarbij gebezigde termen zie ik op korte termijn geen omslag ontstaan. Als een verzorgster het veld in komt zijn de commentaren niet van de lucht bij de tegenstander en rivaliserende supporters. Denk daar eens over na met zijn allen. En dan heb ik het niet eens over het organiseren van de kleedruimten bij de clubs en bijbehorende wedstrijden, want daar ligt ook nog een teer puntje. Korfbal 2.0 met dien verstande dat onderlinge duels worden uitgevochten door mensen van hetzelfde geslacht, is dat wat men hiermee voor ogen heeft? Gewoon onhaalbaar en gedoemd te mislukken. Laten we het houden op een leuke poging van de bond om het voetbal weer aantrekkelijk te maken voor een ieder, maar méér ook niet…

Zwemvereniging de Plas weer in het zwembad te vinden

Nieuw wielerteam in Nieuwkoop