Geen coronakoorts maar schaatskoorts

Moet er een uitzondering komen voor schaatswedstrijden op natuurijs?

Heel Nederland is in rep en roer sinds meteorologen vorige week de winterse weersvoorspellingen aankondigden. Afgelopen weekend trok zelfs een heuse sneeuwstorm over ons land. De temperatuur is flink gedaald en zal aankomende dagen nog verder onder het vriespunt dalen. En als het ook maar even vriest in Nederland, slaat vrijwel direct de schaatskoorts toe. Natuurlijk precies wanneer we nog midden in de coronacrisis zitten en we ons aan allerlei coronamaatregelen moeten houden… Desondanks pleiten marathonschaatsers nu voor schaatswedstrijden op natuurijs, terwijl die momenteel verboden zijn omdat marathonschaatsen niet onder topsport valt. De vraag die nu wordt gesteld: moet er een uitzondering komen voor schaatswedstrijden op natuurijs?

Waar van de zomer massaal skeelers, wandelschoenen en fitnessattributen werden gekocht zijn het nu schaatsen, snowboots en sleeën die over de ‘online’ toonbank vliegen. Zo heb ik afgelopen week zelf ondervonden als Online Copywriter bij Perry en Aktiesport. Die snowboots en sleeën zijn afgelopen twee dagen al veelvuldig gebruikt. Alle socialmediakanalen zijn ondertussen veranderd in online fotoboeken met allemaal prachtige winterse plaatjes. Nu is het alleen nog wachten op hét moment dat we onze schaatsen aan kunnen trekken, het ijs op mogen en ook dit geluksmoment op Instragram of Facebook kunnen delen. De meteorologen stellen ons ieder geval gerust, want dat we over een paar dagen daadwerkelijk kunnen schaatsen is zeker. Maar alleen ‘recreatief’ schaatsen is voor sommige schaatsliefhebbers niet genoeg.

Breekt natuurijs wet?
De weersvooruitzichten zijn zo gunstig dat marathonschaatsers niet kunnen wachten om hun ijzers onder te binden. Ze snakken naar weer een keer een échte wedstrijd op natuurijs. Zo vaak komt het namelijk niet meer voor dat er een wedstrijd op natuurijs kan worden gereden. Het laatste Nederlands Kampioenschap was in 2013 en de laatste Elfstedentocht in 1997. Dit is maar liefst 24 jaar geleden! Ik was toen zo jong dat ik me het niet eens kan herinneren. Als kind heb ik überhaupt niet heel veel op natuurijs geschaatst. De huidige, aanhoudende vorstperiode is dan ook een uniek moment en kunnen we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan, zo stellen topschaatsers. Ze schreven zelfs een open brief aan de KNSB met een grote smeekbede: “Iedere rechtgeaarde marathonschaatser weet dat natuurijs wet breekt. Als er natuurijs in Nederland is, laat je alles uit je handen vallen en zorg je dat je er staat.”

Maar moeten we hiervoor dan daadwerkelijk de strenge coronaregels laten varen? Terwijl de ziekenhuizen nog vol liggen, de lockdown voorlopig voort duurt, jongeren tegen een burn-out aan zitten, horecazaken al maanden gesloten zijn, het ‘leven’ voor velen stilstaat en dat we sowieso tot maart na negen uur ’s avonds opgesloten zitten in ons eigen huis en alleen de deur uit mogen voor noodgevallen of met een werkgeversverklaring op zak. Ja, hij is discutabel in alle opzichten. Want aan de andere kant, waarom valt marathonschaatsen sowieso niet onder topsport? Als iets een topsport zou moeten zijn, dan is dat het wel.

‘Hoe ga je al die schaatsgekken tegenhouden? Ga je de hele regio afzetten en veel beveiliging inschakelen? Dat lijkt me een wedstrijd op zich.’

Angel denkt dat het organiseren van een schaatswedstrijd met de juiste voorbereidingen mogelijk moet zijn

Ondanks dat Rutte vorige week liet weten dat schaatswedstrijden op natuurijs er echt niet in zitten, lijkt hij nu toch terug te komen op zijn uitspraak en ziet hij alsnog mogelijkheden voor marathonschaatsers. Hoe zo’n schaatswedstrijd in coronatijd er dan uit komt te zien zal een dezer dagen duidelijk worden. Er is dus hoop voor de topschaatsers en schaatsliefhebbers. Maar of het eerlijk is tegenover alle anderen in Nederland – die ondertussen ook al lang wachten om hun passie weer uit te mogen voeren – om voor een beetje natuurijs uitzondering te maken, dat denk ik niet. Daarentegen, of een schaatswedstrijd volgens de regels kwaad kan, dat denk ik ook weer niet. Maar een schaatswedstrijd in coronatijd organiseren vergt natuurlijk wel flinke voorbereiding, zowel van de organisatie als van de schaatsers zelf. Al vinden de schaatsers dat geen probleem, ze willen letterlijk alles doen wat nodig is. Ze stellen onder andere voor om zich te laten testen en vervolgens in een bubbel te gaan en zich dus een paar dagen voor de wedstrijd af te sluiten. Dit lijkt me inderdaad zeer haalbaar, want andere topsporters doen dit momenteel al. Maar daarnaast komt er natuurlijk nog veel meer bij een schaatswedstrijd kijken. Want hoe ga je om met alle toeschouwers? Hoe ga je al die schaatsgekken tegenhouden? Ga je de hele regio afzetten en veel beveiliging inschakelen? Dat lijkt me een wedstrijd op zich. Toch zou je zeggen dat het met de juiste voorbereidingen mogelijk moet zijn.

Ook in de Tweede Kamer zijn er meerdere voorstanders. Jesse Klaver was maandagavond te gast bij Jinek en vertelde dat hij hoopt dat schaatswedstrijden op natuurijs kunnen plaatsvinden, juist in deze tijd. Hij vindt ieder geval dat er gekeken moet worden naar de mogelijkheden voor onder andere de Elfstedentocht. “Corona pakt onze vrijheid af en schaatsen is het ultieme gevoel van vrijheid. Je moet het in deze tijd alleen wel kunnen beheersen, anders hebben we helaas pech.” Maar ja, is zo’n wedstrijd wel echt zo leuk zonder al die juichende toeschouwers? Eva Jinek stelde een terechte, kritische vraag: “Hebben we liever dat de Elfstedentocht doorgaat zonder publiek of dat het helemaal niet doorgaat?”

Ieder geval, een echte ‘Tocht der Tochten’ mét veel toeschouwers zoals vroeger (of een mooie officiële schaatstocht over de Nieuwkoopse plassen) zit er voorlopig niet in. Maar wie weet kunnen we straks thuis via de televisie – met een warme chocolademelk in onze hand – toch nog een klein beetje meegenieten.

Voor nu wens ik iedereen alvast veel schaatsplezier! Doe wel voorzichtig, want zoals Rutte laatst zei: “Val niet op natuurijs, want de ziekenhuizen liggen al erg vol.” Misschien kan ik dan maar beter mijn nieuw gekochte schaatsen in de doos laten zitten… 😉

Komend seizoen definitief nog geen vijfde klasse

0172SPORT, Beau Snellink, Patrick Roest, Marcel Bosker

Beau Snellink vervangt Sven Kramer bij de WK afstanden