Finn Janmaat treedt bij Nicolaas Boys in de voetsporen van vader Piet

Nieuwveen | Ruim een jaar geleden – op 9 december 2018 – maakte Finn Janmaat zijn debuut voor Nicolaas Boys in de thuiswedstrijd tegen MMO (3-0). Anderhalve maand later maakte het toen nog vijftienjarige talent zijn eerste treffer voor de boys. Inmiddels heeft hij negenentwintig officiële wedstrijden voor Nicolaas Boys 1 afgewerkt en daarin was hij negen keer trefzeker. Finn Janmaat – nog altijd een B-junior en pas zestien jaar oud – treedt daarmee in de voetsporen van vader Piet, de topscorer aller tijden van Nicolaas Boys met 209 doelpunten in 339 wedstrijden.

We treffen Piet en Finn op een zaterdagmiddag bij hen thuis, ook Marieke – de moeder van Finn en de vrouw van Piet – schuift aan. Tegelijkertijd vindt er bij Nicolaas Boys een Oliebollentoernooi plaats, een toernooi waar Finn vanwege zijn te jonge leeftijd nog niet aan mag deelnemen. Met dank aan clubarchivaris Jan van der Geest kunnen we vader en zoon heel wat statistieken van zichzelf voorleggen. Geïnteresseerd nemen ze de voetbalfeitjes in hen op. ‘Dit doet Jan wel grappig hoor. Ik wist wel dat ik er ruim tweehonderd had gemaakt, maar niet precies hoeveel. Nu zie ik wel dat Menno (Moerdijk, red.) dichtbij staat. Dat was vorig jaar wel leuk, want toen scoorde Menno vrij veel en dat deed hij natuurlijk ook al in de jaren ervoor. Maar ik wist niet hoeveel hij er nog moest om mij bij te kunnen halen, dat zijn er dus nog dertien. Het zou jammer zijn als hij me inhaalt, maar ik denk niet dat hij het gaat redden want hij is vaak geblesseerd en heeft z’n leeftijd ook niet mee natuurlijk. Vorig jaar kwam Finn er ook bij en toen gaf hij een stuk of vier, vijf assists op Menno. Toen heb ik wel gezegd “nu moet je er ondertussen wel mee stoppen, anders gaat het niet goed”‘, aldus een lachende Piet.

‘Vorig jaar gaf Finn vier, vijf assists op Menno Moerdijk. Toen heb ik wel gezegd dat hij daarmee moest stoppen…’

Piet Janmaat over zijn naaste achtervolger op de topscorerslijst aller tijden

De nu 54-jarige Piet heeft sowieso een cv om u tegen te zeggen. Hij werd in totaal elf seizoenen de clubtopscorer, in het seizoen 1994-1995 deed hij dit met eenendertig doelpunten. Ook werd hij twee keer topscorer van het Rijn en Gouwe klassement. Daarnaast werd hij in het seizoen 1987-1988 kampioen met Nicolaas Boys, wonnen ze in die tijd twee keer de Goudse Beker, één keer de Leids/Goudse beker en in 1989 werd het grote Rijn & Gouwe toernooi gewonnen door Zevenhoven in de finale te verslaan. In 1994-1995 promoveerde hij met Nicolaas Boys via de nacompetitie naar de vierde klasse, dertien jaar eerder – in 1982 – maakte Piet op zeventienjarige leeftijd zijn debuut voor Nicolaas Boys. Hij weet niet meer precies wanneer hij stopte, hij denkt rond zijn vijfendertigste, Marieke weet wel dat Piet nog in het eerste speelde toen Finn geboren werd. ‘Op de zondagavond dat Finn geboren werd kwam hij de kantine uitgerold…’

Finn debuteerde dus op jongere leeftijd dan zijn vader in het eerste en moest vooral aan het begin aanpoten bij de senioren. ‘Aan het begin was het wel zwaar, vooral fysiek, maar ondertussen ben ik er wel aan gewend geraakt.’ Vader Piet vult aan: ‘Het scheelt wel dat hij de laatste jaren flink aan krachttraining doet in de sportschool. Je kunt het echt merken met jongens van zijn leeftijd die niet naar de sportschool gaan…’

‘Ik was meer een bonkige spits. Finn is technischer en ook meer van de assists.’

Piet Janmaat over de verschillende speelstijlen van vader en zoon

Als type voetballers zijn vader en zoon niet te vergelijken met elkaar. Piet: ‘Ik was meer een bonkige spits. Ik was snel op de eerste meters, maar niet echt van de hele lange afstanden. Finn is technischer en ook meer van de assists, dat was vroeger al zo. In de jeugd liet hij liever al anderen scoren, maar je moet wel een goede spits hebben om ze te maken natuurlijk en dat ontbreekt er nu vaak aan’. Toch wordt Finn regelmatig aan zijn vader herinnerd. ‘Dat gebeurd best vaak, ze noemen me ook wel kleine Piet’.

Finn was nog maar amper begonnen met voetballen of zijn talent werd al ontdekt door Ajax. ‘Ik heb twee jaar bij Ajax gespeeld, dat was een hele mooi ervaring. Ik trainde daar drie keer per week en speelde op zaterdag natuurlijk een wedstrijd. We speelden voornamelijk rondom Amsterdam, altijd tegen jongens die twee jaar ouder zijn. Ik speelde nog in het team met Naci Ünüvar, die nu natuurlijk een beetje aan het doorbreken is. Die is gelijk met mij begonnen. Ik was uiteindelijk op dat moment niet goed genoeg, vooral niet fel genoeg denk ik.’ Marieke vult aan: ‘Zoals we net als zeiden is Finn vooral iemand die anderen de kans gaf om te scoren, maar bij Ajax moest je het vooral zelf doen. Als jongetje van het platteland tussen de Amsterdammertjes van de straat, dat is wel lastig. Hij was wel heel erg bleu toen.’

‘Ik heb twee jaar bij Ajax gespeeld en speelde nog in het team met Naci Ünüvar, die nu natuurlijk een beetje aan het doorbreken is.’

Finn Janmaat over zijn periode in de jeugd van Ajax

Ook Piet speelde in het verleden bijna voor een profclub, FC Utrecht toonde namelijk belangstelling, hier bleeft het echter bij. ‘Mijn vader stond er nooit echt achter. Ik was een jaar of vijftien, zestien. Mijn vader had een boerderij, ik moest altijd helpen. Ik was ook pas twaalf jaar toen ik op voetbal ging, pas bij de D’tjes ging ik erop.’ Later in de senioren heeft Piet nog wel de stap naar Rijnsburgse Boys gemaakt. ‘Ik heb daar vijf of zes seizoenen in het eerste gespeeld op het hoogste amateurniveau, daar stond ik vaak rechtsbuiten of in de spits. Ik begon daar in het tweede, maar dat ging gelijk vrij goed. Met de eerste competitiewedstrijd ging ik gelijk al met het eerste mee naar URK, scoorde ik ook nog een keer en wonnen we met 1-2, dat vergeet ik niet zo snel meer. Het was ook wel leuk dat Hans Zwaan, een clubicoon daar, op de bank moest zitten omdat ik erin kwam. Daarnaast was het erg mooi om te spelen tegen hogere clubs als IJsselmeervogels, Quick Boys, en Katwijk. Bij Quick Boys speelde ik voor vijf-, zes-, zevenduizend man, dat was wel wat en kreeg je van alles naar je hoofd geslingerd.’

Als we naar het lopende voetbalseizoen kijken hoopt Finn met Nicolaas Boys de nacompetitie te halen. Piet denkt dat het een lastige opgave wordt. ‘Het is wel een sterke groep hoor in die regio Haarlem. In het begin hebben ze ook een beetje pech gehad, verloren ze steeds nipt. Een beetje onverdiend ook af en toe. Ze scoren moeilijk. Het is ook een jonge ploeg hè. Waar hij vroeger mee in de jeugd gespeeld heeft zitten er nu ook allemaal in, een Ravi (Pijper, red.) en Jordy (van Eijk, red.)’.

‘Bij Rijnsburgse Boys ging ik direct met het eerste mee en scoorde ik tijdens mijn debuut bij URK, dat vergeet ik niet zo snel meer.’

Piet Janmaat over zijn tijd bij Rijnsburgse Boys

Toch kan de nog prille voetbalcarrière van Finn in het gedrang komen. ‘Ik doe nu VMBO-t, maar hierna wil ik waarschijnlijk iets bij de politie doen, iets bij het arrestatieteam, dat lijkt me wel mooi.’ Desondanks wil het jonge talent nog niet over de eventuele gevolgen voor zijn voetbalcarrière nadenken. Piet – die in de bloemen werkt – heeft vroeger nog wel een tijdje de jeugd getraind, maar is momenteel vooral als trotse ouder langs de lijn te zien. ‘Het mooiste wat er is toch, bij je eigen zoon kijken. Momenteel tennis ik alleen een beetje, ook steeds meer andere oud-voetballers gaan dit doen en die kom je dan ook weer tegen bij toernooitjes, dat is ook wel weer leuk.’

Topscorers aller tijden Nicolaas Boys:
1. Piet Janmaat – 209 doelpunten
2. Menno Moerdijk – 196 doelpunten
3. Marcel de Lange – 116 doelpunten
4. Adriaan Hoogervorst – 111 doelpunten
5. Leo Bos – 68 doelpunten
6. Jan de Vries – 64 doelpunten
7. Rene Hoogervorst – 64 doelpunten
8. Piet Lenting – 60 doelpunten
9. Jim Janmaat – 60 doelpunten
10. Niels Verhaar – 59 doelpunten

Melissa Wijfje verrast concurrentie op 1500 meter en pakt het goud

Pellegrom over terugkeer bij Zevenhoven: ‘Het voelt weer als vertrouwd’