0172SPORT, weekendvoetbal

Eind februari meer duidelijkheid over toekomst weekendvoetbal

Zeist | De KNVB hoopt eind februari een oplossing te hebben voor het zondagvoetbal in West II. De bond meldt dat er in december een voorstel naar het bestuur is gegaan en dat een dertig koppige ledenraad- die de clubs vertegenwoordigen – hierover zal gaan beslissen. Op dinsdag 19 februari krijgen zij van KNVB West II een voorstel gepresenteerd over de toekomst van het amateurvoetbal in het district waar de voetbalclubs uit de gemeente Nieuwkoop in uitkomen.

Het besluit geldt alleen voor West II, niet voor de andere districten in Nederland. Vooral in West II is het verloop van zondag naar de zaterdag groot waardoor de velden op zondag leegraken en op zaterdag overvol zijn. Hierdoor is de schreeuw om het zogeheten ‘weekendvoetbal’ groot, maar de rest van Nederland voelt daar vooralsnog weinig voor, zo bleek de afgelopen weken uit een enquête van de KNVB.

Wat is weekendvoetbal?
Weekendvoetbal geldt alleen voor de eerste elftallen. Er komen dan gecombineerde competities met zaterdag- en zondagsploegen waarbij de nadruk komt te liggen op regionaal indelen. Wel zal er rekening worden gehouden met verenigingen die vanuit hun geloofsovertuiging niet op zondag mogen spelen. Zo wordt de standaard speeldag dus zaterdag. In onderling overleg kunnen (zondag)clubs ook ‘gewoon’ op zondag de degens kruisen. Mocht het plan doorgang vinden, wordt er vermoedelijk pas vanaf het seizoen 2020-2021 met ‘weekendvoetbal’ gestart.

Vorige maand heeft de redactie van 0172SPORT de trainers gevraagd over weekendvoetbal tijdens de ‘Tafel van Bos’. Vooral Nicolaas Boys en NSV’46 trainer Dennis van den Ing bleken een groot voorstander van weekendvoetbal te zijn. Lees hier het volledige artikel van destijds. Ook André van der Voort schreef een column over een weekendvoetbal.

Voorbeschouwing TAVV – SVC’08

Voorbeschouwing VVSB – Nieuwkoop