Nieuwkoopse verenigingen staan open voor ‘weekendvoetbal’

Nieuwveen | Afgelopen week bracht Voetbal Op Zaterdag naar buiten dat er bij de amateurclubs weinig draagvlak is voor de invoering van ‘weekendvoetbal’. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV). Desondanks heeft de BAV wel geconcludeerd dat er in West II geen goede competitiestructuur meer is voor het zondagvoetbal, zodat weekendvoetbal daar wel dé oplossing kan zijn. Tijdens de ‘Tafel van Bos‘ in januari kwam dit onderwerp ook naar voren en gaven de aanwezige personen hun mening hierover.

Steeds meer zondagverenigingen hebben in de afgelopen jaren in West II de overstap gemaakt van de zondag naar de zaterdag. De reden hiervoor is het afgenomen animo om op zondag te voetballen, spelers komen liever op zaterdag in actie. Hierdoor is er op de zondag zelfs geen vierde klasse meer.
Er worden dan ook ideeën geopperd om de zaterdag- en zondagcompetities door elkaar te gooien. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat een zaterdag- en zondagvereniging elkaar treffen en dat er bijvoorbeeld op zaterdagavond om 18:00 uur gespeeld gaat worden. Zaterdagverenigingen die tegen elkaar spelen blijven ‘gewoon’ op zaterdagmiddag spelen, ditzelfde geldt voor zondagverenigingen die tegen elkaar in actie komen.

‘Weekendvoetbal trekt meer publiek en het échte regionale van vroeger komt dan weer terug’

Dennis van den Ing – Hoofdtrainer NSV’46

Nicolaas Boys, vertegenwoordigd door elftalleider Ed van Vliet en aanvoerder Sjef de Groot, was de enige zondagvereniging aan tafel. Van Vliet en De Groot bleken beide voorstander van weekendvoetbal. Van Vliet: ‘Ik vind het gek dat het zondagvoetbal eigenlijk alleen een probleem is in West II. Maar ik zou het wel mooi vinden om aan te treden tegen een zaterdagvereniging in de buurt.’

Aarlanderveen-trainer Arjen Linstra en Zevenhoven-trainer Chris Snatersen zien vooral praktische problemen. Linstra: ‘We hebben bij Aarlanderveen geen eens licht, dat geeft al problemen voor de wedstrijden in de namiddag’. Snatersen vult aan: ‘Er komen wel meer problemen bij kijken. Ik weet dat de vrijdagavond ook geopperd is als speeldag. Dit heeft weer gevolgen voor trainingsavonden.’ De vrijdagavond ziet Ed van Vliet in elk geval niet zitten. ‘De vrijdagavond vind ik niks, dan heeft iedereen de hele dag gewerkt. Ik zie dit wel als een probleem.’

‘Ik ga liever naar Nieuwveen of Langeraar, dan naar Leiden’

Bert Boers – Elftalleider Nieuwkoop

NSV’46-trainer Dennis van den Ing is een groot voorstander van weekendvoetbal. ‘Ik ben er van overtuigd dat je met weekendvoetbal meer publiek trekt – wat dus financieel ook interessant kan zijn – en de clubs in de regio kwalitatief beter worden. Daarnaast hebben de spelers minder reistijd en het echte regionale van vroeger komt dan weer terug. Verder tackel je ook meteen het verloop van club naar club. Ik denk dat weekendvoetbal een boost geeft aan onze regio.’ De Groot knikt bevestigend: ‘Je krijgt ook meer mooie derby’s waardoor het voetbal in de regio meer gaat leven.’ Iets waar Arjen Linstra zich ook wel in kan vinden.

Nieuwkoop leider Bert Boers ziet voor- en nadelen. ‘Op termijn gaat het wel de kant van weekendvoetbal op. En ik ga ook liever naar Nieuwveen of Langeraar, dan naar Leiden. Je hebt altijd mensen die tegen zijn, maar ook dit went vanzelf weer.’

Cor Stoof, trainer van Sportief, is er één van de oude stempel. ‘Ik zie het niet gebeuren’.

Al met al lijken de voetbalclubs binnen de gemeente Nieuwkoop open te staan voor weekendvoetbal en het onderwerp zal in de komende periode ongetwijfeld vaker passeren. In ieder geval is het duidelijk dat er zowel voor- als nadelen aan dit idee zitten.

Foto: Kees Verhaar

Altior, Foreholte, 0172 SPORT, 0172SPORT, Langeraar, Manfred van den Bosch

Altior koestert punt na weinig opwindende remise

E-sporter Dani Hagebeuk op geslaagd FIFA-toernooi van SV Zevenhoven