De wereld is jouw speeltuin – hou het lekker simpel

Als er iets is wat momenteel een hot topic is, is het wel de stijging van ziektekosten en dus onze verzekeringspremie. Deels te verklaren omdat we met zijn allen aardig aan het vergrijzen zijn, maar een groot deel lijkt te wijten aan een gebrek aan beweging en ons westerse ‘dieet’, wat opvallend veel lijkt op dat van onze Amerikaanse vrienden.

Hieronder wat linkjes met studies naar dit fenomeen:

Als ik dat onderwerp aansnij -en dat doe ik met enige regelmaat-, komen bijna steevast de argumenten “ik heb geen tijd om naar de sportschool te gaan”, of “een sportschool is veel te duur”, “een gym vind ik werkelijk geen r##t aan’

Kan ik inkomen; hoewel ik vroeger een notoire gym rat was, ben ik daar de laatste jaren niet meer te vinden. Niet dat ik het trainen niet leuk meer vind; integendeel zelfs, maar ik kan niet echt wennen aan de overdosis aan cardiotoestellen, ‘lieve’ muziek, kekke kleurtjes en mensen die meer voor de sociale contacten en hun eigen spiegelbeeld in de gym te vinden zijn. Een ieders’ eigen keuze, uiteraard, maar persoonlijk ga ik liever voor resultaat.

Mijn cliënten staan er ongeveer eender in, dus wat ga je dan doen? Mijn methodiek; en ik ben daar zeker niet de enige in, is simpel:

De wereld is jouw speeltuin

Maak eens een wandelingetje. Wedden dat je meer dan één stoeprand tegen komt? Die dingen zijn een vijftien, twintig centimeter breed en hoog. Dus is het ineens een evenwichtsbalk en een step-up; maak er maar eens een wandelingetje over, zónder de rest van de stoep te raken en stap er maar eens tien keer op en af.

Waar ik woon, loopt een flinke rivierdijk. Dus kom je hellende vlakken en trappen tegen. Loop maar eens in pittig tempo helling-op of ga die trap eens op en af. Kost je niets behalve wat zweetdruppels.

Ben je de pineut voor de dagelijkse boodschappen? Zet je auto achterin de parkeerplaats neer.

Of neem de fiets of de benenwagen, verdeel je boodschappen over twee tassen voor de balans en wandel of fiets lekker naar de winkel en weer terug naar huis. Jij wat extra beweging en je spaart wat kosten qua brandstof en onderhoud uit. Dat laatste uiteraard als je de auto níet mee neemt…

Voor veel mensen is een muur gewoon een muur, maar je kunt er ook wat pushups tegenaan doen. Kan trouwens ook met een boom.

Bankje in het park? Ideaal! Pushups, step-ups, jump-ups, squats, triceps-dips, step-ups aan de ene kant en via de rugleuning eraf springen (dat laatste is dus NIET voor beginners!).

Heb je geen tijd? Je hebt altijd tijd! Inkoppertje; zit je nogal vaak op je telefoon? Zit je dan? Ga maar eens staan en weer zitten, elke keer dat je op social media zit. Het zal je verbazen hoe vaak je ineens niet meer zit.

Nog eentje? Probeer elk half uur eens op te staan uit je stoel. En ga weer zitten, staan, zitten. Stuk of twintig keer. Voelt wellicht als niets, maar als je dit verdeeld over je werkdag doet, zou je zo maar eens aan een stuk of honderd herhalingen kunnen komen. Combineer dat met een tiental pushups vanaf je bureau, muur of aanrecht, loopt je calorieverbruik nog een stukje hoger op. Kost nauwelijks tijd en nul komma nul geld.

Enige wat tussen jou en een workout staat, is jouw fantasie! Ofwel, je gaat het pas zien als je het door hebt. 😊

Ik help je graag!

Robert Boetje
Personal Trainer

Altior de sterkste in vermakelijke derby tegen Zevenhoven

0172SPORT, Sportief-Bolnes

Sportief houdt net geen stand tegen koploper Bolnes