Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

De week van de waarheid

Het zou afgelopen weekend gebeuren, de kraker Feyenoord – Ajax, helaas zonder publiek in het stadion. Alhoewel geen publiek, het halve legioen in Rotterdam liep rond het stadion om vuurwerk te gooien naar de concurrent en het liefst naar Berghuis. Maar dat mag de pret niet drukken, Ajax op volle oorlogssterkte met Berghuis in de basis, dan komt alles goed. Feyenoord – die de afgelopen wedstrijden hier en daar wat had laten liggen – had er zin in, Arne Slot is de redder en heeft veel klassiekers gewonnen, ga er maar eens goed voor zitten, het uur van de waarheid komt er aan.

Zoveel herrie ze buiten het stadion hebben gemaakt, zo stil en pover was de wedstrijd en dat alles had voor een groot deel te maken met ene meneer Higler. De gele kaarten zo vroeg in de wedstrijd zorgden ervoor dat het spelen op het randje veranderende in oppassen voor rood. Wat is dat toch altijd met het trekken van kaarten om dan te denken dat je de wedstrijd onder controle krijgt. Twee ploegen die elkaar willen bestrijden waarin we al weten dat het budget van beide ploegen loodrecht tegenover elkaar staat. Het is net als Max Verstappen tegen Lewis Hamilton, de Mercedes is veel sneller dan de Red Bull, dit betekent dat er ergens in de tactiek gesleuteld moet worden om te kunnen winnen. Je kan het zien dat Lewis in een doel van tien bij tien meter kan scoren en Max in een doel van twee bij twee meter. Toch wint Max, de manier waarop is fantastisch, de laatste ronde inhalen en dan over de finish komen, de rest is al geschiedenis.

‘Het plan van aanpak van Feyenoord werd direct de kop ingedrukt doordat Higler strooide met kaarten aan het begin van de wedstrijd’

Dennis was niet blij met het optreden van Higler bij Feyenoord – Ajax

Ook Feyenoord had een plan van aanpak en dit werd door Higler direct de kop ingedrukt omdat hij strooide met kaarten aan het begin van de wedstrijd. Foutje bedankt, je zal volgens de spelregels wel gelijk hebben gehad, maar je staat er om een duel te leiden waar het gaat om de punten. Ik heb de wedstrijd Noordwijk – Katwijk op het complex van VVSB bijgewoond als videoanalist bij scheidsrechter Karremans. Ik heb in de rust teruggekeken naar het aantal overtredingen die volgens de spelregels geel of rood moesten zijn. Ik heb met verbazing gekeken hoe deze man de kaarten op zak hield in deze strijd, waarin Noordwijk onderaan bungelde en Katwijk bovenaan. Na afloop vroeg ik aan de scheidsrechter waarom hij ongeveer elf kaarten op zak had gehouden. Het antwoord was erg simpel, zolang spelers elkaar respecteren na een overtreding, ook al is die op het randje, dan is er voldoende wederzijds respect. Als ze elkaar dan ook nog een hand geven of elkaar overeind trekken, dan is dat voor mij voldoende om de kaarten weg te houden. Waar was deze man zondag om 14.30 uur? Na zaterdagavond met onze grootste sportman Mark Rutte was ik wel ff toe aan oer-Hollandse pot voetbal tussen Feyenoord en Ajax.

De week van de waarheid, hij flikte het weer om zaterdag het amateurvoetbal en alle andere buitensporten op de hak te nemen. Sporten op 1,5 meter, terwijl je afgelopen zomer één miljard hebt uitgegeven aan Fieldlab onderzoeken om besmettingen in de openlucht en theaters te onderzoeken. Hoe blijven al die sporters gezond, rondjes lopen in het park of op de fiets proberen fit te blijven! Als er straks weer gespeeld mag worden loopt de zorg vol met kapotte kruisbanden en andere blessures. Wat is wijs en wat is de waarheid, betaald voetbal mag wel, maar als je betaald om te voetballen dan mag het niet! Het blijft een oneerlijke strijd, waarin Max de titel kreeg die hij verdiende.

Kerst en de jaarwisseling staan voor de deur, ik wens iedereen fijne dagen en een mooie jaarwisseling. Blijf gezond en denk aan elkaar!

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Totaalvoetbal, vijftig jaar later

Arjan van der Laan jaar langer trainer bij Altior