André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

De Overstapweken

Zaterdag was de mooiste dag van de week
En je wist als je naar je vriendjes keek
Hier gaan ze heel wat beleven
En de trainer riep: samen is niet alleen…”

De eerste regels uit het nummer “Groen Als Gras” van Acda en De Munnik. Velen herkennen deze tekst wel van de serie All Stars. Het is het eerste wat mij te binnen schiet na hét nieuws van vorige week: De selectieteams van Nicolaas Boys gaan wisselen van de zondag naar de zaterdag, te beginnen in de vierde klasse. Wellicht zijn NSV’46, Sportief en Zevenhoven volgend jaar de tegenstanders van de groen-zwarten…

In het seizoen 2022-2023 komt er de onvermijdelijke vijfde klasse, omdat zó veel clubs in West 2 de sprong maken. En kom daar dan nog maar eens uit. SCH’44 probeert het al een tijdje, maar wist toen nog niet dat er twee rampzalige seizoenen zouden volgen, buiten ieders schuld om uiteraard Want als zelfs eerste klassers niet te beroerd zijn om in de vijfde klasse te moeten beginnen (denk aan Groeneweg) kan het best lang duren voordat je kunt gaan denken aan voetballen op een hoger platform. Daarom is de stap van de Nieuwveners wel te begrijpen.

‘De trend lijkt niet meer te stoppen voor nu en in de toekomst’

Zal Altior stand houden als laatste zondagsclub?

Het Langeraarse Altior is nog het laatste bolwerk van het zondagvoetbal. In feite lijkt deze club ook voorbestemd om op deze speeldag te blijven zitten, maar dachten we dit niet eerder van SV Nieuwkoop, NSV’46 en heel recent dus Nicolaas Boys? De trend lijkt niet meer te stoppen voor nu en in de toekomst. Zelfs het Veense bolwerk DOSR en ook het daarnaast gelegen WVC gaat samen verder als EMM en kozen eveneens voor de zaterdag. Altior zal waarschijnlijk afstanden moeten gaan maken tegen clubs, die op het eerste gezicht niet of minder tot de verbeelding zullen spreken. Maar héél sarcastisch gesproken kun je als je zondagsclub blijft natuurlijk heel makkelijk doorlopen richting de eerste klasse of zelfs hoger, simpelweg omdat er steeds minder clubs overblijven. En hoelang kan een club dit financieel bolwerken na twee seizoenen met gebrek aan inkomende eurootjes? Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar je hoeft geen helderziende te zijn dat de zondag de familiedag wordt richting bos, strand en schoonmoeder en zaterdag dé voetbaldag in de regio….

Dat brengt mij bij het volgende punt: De berichtgeving over dit alles. U kent als volger van deze site de voorbeschouwingen en de wedstrijdverslagen. Veel clubwatchers slaan geen wedstrijd over van hun favoriete club. Máár de echte volgers willen álles van hun klasse weten en zijn vaak ook geïnteresseerd in het wel en wee van de andere streekclubs en poulegenoten. Ik voorzie straks op mediagebied een tekort aan schrijvende en pratende pers. Mensen willen geïnformeerd en gevoerd worden door de actualiteit. Met het medium radio zit je direct op de eerste hand, maar hiervoor zijn verslaggevers, twitteraars, technici, presentatoren en schrijvers nodig. Het zaterdagsportprogramma “Aanvallen en Verdedigen” van RTV Hollands Midden komt mensen tekort om iedereen van sportnieuws te voorzien. Met name is er een gebrek aan verslaggevers en technici. Alles is op vrijwillige basis, maar de secundaire voorwaarden liegen er niet om. Als verslaggever heb je toegang tot dingen die als gewoon toeschouwer nooit binnen jouw bereik komen te liggen. Een vlotte babbel en enige sportkennis is natuurlijk wél een van de vereisten. Adrie van Lith is de coördinator van de sport op RTV Hollands Midden en hij kan u alles over dit leuke métier vertellen…

De overstapweken zijn dus begonnen. Niet van energieleverancier maar van speeldagen in West 2. Geschiedenis en traditie telt kennelijk niet meer, want wat geweest is, is geweest. Vooruitkijken en nieuwe hoofdstukken in de clubgeschiedenis gaan schrijven is nu aan de orde. En als u daarvan snel op de hoogte wilt worden gehouden is media nodig. Dus wie zijn creatieve geest op een voor een ieder nuttige wijze wil etaleren is van harte welkom. Radio is het mooiste medium dat er is in mijn ogen. Je kunt visualiseren, het nieuws zelfs nog een beetje voorzien van meer spektakel dan dat wordt geboden, want mensen/ luisteraars zien u toch niet. Interactie met collega’s langs de andere velden en de studio, zodat je als eerste alles te weten komt. Ik houd mij van harte aanbevolen om u over dit medium te mogen vertellen. En ik mag toch écht hopen dat mensen zich spontaan melden en in de rij staan om te dit kunnen en mogen doen. Wie wordt het nieuwe geluid van de zaterdagmiddagsport?

Breaking: Nicolaas Boys selectie stapt over naar zaterdagvoetbal

Burgemeester brengt bezoek aan Snellink