André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Bromsnor aan de Poort

Alles is weer aangescherpt. De winkelcentra zijn straks weer bevolkt door mondkapjesdragers. QR-codes moeten op allerlei plaatsen getoond worden, zo ook op de sportcomplexen….

Mijn eerste gedachte: Wie gaat hierop toezien? Is dat die ene vrijwilliger die wordt gebombardeerd tot veiligheidscoördinator en gaat hij/zij de verantwoordelijkheid nemen om iemand uit te sluiten wanneer deze die vermaledijde code niet weet te laten zien? Mag hij/zij gaan beslissen over het wel of niet spelen van een wedstrijd? En, misschien nog belangrijker bij vooral selectieteams: Is de scheidsrechter die aangesteld is wel of niet gevaccineerd en is dit bij de KNVB bekend? Dat soort zaken dus en nog veel meer…

We gaan eens op de praktijk in. In alle vroegte staan de jongste spelertjes van de club klaar om hun wedstrijd te mogen spelen. Bromsnor staat natuurlijk al opgesteld aan de poort om eventuele “overtreders” niet toe te laten tot het complex. Er zijn vier wedstrijden gepland om 08.30 uur, want pupillen hoeven maar een half veld te gebruiken. Dan zijn dus al acht teams plus begeleiders en ouders om te checken. Om 10.00 uur staan de volgende vier wedstrijden op het programma en om 11.30 uur begint de oudere jeugd en misschien al de lagere seniorenteams. In de kantine (voor het gemak ga ik er even van uit dat de barmedewerkers hun code hebben getoond) wordt angstvallig afstand gehouden. Een enkeling probeert zijn koffie in een verlaten hoekje door het mondkapje heen naar binnen te werken. Teams mogen niet bij elkaar zitten, dus besluiten om direct te vertrekken. Opnieuw geen omzet voor de club…

‘Als blijkt dat dit niet te handhaven is gaat ongetwijfeld weer de stekker uit de competitie’

Den Haag legt de verantwoordelijkheid neer bij vrijwilligers…

Ondertussen staat die vrijwilliger aan de poort te wachten op aflossing. Na de instructies te hebben doorgegeven aan zijn vervanger begint Bromsnor Twee aan zijn dienst. Het eerste moet thuis en speelt ook nog eens een wedstrijd tegen een club die met een grote aanhang wordt vertegenwoordigd. Ongeveer driehonderd checks van alleen al publiek moeten worden gedaan. Spelers en staf van beide teams, toch al snel zo’n 35 tot 49 mensen, zijn dan al door de mangel gehaald.

Dit is de praktijk. Is dit haalbaar? In mijn ogen zeker niet en wat mij nog het meest stoort is dat de verantwoordelijkheid van dit alles rust op vrijwilligers! Dat kan nooit de bedoeling zijn. Als blijkt dat dit niet te handhaven is, en dat lijkt mij onvermijdelijk, dan gaat ongetwijfeld weer de stekker uit de competitie. Want dat is de gemakkelijkste oplossing voor een probleem dat men nu min of meer zelf creëert.

Den Haag durft kennelijk zelf die verantwoordelijkheid niet te nemen en legt het dan maar neer bij amateurclubs. Die moeten in vier dagen tijd mensen gaan aanwijzen die dit vuile klusje moeten opknappen. De excessen van geweld met supporters zijn nu al niet van de lucht, laat staan door hef bepalen van al dan niet deelnemen aan een wedstrijd en/of het betreden van een sportpark door een niet-bevoegde beambte maar door een vrijwilliger van de vereniging. Het worden bizarre tijden waarvan niemand de afloop kent. Maar houd met alles rekening, zelfs met het ergste in dit geval. Desondanks hoop ik, en velen met mij, dat we eindelijk eens een seizoen kunnen draaien zoals zou moeten. Het verlangen hiernaar is groter dan ooit!

Jeffrey Pieterse, TAVV, Nieuwkoop, Thomas Boekestein

Voorbeschouwen met Jeffrey Pieterse en Thomas Boekestein op TAVV – Nieuwkoop

Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 7