Ed van der Weijden, Altior, 0172SPORT interview

Altior verder zonder topscorer Ed van der Weijden

Langeraar | Eerder al besloten Anton den Haan en Mike Otto te gaan afbouwen in een lager elftal en keerde Marco Pellegrom terug op het oude nest in Zevenhoven, daar kwam deze zomer een nieuwe aderlating bij voor trainer Manfred van den Bosch. Hij moet het vanaf dit seizoen namelijk ook stellen zonder zijn topscorer én smaakmaker Ed van der Weijden, die een baan bij de luchtmacht helaas niet kan combineren met voetballen voor zijn dorpsclub.

Het stoppen van de aanvallende middenvelder annex buitenspeler kwam niet helemaal als een verrassing, het hing namelijk al een tijdje in de lucht. Van der Weijden, vorig seizoen topschutter van de Langeraarders, startte vorig jaar oktober met de selectieprocedure bij de Koninklijke Luchtmacht voor de functie “Officier Vlieger”.
Van der Weijden: ‘Dit betrof een vrij zware selectie waarbij ik vijf selectieronde moest zien door te komen. Ik heb ongeveer twee maanden geleden te horen gekregen dat ik was aangenomen en ik ben sinds begin september officieel begonnen met de opleiding’.

De dribbelaar verblijft voor zijn opleiding vijf dagen per week op de Koninklijke militaire academie in Breda, waardoor tweemaal trainen voor hem onmogelijk werd. Maar dat is niet de enige reden die hem deed besluiten zijn voetbalschoenen op te bergen. ‘Er wordt vanuit de opleiding gewaarschuwd dat de kans bestaat dat je van de opleiding wordt gestuurd wanneer je met sporten een blessure oploopt die langer duurt dan twee maanden. Dat is het me niet waard, en hierdoor heb ik dus de moeilijke keuze gemaakt om voor mijn toekomst te kiezen en te stoppen met voetbal.’

‘Altior gaat zich wederom handhaven in de tweede klasse, daar veranderd met het stoppen van mij helemaal niks aan’

Ed van der Weijden | Voormalig smaakmaker Altior

Voor zijn trainer kwam het allemaal niet als donderslag bij heldere hemel. Van den Bosch was namelijk al even op de hoogte van de plannen van zijn gevaarlijkste aanvaller en zag zodoende de bui al hangen. Zéker toen zijn pupil alle psychologische tests wist te doorstaan en alleen nog maar aan wat fysieke tests onderworpen diende te worden. ‘Ed is topfit, dus vanaf dat moment ben ik er al rekening mee gaan houden dat ik het vanaf dit seizoen zonder hem moest gaan doen. Een aderlating, maar voor hemzelf een kans die ‘ie moest pakken’, aldus de trainer in Langeraarse dienst.

Dit alles betekent dat de selectie naast routine – met het wegvallen van de al eerder genoemde namen – daarnaast ook stevig aan kwaliteit heeft moeten inboeten. Desondanks heeft Van der Weijden er vertrouwen dat zijn teamgenoten het ook zonder hem gaan redden. ‘Altior gaat zich wederom gewoon handhaven in de tweede klasse, daar veranderd met het stoppen van mij en een aantal spelers helemaal niks aan. Die plekken worden ook weer ingevuld, er is talent genoeg. Kijk naar bijvoorbeeld Daan Versluis, die nu op het middenveld loopt. En voorin is Daan Oostdam terug die weer voor wat extra routine kan zorgen. Het is een jong team met een hele hoop potentie. Je zal zien dat het iedere wedstrijd beter wordt met als resultaat handhaving. Dat zou voor deze groep gewoon een geweldige prestatie zou zijn.’

Foto: Van der Weijden in actie tegen RVC’33 © Archief Letty Blanken

Voorbeschouwingen zaterdag vierde klasse B

Super Saturday op RTV Hollands Midden