Altior overleeft slijtageslag in eerste ronde nacompetitie

Oegstgeest | Op een winderig koud veld bij Oegstgeest bracht deze wedstrijd werkelijk alles wat nacompetitievoetbal mooi maakt. Doelpunten, fouten, mooie acties en een van beide kanten bewonderenswaardige strijdlust, waarbij er voor elke meter terreinwinst werd gestreden.

Wie per ongeluk – zoals de verslaggever zelf – één minuut te laat was mistte het eerste doelpunt, want na slecht uitverdedigen van Altior schoot Roy Elkerbout de 1-0 binnen. Drie minuten later leek de strijd al beslist toen een vrije trap van Oegstgeest werd weggekopt, maar Timo Ligtenbelt de bal ineens op de pantoffel nam en keeper Mike van Tol de bal langs hoorde suizen. Zo kon Altior dus al snel in de achtervolging, dat deed men vol overgave en dat resulteerde al snel in de aansluitingstreffer. In de tiende minuut kreeg Sven de Regt de bal in het strafschopgebied, omspeelde een tegenstander en werd tegen de grond gewerkt. De terecht gegeven strafschop werd feilloos benut door Tom van der Weijden. Weer drie minuten later had Luuk den Haan de gelijkmaker op zijn schoen maar Oegstgeest keeper Bakker redde zijn ploeg. Hierna volgde een periode van enorme strijd wat niet tot echte kansen leidde en dat duurde tot net voor de rust. Uit een corner van Oegstgeest werd er eerst tegen de lat gekopt, maar uit de volgende corner was het wel raak toen Ruben Morin vrij kon inkoppen en zo de 3-1 ruststand op het bord zette.

Nadat eerst Oegstgeest speler Mario Gianfiglio een diepe bal veel te gehaast naast schoot was het opnieuw Tom van der Weijden die Altior bij de hand nam en middels een mooie actie de 3-2 aantekende. Halverwege de tweede helft maakte broer Ed bijna de gelijkmaker toen hij een voorzet van Tom op doel schoot, maar keeper Bakker kon de bal ternauwernood stoppen. Richting het eind van de wedstrijd kwam er steeds meer druk van Altior om een verlenging te forceren, een voorzet van Rick Keijzer werd ingekopt door Ed van der Weijden maar opnieuw lag Bakker in de weg en de hard werkende Sem van den Berg vuurde een afgeslagen bal rakelings over. In de 87e minuut kreeg Altior loon naar werken toen Tom van der Weijden zijn hattrick voltooide door een pass van Bram Hartveld knap af te ronden. Plotseling rook Altior de winst en gaf vol gas, een vrije trap van Tim Zwirs werd over getikt door keeper Bakker en bij een ware scrimmage voor het Oegstgeest doel stopte Bakker eerst een schot en zag vervolgens de kopbal van Ed van der Weijden rakelings voorlangs gaan. In de 95e minuut werd diezelfde Ed neergelegd op de rand van de zestien, maar de toegekende vrije trap werd ruim naast geschoten door broer Tom en zo werd het tijd voor een verlenging.

“We speelden nu ook weer tegen een hele degelijke ploeg waarvan ik denk dat die in de derde klasse hadden kunnen meedraaien. Om ze dan uit te schakelen doet heel veel voor het zelfvertrouwen.”

Tom van der Weijden | Aanvoerder Altior

Altior ging door waar het mee geëindigd was en ging op zoek naar de voorsprong, een kans voor Ed van der Weijden was weer een prooi voor Bakker en ook een vrije trap van Zwirs kon hij stoppen. Plotseling liepen de benen vol bij Altior, nam Oegstgeest de regie weer in handen en kwam Altior goed weg toen de scheidsrechter een overtreding in het strafschopgebied niet bestrafte. Een schot van Oegstgeest verdween naast en de volgende werd gepakt door keeper Van Tol. In de tweede helft van de verlenging krabbelde Altior weer op en kreeg het weer kansen op de winst, eerst wachtte Zwirs bij een pass van De Regt te lang met schieten en één minuut voor het eind kreeg Keijzer de ultieme kans maar van één meter afstand schoot hij veel te wild over en de laatste kans was voor opnieuw Tom van der Weijden, maar zoals vele andere spelers overal op het veld werd hij tijdens het sprinten geveld door kramp. Dit was voor de scheids het moment om af te fluiten en moesten strafschoppen de beslissing gaan brengen in deze thriller. Voor Altior schoten achtereenvolgens Tom van der Weiden, Rick Keijzer, Ed van der Weiden, Tim Zwirs en Bram Hartveld onberispelijk raak. Omdat een speler van Oegstgeest een arrogante ‘panenka’ tegen de lat stiftte was de vreugde en ook de opluchting bij Altior groot, en kan men zich opmaken voor de volgende kraker, opnieuw een uitwedstrijd en ditmaal bij Zestienhoven.

Aanvoerder Tom van der Weijden sprak na afloop van een bizar spannend potje. “Binnen vier minuten staan we al met 2-0 achter en uiteindelijk gaan we met een 3-1 stand de rust in. Om dan nog de wedstrijd winnend af te sluiten op zo een moment in het seizoen is echt heerlijk. Toen we zo snel 2-0 achterkwamen ging het ergens wel in m’n hoofd rond dat dit het laatste potje van het seizoen kon zijn. Maar toen we de penalty kregen en de aansluitingstreffer maakten kregen we allemaal wel weer het gevoel dat het niet gespeeld was. In de eerste paar minuten hadden zij ook de overhand in de wedstrijd, maar uiteindelijk kwamen wij ook weer goed in de wedstrijd en konden we de strijd aan gaan met Oegstgeest. Dit doet ons team heel goed. We hebben het zwaar gehad in dit seizoen met veel wedstrijden waarin we net aan verloren of het net tegen zat en met nul punten het veld afstapten. We speelden nu ook weer tegen een hele degelijke ploeg waarvan ik denk dat die in de derde klasse hadden kunnen meedraaien. Om ze dan uit te schakelen doet heel veel voor het zelfvertrouwen. Je merkte het zeker richting het einde van de wedstrijd dat de 3-4 voor ons er veel meer aan zat te komen dan dat Oegstgeest er nog één ging maken. Daarom is het ontzetten knap wat we hebben laten zien. Iedere speler heeft zich 120 minuten leeg gestreden en daarom hebben we in de tweede helft kunnen laten zien wat voor team we hebben.”

Van der Weijden keerde dus terug van een schorsing en was blij dat zich met drie treffers van zijn positieve kant mocht laten zien. “Ja ik ben wel blij dat ik weer mee mocht doen. Ik heb dit seizoen twee keer mijn team negatief benadeeld door een rode kaart te pakken in wedstrijden waar we echt goed speelden. Ik maakte gisteren ook de fout waardoor zij de 1-0 konden maken, dus ik ben heel blij dat ik die fouten heb goed kunnen maken door er drie in te schieten in zo een belangrijke wedstrijd. En nu is het weer door naar de volgende tegenstander.”

Bekijk hier de uitslagen en de stand in 3A

Opstelling Altior:
Mike van Tol (Joost Hoppenbrouwer); Sven de Regt, Sebastiaan van Veen (Stan Janssen), Tom van der Weijden ©, Sven van Vliet; Joost Sassen (Tim Zwirs), Sem van den Berg, Ed van der Weijden, Bram Hartveld; Tim Heikoop (Rick Keijzer), Luuk den Haan

Bron: Kees Reyngoud | Foto: Dave Lieverse

Voorbeschouwen: FC Oegstgeest vormt eerste nacompetitie-horde voor Altior mét Manfred van den Bosch

Thomas Cremers grote winnaar 40e Vink + Veenman Triathlon