Voorbeschouwen: FC Oegstgeest vormt eerste nacompetitie-horde voor Altior mét Manfred van den Bosch

Langeraar | Altior treft in de eerste van de mogelijke drie nacompetitierondes FC Oegstgeest, dat in 4A de periode van kampioen Teylingen overnam. Dit doordat het zonder periode op de derde plaats eindigde en daarmee de hoogstgeplaatste ploeg was zonder periode.

Daarnaast is FC Oegstgeest de enige ploeg de uiteindelijke kampioen tot tweemaal toe van de winst af wist te houden. Wel werd er ook maar liefst zes keer verloren waaronder van NSV’46 en Nicolaas Boys. Wel valt op dat men over de op één na minst gepasseerde achterhoede beschikt met gemiddeld één doelpunt tegen na 26 wedstrijden. FC Oegstgeest is dan ook een ploeg dat leunt op de verdediging en vooral zelf middels spelhervattingen vaak tot scoren komt. De ploeg uit de bollenstreek was vorig seizoen nog actief in de derde klasse en werd daar slachtoffer van de verzwaarde degradatieregeling. Het eindigde op de negende plaats en ging in de nacompetitie onderuit tegen CVC Reeuwijk. De blauwhemden zouden dus graag een jaar later willen terugkeren in de derde klasse.

Dan Altior, zij moesten beduidend vaker een goal toestaan. Bijna tweemaal zoveel zelfs. Altior zal na een teleurstellend seizoen de nacompetitie met minder vertrouwen ingaan dan de opponent, maar het kende wel een prima generale. In de laatste thuiswedstrijd werd er ruim gewonnen van het al gedegradeerde Zevenhoven. Na een redelijk gelijk opgaande eerste helft werd er in het tweede bedrijf afstand genomen van de geelhemden. En de ploeg van Arjan van der Laan moest het in deze derby stellen zonder aanvoerder Tom van der Weijden die een schorsing uitzat na zijn twee gele kaarten van een week eerder. Het is al vaker gezegd en beschreven; Altior leunt op de inbreng van de Van der Weijden broers. Tom zet de lijnen uit vanaf het middenveld of zoals incidenteel de laatste tijd vanuit de laatste lijn, broer Ed zorgt met zijn dribbels voor het offensieve gevaar. De van een blessure herstelde Tim Heikoop is degene die daarna – mits fit – zijn naam snel op het spelers formulier zal zien verschijnen. Vooral dat fysieke speelt hem nog wel eens parten. Dit seizoen moest hij ook weer een flink aantal wedstrijden vanaf de zijlijn toekijken vanwege een meniscus-blessure. De aanvallend ingestelde middenvelder, die ook prima als tweede spits uit de voeten kan, heeft vertrouwen in een goede afloop van de eerste horde zo gaf hij in gesprek met ons aan.

“Wij hebben er vertrouwen in want we hebben ook eindelijk weer een vrijwel volledig fitte selectie en missen ook niemand vanwege een schorsing. Zelf ben nog niet volledig wedstrijdfit, maar dat is meer conditioneel. Van mijn blessure heb ik eigenlijk geen last meer. Zaterdag gaan we uit van ons eigen spel, want de tegenstander is ons niet echt bekend dus daar gaan we ons denk ik ook niet te veel op aanpassen.”

De begeleidingsstaf zal zich echter wel hebben verdiept in de opponent denken wij. En binnen die staf neemt zaterdag een bekend gezicht plaats in de dug-out. Manfred van den Bosch neemt namelijk de honneurs waar doordat hoofdcoach Arjan van der Laan wegens verplichtingen op Aruba zit. Op 1 april maakte de Arubaanse voetbalbond bekend dat Van der Laan de nieuwe bondscoach is van het nationale vrouwenteam waarmee hij nu deelneemt aan het Caribbean Queens Tournament op Curaçao. Oud Altior-trainer Van den Bosch werd dus bereid gevonden Van der Laan te vervangen.
“Ja Manfred loopt al een aantal weken mee en traint ons deze week. Zaterdag zal hij de coach zijn. Vooraf zal hij voor zover ik weet wel met Arjan overleggen over bepaalde keuzes maar tijdens de wedstrijd is hij hier verder vrij in”, aldus Heikoop.

De in Alphen aan den Rijn woonachtige oefenmeester die momenteel clubloos is na zijn vertrek bij SV Nieuwkoop kende in zijn Altior-periode grote successen en ze zijn hem daar dan ook nog niet vergeten. Aan hem nu de taak om de oranjehemden langs de eerste horde te loodsen. Mocht Van den Bosch met zijn oude ploeg de tweestrijd met FC Oegstgeest goed doorstaan dan wacht een week later de ontmoeting tegen Zestienhoven. Bij een eventueel verlies is degradatie een feit en zal Altior zich waarschijnlijk komend jaar kunnen gaan opmaken voor ontmoetingen met Zevenhoven, NSV’46 en Nicolaas Boys.

Door: Luuk Valentijn | Archieffoto: Kees Verhaar

Ed van Vliet 25 jaar leider Nicolaas Boys

Altior overleeft slijtageslag in eerste ronde nacompetitie