Zwemmers de Plas zwemmen 20 kilometer

Nieuwkoop | Op 4 september om acht uur in de ochtend liggen zes zwemmers van zwemvereniging de Plas in het water achter restaurant ‘t Vliegend Paard. Bij het luiden van de klokken starten ze aan een monsterzwemtocht van twintig kilometer.

Via Strand Zomer wordt de Zuidplas gerond. Tijdens het rond zwemmen van de kleine polder probeert de zon tussen de wolken te kruipen. Bij het passeren van het startpunt beseffen de zwemmers dat de eerste 10 kilometer gemakkelijk voorbij vlogen.

Maar al snel verdwijnt dit gemakkelijke gevoel. Wanneer de Noordeinderplas op gezwommen wordt, moet er vol tegen de wind in gezwommen worden. Op de volgboot zijn een paar goede zeebenen geen overbodige luxe en de zwemmers bevinden zich in een bokswedstrijd met de golven. Er worden rake klappen uitgedeeld in het water en de zwemmers komen nog maar gestaag vooruit. Bij het keerpunt blijkt dat het zwemmen met de wind mee ook niet gemakkelijk vergaat. Naast de fysieke uitdaging wordt het na 14 kilometer ook een mentale uitdaging als de krachten van de natuur en de man met de hamer hun krachten tonen.

Bij de haven Tijsterman worden de zwemmers opgewacht door familie en vrienden om de wilskracht weer aan te vullen. Met nieuwe moed vervolgen de zwemmers de volgende uitdaging: van haven Tijsterman naar de Watergeus vol tegen de wind in. Vanaf daar is het nog maar 4 kilometer. De zon heeft inmiddels de wolken verdreven en in de smallere slootjes heeft de wind ook nog maar weinig invloed: ideale zwemomstandigheden. De laatste krachten worden aangeboord als op de Vliet het eindpunt in zicht is.

Een grote groep familie en vrienden staat op de kade klaar om Dagmar, Emil, Fred, Greig, Janko en Peter te onthalen nadat de 20 kilometer in een tijd van 6 uur en 51 minuten zwemmen afgerond is. Moe en voldaan wordt de dag afgesloten door de reserves aan te vullen op het terras van de Klinker.

Nipte zeges Aarlanderveen, TAVV en Nicolaas Boys, Zevenhoven hard onderuit

Jetze Plat gehuldigd voor zijn 3 gouden medailles