Boris van Es, 0172SPORT, SV Nieuwkoop

Boris van Es: “Nieuwkoop heeft een visie, en daar houd ik van!”

Nieuwkoop | Nadat Manfred van den Bosch zijn club verraste en aangaf te stoppen als hoofdtrainer bij Nieuwkoop, werd er in Boris van Es een opvolger en dus nieuwe eindverantwoordelijke gevonden. De gedreven oefenmeester gooit het bij Nieuwkoop over een andere boeg dan zijn voorganger en laat met zijn aanvallend ingestelde 3-5-2 systeem een frisse wind waaien over Sportpark de Dulen. De Bodegraver heeft een uitgesproken visie over hoe hij wil dat zijn team gaat spelen en lichtte dit tijdens de 0172SPORT-CUP toe aan onze redactie.

“Eigenlijk was ik na mijn vertrek bij CVC Reeuwijk helemaal niet eens van plan om dit seizoen weer trainer te worden van een eerste elftal. Namens Nieuwkoop kreeg ik een belletje van Ben Spanjaard met de vraag of ik wilde komen praten. Ik zei nog tegen mijn meissie: ‘Ik ben op tijd weer terug’, maar dat liep toch anders. Nieuwkoop had een goed verhaal, een goede visie en dat past bij mij”, begint de 48-jarige het gesprek.

“Slimmer lopen, veel aan de bal en durven voetballen in de kleine ruimte, daar ben ik met deze groep veel mee bezig”

De spraakzame oefenmeester, die de afgelopen vier seizoenen het eerste elftal van CVC Reeuwijk onder zijn hoede had, heeft dan ook maar weinig nodig om zijn verhaal te doen. “Kortom, ik had gewoon snel een goed gevoel bij deze club. Het is heerlijk om ook met een onder-23 te kunnen werken, samen met Peter van der Veldt. De selectie bestaat daarnaast ook ui allemaal jonge gasten en daarmee trainen is prachtig. Soms moet je ze gewoon afremmen op trainingen. Bij CVC moest ik echt gas geven om ze enthousiast te krijgen, dat waren vooral de oudere gasten. Bij deze groep moet ik af en toe aangeven dat ze minder en vooral slimmer moeten lopen. En dat is precies wat ik wil. Niet dat ik zelf nou zo slim liep op jonge leeftijd, maar dat terzijde. Slimmer lopen, veel aan de bal en durven voetballen in de kleine ruimte, daar ben ik met deze groep veel mee bezig.”

Van Es is niet alleen erg blij met de kwantiteit binnen zijn groep, hij is ook meer dan tevreden over de kwaliteit. “Sommige jonge gasten hebben mij echt verbaast, die kunnen voetballen hoor! Daarnaast hebben we natuurlijk de beschikking over Mike Boelee. Op de club vernam men dat hij in Nieuwkoop kwam wonen waarop hij direct werd benadert. Toen Mike aangaf open te staan voor Nieuwkoop hebben we het bewust stilgehouden. Ik wist namelijk dat Niek Oosterlee nog een centrale verdediger zocht bij Ter Leede, waar Mike een verleden heeft. Voor ons is hij natuurlijk heel belangrijk met zijn ervaring.” Boelee speelde onder meer in de jeugd bij AZ en maakte zijn profdebuut bij Telstar. Daarnaast was hij jeugdinternational en verdedigde hij de clubkleuren van heel wat clubs uit de top van het amateurvoetbal. “Mike is echt een toevoeging voor onze jonge groep, het is een geboren leider en dat is wel lekker als je er twee jonge verdedigers naast hebt staan”, vult Van Es verder aan.

“Het zou mooi zijn als we over vier maanden ergens komen en dat de tegenstander bang is voor Nieuwkoop!”

Wanneer gevraagd wordt naar de verwachting voor dit seizoen blijkt de oefenmeester nog wat terughoudend. “Ik heb eerder een doelstelling die zich niet uitdrukt in een klassering. Ik wil met Nieuwkoop goed voetbal laten zien, dus veel balbezit, initiatief en van daaruit resultaat boeken. Laat ik het zo zeggen, ik eindig liever zesde met goed voetbal en dat ik zie dat spelers zich door ontwikkelen, dan dat we derde worden met lange ballen. Het zou mooi zijn als we over vier maanden ergens komen en dat de tegenstander staat te wachten op de randje zestien. Gewoon omdat ze bang zijn voor Nieuwkoop!”

Met de promotie van TAVV blijft er voor Nieuwkoop nog maar één derby over: die tegen buurman Aarlanderveen. De eerste aflevering was tijdens de 0172SPORT-CUP en dus nog niet voor het ‘echie’. Dit bleek een verhitte editie, maar de vraag of hiermee de toon is gezet voor straks in de competitie omzeilt Van Es vakkundig. “Derby’s kijk ik altijd naar uit, maar dit moeten vooral leuke wedstrijden worden en weet je… met CVC verloor ik twee keer van Aarlanderveen en nu voor de 0172SPORT-CUP wonnen we ook niet. Maar ik verlies graag weer van ze hoor, als we de rest van de wedstrijden dan allemaal wel winnen hahaha…”

Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Wat bepaald de waarde van een team of speler

Jumbo Bas Bobeldijk Poule (powered by JRM Reizen) gaat weer van start!