0172SPORT, Sportief - Nicolaas Boys, Jorg van der Laan, Niels Verhaar

Voorbeschouwen met Jorg van der Laan en Niels Verhaar op Sportief – Nicolaas Boys

Woerdense Verlaat | Komende zaterdag staat er in 4B weer een derby op het programma. Sportief gaat het voor het eerst in de geschiedenis in competitieverband opnemen tegen Nicolaas Boys. Het contrast kan haast niet groter zijn: De bezoekers verrassen in hun eerste jaar op zaterdag en doen misschien wel mee voor de titel, waar de thuisploeg strijd tegen degradatie. We blikken met verdediger annex middenvelder Jorg van der Laan van Sportief en de onderlaatst teruggekeerde geroutineerde allrounder Niels Verhaar vooruit op deze nu al historische wedstrijd.

Jorg, na de stunt in Harmelen volgde deze week een nederlaag in Zevenhoven, hadden jullie te veel krachten verbruikt?
‘De wedstrijd tegen SCH zat zeker nog in de benen, we moesten natuurlijk aardig diepgaan in Harmelen. Maar ook Zevenhoven had zaterdag natuurlijk gespeeld, dat is dus geen excuus…’

Er zullen nu wel echt wedstrijden gewonnen moeten gaan worden, maar is het onderhand geen uitstel van executie en is degradatie niet steeds meer de realiteit?
‘Zo kijk ik er nog helemaal niet naar. We hebben nog niet eens de helft van het aantal wedstrijden gespeeld. We hebben punten gepakt, ook verrassende en daarnaast zat er vaak genoeg ook meer in dan dat we uiteindelijk kregen. Voor mij dus ook nog geen doemscenario, ook al ben ik me er natuurlijk van bewust dat we geen wedstrijd kunnen verzaken. We moeten na iedere wedstrijd het gevoel hebben er álles aan gedaan te hebben wanneer we weer in de kantine staan.’

Welke vier ploegen denk je bijvoorbeeld onder je te kunnen houden?
‘Aan de stand te zien gaat het tussen zes teams, mits niemand erg inloopt op VEP. Van die ploegen verloren we tegen Linschoten en Rohda. Waar ik zelf denk dat zeker Rohda een mindere ploeg heeft dan wij. Een overwinning zaterdag zou wat dat betreft erg helpen om weer richting Linschoten, Rohda, Bodegraven en VEP te kruipen.’

‘Sportief bestaat al meer dan zestig jaar en dat gaat ook nog wel even door, ongeacht het podium.’

Jorg van der Laan over de mogelijke gevolgen van degradatie

En dan jij Niels… Sinds twee wedstrijden ben je ineens weer terug bij Nicolaas Boys. Waar ben je al die tijd geweest?
‘Het is inderdaad een tijd geleden dat ik basis heb gestaan in het eerste. Ik denk dat het ergens tijdens het eerste seizoen van Dijar (Kasim, red.) was. In mei 2020 heb ik een hernia opgelopen en ben daar zo een anderhalf jaar zoet mee geweest. We dachten in eerste instantie dat het spit was, maar na een MRI-scan bleek het toch een hernia. Hier kwamen we pas in november 2020 achter. Ook wel door mijn eigen koppigheid. Ik geloofde zelf niet dat het een hernia kon zijn. In augustus afgelopen jaar ben ik weer begonnen met voetballen. Ik wilde weer voor één gaan, maar kwam er al snel achter dat ik een stuk fitter moest worden dan ik op dat moment was. Ik gaf mezelf drie maanden de tijd om dat te bereiken. Tegelijkertijd beviel het me wel in het tweede. Het zijn hele leuke gasten die wat willen leren, hard willen werken voor de drie punten én het biertje na de wedstrijd. Ook de tijden van de meeste wedstrijden bevallen me wel, zo rond 11:30 uur. Dan heb je na de wedstrijd nog wat aan je dag. Uiteindelijk heb ik dit ook met Mo (Bougrine, red.) gecommuniceerd, maar heb de deur wel op een kiertje gelaten. Ik zei tegen hem: “Als je me nodig hebt, kun je me altijd vragen.” Dat kiertje staat op dit moment wat verder open. Dit kwam voor mij ergens wel als een lichte verrassing. Ook al moeten we wel realistisch blijven. Er zijn natuurlijk jongens op wintersport, geblesseerd en ziek geweest.’

Gaan we jou nu vaker op het wedstrijdformulier van Nicolaas Boys zien?
‘Mijn focus ligt eigenlijk al het hele seizoen bij het tweede. Ik sluit niks uit, maar ik moet hard werken om fit te blijven. Ik train in ieder geval zo vaak ik kan en ik loop elke dag tussen de 8 en 12 kilometer met m’n hond Siep.’

Zaterdag de derby tegen Sportief, wat verwacht je voor wedstrijd?
‘Voor de wedstrijd verwacht ik een gebakken eitje met avocado, rucola en kaas in een wrap, en een bakkie koffie. Buiten dat verwacht ik wel redelijk wat publiek…’

‘Het laatste wat ik van Sportief weet is dat Cesar de Kuijer in de spits stond’

Niels Verhaar over de tegenstander van zaterdag

Het contrast is groot. In Nieuwveen doen ze mee om de titel, jullie strijden zoals gezegd tegen degradatie. Zij zijn duidelijk de favoriet… kunnen we een herhaling van de wedstrijd tegen SCH’44 verwachten?
‘Met die instelling gaan we wel de wedstrijd in maar tegen Zevenhoven bleek deze tactiek niet sluitend, elke tegenstander speelt net anders dus we gaan ons op een andere manier wapenen en voorbereiden op Nicolaas Boys. De instelling is hoe dan ook: na negentig minuten de drie punten in huis houden. Derby’s zijn wedstrijden op zich en dit is de allereerste keer Sportief – Nicolaas Boys in competitieverband. Aan ons om die winnend af te sluiten!’

Niels wat weet jij van de tegenstander en waar ligt hun kracht?
‘Het laatste wat ik van Sportief weet is dat Cesar de Kuijer in de spits stond. Maar als ik naar de laatste uitslag van Sportief kijk, hebben ze een hele knappe prestatie neergezet tegen de in mijn ogen gedoodverfde favoriet van de competitie. We mogen onze borst dus nat maken!’

We proberen het gewoon nog een keer: Niels waar denk jij dat Sportief te pakken is?
‘Ik denk op het veld. In de kantine zal het lastig worden om ze bij te houden, gok ik! Maar zoals ik eerder zei, mijn focus heeft het hele seizoen bij het tweede gelegen. Ik hoor deze week waarschijnlijk meer van m’n teamgenoten en de trainer over Sportief, mits ik bij één mag aansluiten.
Anders gaan we de eerder dit seizoen gespeelde thuiswedstrijd van ARC 8 er even bij pakken om te evalueren en een strijdplan te maken met het tweede voor aankomend weekend. ARC 8 is op dit moment de ploeg in vorm!’

Jorg waar liggen volgens jou voor Sportief de kansen zaterdag?
‘We hebben beide een ploeg die doorgaans veel strijd in wedstrijden leggen. Zij hebben heel veel beweging en loopvermogen in de ploeg. Met onze longinhoud zit het ook wel goed en daarnaast kunnen wij vanuit het niets iets creëren. Dáár liggen onze kansen. Ook denk ik dat we de tactiek die we normaal gesproken voor de slotfase gebruiken misschien iets eerder van stal moet halen.’

Sorry, nog één keer terug naar het degradatiespook. Er schiet me net te binnen dat Stijn aangaf aan dat het voor de toekomst van Sportief zeer belangrijk is om in de vierde klasse te blijven… Het is toch niet zo dat de club omvalt wanneer jullie een treetje lager moeten gaan acteren?
‘Sportief bestaat al meer dan zestig jaar en dat gaat ook nog wel even door, ongeacht het podium. Al is het voor de hele entourage – en uiteraard de clubkas – wel heel belangrijk om dit soort wedstrijden te blijven spelen.’

Als laatste wat vullen we in bij de poule kortom; wat gaat het zaterdag worden?
Jorg: ‘Ik ga voor een 2-1. Waarbij Nicolaas Boys het spel bepaalt en wij de eindstand!’
Niels: ‘Ik verwacht dat Sportief veel vertrouwen heeft gehaald uit de wedstrijd tegen SCH’44. Wij moeten zo een vijfennegentig minuten geconcentreerd en gedisciplineerd voetballen. Als we dat kunnen volhouden, verwacht ik een overwinning voor de Boys. Máár het ligt er natuurlijk wel een beetje aan wie Mo in de spits gaat zetten. Aan de hand daarvan kan het variëren van 1-2 of 1-5, haha. Ik denk in ieder geval wel dat Sportief een goaltje gaat maken.’

Bedankt mannen en uiteraard beide heel veel succes komende zaterdag. Voor deze wedstrijd – evenals alle andere nog te spelen derby’s dit seizoen – zijn er in onze Jumbo Poule dubbele punten te verdienen. Je voorspellingen nog niet ingevuld? Doe dat dan nu hier

Zevenhoven vindt de aansluiting na zege op Sportief

Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 13