Toekomst van het seniorenvoetbal

Steeds vaker hoor ik zorgwekkende geluiden om me heen. Elftallen die geen team op de been kunnen brengen door spelerstekorten. De coronapandemie lijkt – door een andere zaterdaginvulling – deze tendens helaas in een stroomversnelling te hebben gebracht…

Vooral bij de (lagere) senioren is het schering en inslag. Jaren geleden bestonden teams vaak nog uit 15 of 16 spelers en iedereen wist dat hij op zaterdag moest voetballen. Incidenteel was iemand er niet bij en dit was vaak al weken bekend bij de desbetreffende leider. Tegenwoordig ziet het er heel anders uit. Een elftal bestaat soms wel uit 24 spelers en daarvan is slechts een beperkt aantal spelers een zekerheid dat deze er op zaterdag zijn, doordat tweederde van het team zich tot half lid heeft gebombardeerd. Spelers lijken steeds meer aan zichzelf te denken. Een dagje uit met het gezin, klussen in of rondom het huis, weekendjes weg. Iedereen heeft zijn eigen beweegredenen. Toch vind ik dat men wel wat meer mag beseffen dat voetbal een teamsport is.

‘Met één druk op de knop kun je je tegenwoordig al afmelden voor de aankomende wedstrijd’

Erik vindt dat het afmelden voor een wedstrijd (te) laagdrempelig is geworden

“Vroeger” moest je de leider nog bellen om je af te melden, tegenwoordig volstaat vaak een rood kruis in de Voetbal.nl app en is het (te) laagdrempelig geworden. Met één druk op de knop ben je er de aankomende zaterdag niet bij en vaak gebeurd dat ook nog één of twee dagen van tevoren, waarmee de betreffende elftalleider met een groot probleem wordt opgezadeld. De vrijdag staat tegenwoordig voor de leider grotendeels in het teken om contact te leggen met andere teams of om spelers over te halen toch mee te kunnen doen. Met pijn en moeite wordt een “compleet” team van 12 personen gehaald, waarbij diverse spelers ook nog eens dubbele wedstrijden afwerken.

Niet alleen bij mijn club SV Zevenhoven zijn deze problemen aan de hand, ook bij clubs om ons heen of bij tegenstanders hoor ik vergelijkbare geluiden. Inmiddels proberen “wij” aanvangstijden van teams steeds vaker aan te passen, waardoor uitwisseling van spelers beter mogelijk is. En regelmatig gebeurd het ook dat er afgezegd moet worden of dat een wedstrijd verplaatst wordt naar een doordeweekse avond. Zo heeft ons tweede dameselftal bijvoorbeeld pas acht keer dit seizoen op zaterdag gespeeld. Niet alleen doordat we zelf een aantal wedstrijden hebben verplaatst, maar nog veel vaker doordat de tegenstander geen team op de been kon brengen. Belachelijk natuurlijk, want niemand heeft ervoor gekozen om op woensdagavond competitievoetbal te spelen.

Een oplossing voor dit spelersprobleem is lastig. Het enige dat ik hoop is dat mensen beseffen dat ze meer rekening moeten houden met het team. Want behalve je leider laat je ook je teamgenoten in de steek bij een afmelding. En als deze trend zich voortzet ben ik bang dat niet alleen bij “onze club” straks nog minder seniorenteams overblijven…

Altior in extremis onderuit bij DONK

Netwerk voor voet- en enkelklachten