Sterk Nieuwkoop laat Volendamse topamateurs ontsnappen in bekertoernooi

Nieuwkoop | Zaterdagmiddag stond er voor Nieuwkoop een historische wedstrijd op het programma. De oranjehemden mochten na het bekersucces van vorig jaar deelnemen aan de ‘echte’ Toto KNVB Beker en troffen hierin derdedivisionist RKAV Volendam, de amateurtak van de plaatselijke FC. Onder het toeziend oog van enkele bekende Volendamse voetballers én een bomvol sportpark gevuld met mensen uit onze gemeente, kwam de thuisploeg verrassend goed voor de dag.

Nieuwkoop legde van meet af aan veel energie in de wedstrijd en al na een paar minuten was het duidelijk dat het publiek zich kon gaan opmaken voor een spannend en interessant duel. Het middenveld was volledig in handen van de oranje thuisploeg dat er kort opzat en van daaruit het spel dicteerde. De eerste kans was dan ook voor de mannen van Boris van Es. Dave Verhage zette goed door aan de linkerkant, maar spits Sam Vijfhuizen maaide in duel met zijn directe tegenstander bij de eerste paal over het speeltuig heen.

Volendam loerde op de counter en was hier na bijna twintig minuten ook bijna succesvol mee. Nieuwkoop had te veel mensen voor de bal, leed balverlies en het lag volledig open. Een Volendamse aanvaller kwam oog in oog met de uitgekomen Thomas Boekestein maar zijn stiftbal belandde buiten bereik van de sluitpost op de lat. Zes minuten later werd ook het andere aluminiumdeel van het doel geraakt na weer een razendsnelle counter van de bezoekers. Maar het was Nieuwkoop dat het beste van het spel had en diverse mooie combinaties op de mat legde.
Na een half uur had Vijfhuizen dé kans om de score te openen maar onderweg naar de Volendam-doelman Dion Vlak was zijn eerste aanname net niet goed genoeg waardoor hij de bal vervolgens niet langs de goalie kreeg. Drie minuten later leverde Sem Meertens na een goede actie over links de bal af bij wederom Vijfhuizen die de bal verlengde naar de verre hoek maar Vlak wederom redding zag brengen.
Boekestein hield zijn ploeg vervolgens op de been toen er weer een speler vrij voor hem opdook, maar twee minuten later was het alsnog raak. Duur balverlies werd keihard afgestraft en nu was een stift Boekestein wel te machtig.
Nieuwkoop liet zich niet van de wijs brengen en het slotakkoord was dan ook voor de thuisploeg. Tot driemaal toe binnen een minuut was het dichtbij de gelijkmaker. Eerst vuurde Verhage een schot op de vuisten van Vlak, waarna de wederom imponerende jongeling Sam van den Hoorn de bal weer onderschepte en Vlak tot het uiterste dwong. De rebound vanaf randje zestien werd vervolgens maar centimeters naast de winkelhaak gekruld.

“We waren gewoon gelijkwaardig aan een derdedivisionist”

Aanvoerder Joris Verweij was trots op zijn ploeg

De tweede helft was van beide kanten beduidend minder. Nieuwkoop had de eerste helft duidelijk met krachten gesmeten. Vooral de eerste twintig minuten gebeurde er niet veel. Van Es bracht met Thijs van Zon nieuw elan in de ploeg dat ervoor zorgde dat Nieuwkoop weer meer tot aanvallen toekwam. Het was dan ook Van der Zon zelf die een kwartier voor tijd de eerste kans kreeg maar zijn schot na goed voorbereidend werk van Vijfhuizen werd ternauwernood gekraakt. Het bleek de opmaat na een klein slotoffensief. De mooiste actie kwam op naam van Van der Hoorn die als volleerd slangenmens twee man in de luren legde, de achterlijn haalde en Vijfhuizen in stelling bracht. Maar zoals zo vaak deze wedstrijd kwam de spits net te kort om af te drukken.
In de absolute slotfase werd het duel definitief beslist toen de arbiter naar de stip weer nadat Mike Boelee zijn tegenstander opzichtig in de rug duwde. Jens Kras liet Boekestein kansloos en bepaalde de eindstand op 0-2.

Wat duidelijk werd is dat Nieuwkoop komend seizoen in de eigen tweede klasse hoge ogen gaat gooien en nu met opgeheven hoofd het bekertoernooi verliet. Het had het de drie niveaus hoger acterende Volendammers meer dan lastig gemaakt en was in het eerste bedrijf voetballend de betere ploeg. Trainer Boris van Es was dan ook trots op zijn ploeg. ‘Uiteraard ben ik trots over wat ik vandaag gezien heb, maar het zegt denk ook genoeg dat ik er ook nog een beetje de pest in heb, want achteraf had er misschien wel meer in gezeten.” Assistent Michel Zuijdervliet vulde hem aan met de woorden: “Wanneer we twee weken verder zijn in de voorbereiding winnen we deze pot vandaag.”
Ook bij aanvoerder Joris Verweij overheerste het trotse gevoel, maar ook hij plaatste een kanttekening. “Het trotse gevoel overheerst zeker wel, maar voelt toch wel als een domper. Als je eerste helft minimaal één keer scoort wordt het een hele andere wedstrijd. We waren gewoon gelijkwaardig aan een derdedivisionist, dat lijkt me als team een mooi compliment.”