Stem nu op jouw favoriet voor de Sportverkiezing!

Nieuwkoop | De Sportverkiezing Nieuwkoop kent deze jaargang een iets andere opzet. Dit jaar kan de inwoner namelijk meestemmen op zijn favorieten sporter, sportploeg of coach. Dit neemt de jury vervolgens mee in het juryberaad om zo tot de winnaars te komen. Hieronder vind je een overzicht van alle voorgedragen en dus getoetste sporthelden die onze gemeente rijk is.

Op 13 maart aanstaande tijdens de Sportverkiezing Nieuwkoop worden per categorie de drie genomineerden bekendgemaakt. Zij die van de jury – en dus jullie als lezers / belangstellenden – de meeste punten hebben gekregen maken kans op de felbegeerde sportprijs in zijn of haar categorie. Vervolgens zal ook de winnaar worden uitgeroepen. Maar tot die tijd gaan we dus eerst stemmen!

Stemmen kan onderaan dit bericht vanaf nu tot 1 maart, daarna is het aan de jury.


Voorgedragen sportmannen:

 • Dolf Smit (Atletiek): Meervoudig Nederlands kampioen 200 meter en 400 meter in de klasse 55+. Houder van het Nederlands record estafette 4x 400 meter.
 • Daan Kool (Baanwielrennen): Opnieuw is hij er weer bij en heeft de stap van talent naar sportman kunnen maken. Het schaatsen liet hij voor wat het was en heeft zich volledig geconcentreerd op het baanwielrennen. Niet zonder succes: Winst in Cottbus, derde plaats Grand Prix Brno, derde plaats EK, zilver bij het EK op de kilometer, derde plaats EK Teamsprint, derde plaats EK Keirin, tweede plaats WK 1 kilometer en derde plaats WK Sprint, winst in Alkmaar (wielerdriedaagse) NK Teamsprint Elite zilver.
 • Jetze Plat (Handbiken/Triatlon): Verbeterde het werelduurrecord, tweemaal wereldbeker winst in het handbiken en vier in de triatlon, houder van de Wereldbeker, tweevoudig WK goud (vierde wereldtitel op rij) en winst in de marathon van Berlijn. Paralympisch Sporter van het Jaar.
 • Brent Pieterse (Atletiek): Winst in Mijdrecht, Ter Aar, Aarlanderveen, Kamerik, Meijeloop, derde plaats halve marathon van Nieuwkoop, tweede plaats 7-loop, winst Bruggebuurtloop Nieuwkoop. Bijzonderheid: geen lid van een atletiekvereniging.
 • Jesper Rijneker (Atletiek/Obstacle Run): Derde plaats Zegerplasloop, vierde plaats 20 van Alphen, vijfde plaats OCR overall rankings, uitlopen Ultra Viking 60 km, zevende plaats OCR EK korte afstand (tweede Nederlander) zevende plaats Mixed Teams, tweede plaats WK Obstacle Run in zijn klasse, winst Spartan Meeting Cup en aanscherpen PR’s op 10 km en 15 km.
 • Marc de Vries (Motorsport/Quads): Lid Team NL waarmee hij een tweede plaats op de Quadcross Of Nations haalde achter Team USA, negende plaats Le Touquet (veld 470 quads!) ONK Quad Masters derde plaats en vijfde plaats overall, vijfde plaats Dutch Quad Masters, winst in Bastogne met Team #13 Last Minute Racing, vierde plaats Twaalf Uur Pont de Vaux (4 manches).
 • Pascal Valentijn (Triatlon): Nederlands kampioen 40+ Run Bike Run, winst in Oud Gastel (twaalfde overall) Derde plaats Noordwijkerhout ¼ triatlon, winst ¼ triatlon Leiderdorp, tweede plaats ¼ triatlon Bodegraven, eindzege Santos Triatlon Circuit.
 • Jens Toornstra (Voetbal): Eigenlijk lag het hoogtepunt van Toornstra al in januari toen hij met zijn club Feyenoord in een kolkende Kuip Ajax met 6-2 wist te verslaan. Verlengde zijn contract met de Rotterdammers en mag zich een belangrijke speler noemen binnen deze club. Helaas is er door zijn team geen aansprekende prijs gehaald, mede door de trainersperikelen.
 • Tommy Oude Elferink (Wielrennen/Veldrijden): Net als vorig jaar is de Nieuwvener er weer bij en daar is alle reden toe. Er was winst in Mechelen, een 3e plaats in Uithoorn, 2e plaats in Rucphen, 2e plaats in Duitsland (Zwarte Woud) 2e plaats in Gouda, 3e plaats in Montfoort, 2e in Nieuwveen, 2e in Rhenen (kampioenschap midden-noord-zuid Nederland) 3e plaats in Leiden, 2e in Amersfoort, 2e in Almelo, 2e in Nijverdal, 2e in Benschop en etappewinst in de Amsterdamse crosscompetitie.
 • Rob Tersteeg (Snelwandelen): Tersteeg behoort bij het snelwandelen al tien jaar tot de Nederlandse top. Na enkele goede jaren op de lange afstand (80 km, 100 km, 100 mijl) is hij meerdere jaren Nederlands kampioen geworden op de 20 en 50 km en nam hij ook deel aan de World Cup. Sinds kort is Rob weer teruggekeerd naar de lange afstand en dat bleek een goede zet.
 • John van der Vlugt (Schaatsen Masters M-60): John is een zeer actief lid van de STG Ter Aar, onderdeel van de Ter Aarse IJsclub. Hij geeft zowel ijs- als veldtrainingen aan onze leden. Daarnaast is John al vele jaren actief bij het wedstrijd schaatsen in de categorie Masters. John rijdt zowel nationaal als internationaal zijn wedstrijden en behaalt daar fantastische resultaten. In de categorie sportman moet John het vaak afleggen tegen de “jongeren”, maar gelet op zijn jaren lange prestaties verdient hij een voordracht.

Breng hier je stem uit op de Sportman


Voorgedragen sportvrouwen:

 • Dagmar Smit (Atletiek): Winst in Kerkrade, winst Venloop, winst Warandeloop, 5e plaats op NK 1500 meter en diverse persoonlijke records aangescherpt.
 • Melissa Wijfje (Schaatsen): Vierde plaats NK Allround, 10e plaats WK Mass Start (in dienst gereden voor Irene Schouten, de winnares) aanscherpen PR’s op 1500 meter en 3000 km, winst World Cup in Minsk op 3 km, WK zilver op ploegenachtervolging, Nederlands kampioen 1500 meter en geplaatst voor WK afstanden in Salt Lake City.
 • Liane van Egmond (Triatlon): Vierde, vijfde en eerste plaats triatlonwedstrijden in Deinze, ¼ triatlon Bodegraven een tweede plaats en tweede plaats ½ triatlon Challenge Almere-Amsterdam.
 • Mariska Visser (Atletiek): Winst bij de halve marathon van Nieuwkoop, Winst in de 7-loop.
 • Thecla de Jongh (Atletiek): Winst bij de halve marathon van Nieuwkoop, Winst in de 7-loop.

Breng hier je stem uit op de Sportvrouw


Voorgedragen sporttalenten:

 • Davey Nieuwenhuizen (Motorsport/Quads): Tiende plaats strandrace Le Touquet. Blessure opgelopen aan zijn arm. Enorm doorzettingsvermogen. Na een serie strandraces staat Davey aan kop in het klassement in de juniorenklasse met nog twee wedstrijden te gaan en heeft enorme progressie gemaakt. Maakte ook dit jaar een overstap naar een zwaardere klasse.
 • Beau Snellink (Schaatsen): Derde plaats NK Jeugdmarathon, snelste seizoenstijd op 5 km voor junioren, winst Residentie Cup 3 km, plaatsing World Cup voor junioren, plaats in het Nederlands team ploegenachtervolging en Mass Start.
 • Esmee de Rijk (Wielrennen): Winst in Woerden, derde plaats Gouda (eerste meisje) Dordrecht tweede plaats (eerste van district) NK selectiewedstrijd in Arkel vierde plaats, Apeldoorn Keirin vierde plaats.
 • Jack Schoonenwolf (Schaken): Derde plaats Noord-Holland (recht op NK), derde plaats GP Leiden, tweede plaats GP Schagen, winst bij GP Woerden in groep 2, vierde plaats Kennemer Open, winnaar van de GP’s in Alphen a/d Rijn, Aalsmeer, Leiden en Haarlem, winnaar eindstand GP’s in Leiden. Nederlands Kampioen met district Noord-Holland tijdens Hutton toernooi.
 • Jelle Koeleman (Schaatsen): Opzienbarend optreden in de NK Marathon in Dronten, 22e plaats maar evenveel punten als de nummer één, winst met STG Ter Aar in het district Haarlem, winst in Vikingskipet (Noorwegen) op vier afstanden junioren-C, tweede plaats Beddenrace in Langeraar, diverse ereplaatsen tijdens Kennemer Cup-wedstrijden (twee 1e, drie 2e en één derde plaats).
 • Jonas de Jong (Schaatsen): Winst en een tweede plaats in marathon in Dronten, diverse podiumplekken bij wedstrijden van National League KNSB-Cup op diverse afstanden
 • Joni Tersteeg (Schaatsen/Shorttrack): In diverse nationale wedstrijden en tijdens de Star Class Series heeft Tersteeg mooie resultaten weten te behalen, met een tweede plaats in Bergamo als meest aansprekende prestatie.
 • Lars Plaisier (Darts): Vanwege uitzonderlijke prestaties heeft de DBBR Plaisier dispensatie verstrekt om de overstap van de jeugd naar de heren mogelijk te maken. Heeft deelgenomen aan de PDC Youth Development Tour en aan het kwalificatietoernooi voor het BDO Youth World Championships. Speelt bij D.V. Sportief in de eerste divisie en staat met zijn team bovenaan in deze klasse.
 • Menno van Capel (Wielrennen/Veldrijden): Winst in Sloten, winst in Nieuwkoop en een vierde plaats in Woerden, werd geveld door de ziekte van Pfeiffer waarvan hij nog altijd met de naweeën kampt.
 • Sijmen Egberts (Schaatsen): Verbeterde meerdere malen zijn PR’s met als hoogtepunt plaatsing voor het NK in zijn klasse. Werd tevens clubkampioen. Ook hij moest de ziekte van Pfeiffer overwinnen en heeft deze met glans doorstaan.
 • Jessy Soede (Wielrennen/BMX): Een topjaar voor deze jongeling. Winst 3 Nations Cup overall, winst Topcompetitie overall, 3e plaats EK en versloeg onderweg de nummers drie en vijf van de wereld. Won tevens diverse eendaagse wedstrijden in het land.
 • Roos den Besten (Twirlen): EK winst duo Preteen (met Iris Sassen) individueel 2e plaats EK 1 baton Routine, 4e plaats EK Dance Routine, EK 7e plaats 2 baton.
 • Iris Sassen (Twirlen): EK winst duo preteen (met Roos den Besten) EK 3e plaats 2 baton.

Breng hier je stem uit op het Sporttalent


Voorgedragen sportkanjers:

 • Maurits Splinter (Voetbal): Deze speler uit onze gemeente voetbalt al jarenlang in de top van het amateurvoetbal. Hij werd echter teruggeworpen door gescheurde kruisbanden, waardoor hij maanden uit de roulatie was. Speelt voor ARC in Alphen aan den Rijn en is op de weg terug. Zal ARC dit seizoen gaan verlaten na jarenlange trouwe dienst, een uitstapje naar VV Noordwijk daargelaten.
 • Menno Moerdijk (Voetbal): Deze bijna veertiger zit aan de magische grens van bijna 200 doelpunten voor zijn club. Nog altijd is deze sympathieke man van onschatbare waarde voor Nicolaas Boys 1, waarin hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakte.
 • Dylan Rietveld (Voetbal): Hij zat vorig jaar nog bij de categorie Sportman van het Jaar, vooral vanwege zijn enorme vooruitgang en grote stap die hij maakte in zijn loopbaan. Rietveld is inmiddels niet meer weg te denken uit het eerste elftal van divisionist Noordwijk.
 • Mike van Vliet (Voetbal): Van Vliet heeft zich opgewerkt tot eerste keuze onder de lat bij het team waar ook zijn maatje Dylan Rietveld speelt: VV Noordwijk. Door geduld te betrachten en goede wedstrijden af te leveren is ook Van Vliet een vaste waarde bij de kustploeg.
 • Jordi Fransen (Zwemmen): Wat begon als een grap liep wat uit de hand. Na zijn eerder wat ludieke tocht werd het steeds serieuzer. Samen met zijn maatje Sil Smit voltooide hij een zwemtocht van Noorden naar Woerden over veertien kilometer op zaterdag 7 september in zeven uur tijd. Niet te vergelijken met Maarten van der Weijden, maar zéker een voordracht waard…
 • Ian van den Berg (Veldrijden/Wielrennen):  De meest opzienbarende prestatie is dat hij zeer gedreven blijft in zijn sport zonder grote overwinningen. En er alles voor doet naast leren en werken. Dat is topsport! Zijn tomeloze inzet en gedrevenheid laten zien dat ook als je niet wint en geen aantoonbare successen hebt behaalt je wel op mooi nationaal niveau kan sporten en misschien kan uitgroeien tot een beter en succesvoller wielrenner/veldrijder. Daarnaast zet hij zit in om het mooiste wielersportevenement van Nieuwkoop mede te organiseren.

Breng hier je stem uit op de Sportkanjer


Voorgedragen sportcoaches:

 • John Cuvelier (Voetbal): Zowel in het voorjaar van 2019 als in het najaar van 2019 wist Cuvelier met zijn team in de bovenste regionen van de vierde klasse te verblijven. Tot titels heeft dit nog niet geleid, maar dat lijkt een kwestie van tijd gezien de huidige stand in de competitie.
 • Gerard Keijzer (Wielrennen/Veldrijden): Als coach van het UWTCX-team is Keijzer zeer verdienstelijk bezig. Met zijn vier dames en vier heren scoort hij regelmatig ereplaatsen door het gehele land in de amateurtak van deze sport. Met name Laura Gorter, Bas de Bruin en Bart de Veer komen regelmatig op het podium. Ook nationaal kampioene scratch Lorena Wiebes traint regelmatig mee met dit team. Met liefst 43 (!) podiumplaatsen leverde Keijzer dit jaar met zijn team af. Een ongekend sportjaar voor dit team dat zelfstandig draait.
 • Rik van Trigt (Triatlon): Als bondscoach bij de Triatlonbond Lange Afstanden is het jaar 2019 er voor Van Trigt eentje van uitersten. Sportief gezien sprong met name de Europese titel van Yvonne van Vlerken in het oog. Ook zijn andere dames presteerden wereldwijd meer dan naar behoren met onder meer nog een derde en een vierde plaats bij het EK in Almere en een plaats bij de beste 16 op het WK in Hawaïi tijdens de Ironman. In de breedte ziet zijn selectie er puik uit, want ook de vier heren in zijn selectie eindigden allen binnen de top twaalf van het EK.
 • Wim Nieuwenhuizen (Schaatsen): Met zijn kwartet Nino van Dijk, Bart Valentijn, Quinty van Klink en Viswaraj Jadeja wist Nieuwenhuizen maar liefst 35 (!) persoonlijke records te realiseren bij zijn team. Ook eindigde een van zijn pupillen maar liefst twaalf keer op het ereschavot.
 • Nina Lek en Sharon Kampman (Twirlen): Europees kampioen op het onderdeel duo in de preteen leeftijdscategorie met Roos den Besten en Iris Sassen. Daarnaast successen met de teams Junior Dance en Junior Twirl (ook twee Europese titels) waarvan Celyne Byrne en Mireille Bosman deel uitmaken.

Breng hier je stem uit op de Sportcoach


Voorgedragen sportploegen:

 • STG Ter Aar (Schaatsen): Deze ploeg wist zich te kronen tot het sterkste team van het district Haarlem. Gezegend met enorm veel jeugdig talent lijkt dit een continuïteit te kunnen worden. Met de toekomst zit het meer dan goed met deze ploeg. Een puike prestatie!
 • D.V. Sportief (Darts): Als je in deze sport wilt beginnen start je in de vierde divisie. Inmiddels heeft het team uit Woerdense Verlaat zich na diverse kampioenschappen opgewerkt tot en met de eerste divisie. De hoogste klasse lonkt, want aan het einde van 2019 stond het team van captain Roy van Lith bovenaan in deze zware klasse. Nog één stap verwijderd van het hoogst haalbare. Ook het tweede team van D.V. Sportief speelt in de eerste divisie, maar gooit wat minder hoge ogen. Eigenlijk komt de gehele club in aanmerking voor deze prijs, want naast de prestaties van het eerste mogen ook de verrichtingen van het tweede team niet onopgemerkt blijven…
 • Roos den Besten en Iris Sassen (Twirlen): Als tweetal Europees kampioen op het onderdeel duo in de preteen leeftijdscategorie in Italië tijdens de wedstrijden in Lignano Sabbiadoro. Ook wisten deze dames op individuele onderdelen podiumplaatsen te bemachtigen.
 • Mireille Bosman en Celyne Byrne (Twirlen): Maakte deel uit van het gouden EK team op de de onderdelen Junior Twirl en Dance Twirl. Echter op de individuele onderdelen kwamen zij nét iets te kort voor het podium.

Breng hier je stem uit op de Sportploeg


Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

We zien u graag op vrijdag 13 maart bij de Sportverkiezing Nieuwkoop in Zalencomplex De Ringkant te Nieuwveen. De aanvang van de avond is 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur), de toegang is gratis.

0172SPORT, Altior-Concordia

Altior zet imposante zegereeks voort

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Op jacht naar de schat