Sportief klopt Nicolaas Boys in historische derby

Woerdense Verlaat | Even voor half drie betraden Sportief en Nicolaas Boys begeleid door vuurwerk en fakkels het veld op Sportpark Govert van Tilburg. Voor de thuisclub betekende dit ongetwijfeld een fijne kennismaking met VAK-N, de supportersgroep van de Nieuwveners. Voor het eerst in de historie stonden de bijna buren in competitieverband tegenover elkaar, underdog Sportief vocht zich op heroïsche wijze naar de zege, die niet eens onverdiend te noemen was.

De wedstrijd verliep zoals vooraf door menigeen werd voorspeld; Sportief zakte in en loerde op de counter, de bezoekers hadden de bal en dicteerde het spel. Na iets meer dan twintig minuten zette Nicolaas Boys het veldoverwicht om in een 0-1 voorsprong via een kopbal van Peter Burgmeijer. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de goed voetballende ploeg van Mo Bougrine, maar nog voor de rust boog Sportief de achterstand én de wedstrijd volledig om. In de drieëndertigste minuut verkeek Nicolaas Boys-goalie Xander Hardsteen zich door de zon op een mislukte voorzet van Tosca Wens en moest vervolgens toezien hoe Justin Verkerk op acrobatische wijze de gelijkmaker op het bord zette. Tien minuten later kopte Wens de 2-1 tegen de touwen na een slim genomen corner.

‘We zakten bewust verder in met onze linies op elkaar, daardoor kregen we meer ruimte in de tegenstoot’

Tosca Wens | Aanvoerder Sportief

Na de rust drongen de bezoekers aan en drong het Sportief ver terug. Twintig minuten lang werd de ploeg van Cor Stoof weggespeeld, maar men hield stand en gaf ook eigenlijk niet zo gek veel kansen weg. ‘In deze fase konden we onze spitsen Stijn (Molenaar, red.) en Justin niet meer bereiken en besloten we wat om te zetten. We gingen dichter op elkaar spelen en zakten ook met de voorwaartsen bewust nog verder in. Hierdoor konden we in de omschakeling elkaar wel bereiken en ook kregen we nog meer ruimte omdat Nicolaas Boys nog verder naar voren ging lopen’, keek aanvoerder Wens terug op de moeilijke fase na rust.
Sportief kwam er hierna een aantal maal gevaarlijk uit en was dichtbij de 3-1 maar raakte de paal naast Hardsteen.
Het bleef lang spannend, heel lang. In de laatste minuten voor het eindsignaal besliste Michael Vijfhuizen de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg. Een aan Nicolaas Boys toegekende en door Matthijs Egberts benutte strafschop bracht geen verandering meer in de feestvreugde, maar bepaalde wel de eindstand op 3-2.

‘We speelden Sportief de eerste twintig minuten helemaal weg’

Joost Verkerk | Aanvoerder Nicolaas Boys

‘We speelden de eerste twintig minuten goed en komen verdiend op voorsprong, kregen nog wat kansjes op 0-2 en met een beetje geluk komen zij dan langzij. Daarna zijn we het gewoon weer kwijt en komen we niet meer in ons spel’, blikte Peter Burgmeijer terug. ‘Ik hou er niet van om er van alles bij te halen en te gaan wijzen, met dit elftal horen we hier gewoon te winnen.’
Ook aanvoerder Joost Verkerk was teleurgesteld en moest het verlies even laten bezinken. ‘We starten verschrikkelijk goed en speelden ze echt helemaal weg de eerste twintig minuten. We geven de voorsprong weg door een fout van Xander en daarna staan we met de corner niet op te letten. Sportief komt dan in het spel waar het goed in is, de pot dichtgooien, en dat hebben ze goed gedaan. Dit verlies hebben we echt helemaal aan onszelf te danken.’

Wens sprak van een verdiende overwinning voor zijn ploeg: ‘Een hele zwaarbevochten overwinning maar toch ook wel verdiend denk ik, zeker als je naar de kansenverhoudingen kijkt. Zij hadden de bal, wij de kansen. Precies zoals we verwacht hadden…’