0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

Speeltuin Zeist – Deel 2

In januari schreef ik een column over de pilot die dit seizoen gaande is in het jeugdvoetbal: fasevoetbal. Door mij betiteld als het volgende project van Speeltuin Zeist. Nu het seizoen bijna voorbij is komen we in het evaluatieproces, volgens de KNVB begin dit seizoen. Dat loop toch even anders.

Nog even kort uitleggen. In West II, onze regio, is dit seizoen een pilot gaande bij het jeugdvoetbal. Fasevoetbal. De jeugd speelt meerdere fases. Bij de Onder 17 gaat het bijvoorbeeld om twee fases. Je speelt dan tot aan de herfstvakantie een fase van ongeveer zes wedstrijden om je niveau te bepalen. Dit is tegelijkertijd ook de bekerpoule. Bij de Onder 15 gaat het om drie fases. Twee fases van zes wedstrijden voor de winterstop en een halve competitie na de winterstop.

Zelf ben ik geen fan van dit hele verhaal. De eerste seizoenshelft is het gevoel om te spelen voor de knikkers compleet verziekt, omdat je jezelf na vijf of zes wedstrijden niet zo snel kampioen noemt. Het is een geluid dat ik heel veel voorbij heb horen komen dit seizoen. Slechts twee gesproken trainers waren positief over deze pilot. Zoiets zou je dan ook verwachten terug te zien in de evaluatie van de KNVB?

‘De KNVB leeft in een eigen bubbel en voert lekker in waar het zin in heeft’

Rick vindt dat met in Zeist moeten luisteren naar het gevoel op de velden

Afgelopen week werd namelijk het speelschema voor het nieuwe seizoen bekend. Opvallend: het fasevoetbal is een blijvertje. Bij het aankondigen van de pilot zei de KNVB dit gedurende en na het seizoen goed te evalueren. Dus ik ben maar eens het internet rond gaan speuren om te zoeken naar de evaluatie van de KNVB. Of redenen om dit erin te houden. Je raadt het al. Is er niet. Heeft de club waar ik als trainer rondloop, SV Nieuwkoop, dan een evaluatie ingevuld? Ook niet.

Kortom. Er wordt een pilot ingevoerd die er vervolgens stilletjes als definitief doorheen wordt gemoffeld. De mensen achter de bureaus in Zeist lijken opnieuw niet te luisteren naar het gevoel op de velden. Nadat eerder al de competities bij de jeugd t/m O10 werd vermoord, is dit een volgende actie om het competitiegevoel maar zoveel mogelijk weg te nemen bij de jeugd.

Voetbal gaat om plezier, maar het is een spel en spelletjes wil je ook kunnen winnen of verliezen. Zonder het gevoel van competitie is dit al een stuk minder leuk. De KNVB leeft in een eigen bubbel en voert lekker in waar het zin in heeft. Als er morgen een pilot komt om de scheidsrechter op een eenwieler over het veld te laten rijden, zitten we daar gelijk voor altijd aan vast. Het wordt tijd dat de KNVB meer gaat luisteren naar het gevoel op de velden en minder in hun eigen bubbel gaat leven. Wakker worden!

Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 19

Sportief schiet weinig op met punt tegen VEP