0172SPORT, NicBoys-NSV'46

Spanning en sfeer maskeren matig voetbal in échte derby

Nieuwveen | Er werd al weken reikhalzend naar uitgekeken en na zeven jaar werden de in groten getale op het mooie affiche afgekomen supporters getrakteerd op een echte derby; ludieke acties, vuurwerk, strijd, spanning en niet al te best voetbal…

De avond voor de wedstrijd waren het de Noordenaren die zich hadden laten gelden, met als gevolg dat de doelpalen in de ochtend weer wit in plaats van rood geschilderd moesten worden. Ook het zebrapad grenzend aan het sportcomplex werd rood-wit gemaakt en men diende voordat er afgetrapt kon worden nog even de middenstip bij het plaatselijke café op te gaan halen. Zaterdagmiddag was het de beurt aan de Nieuwveners om zich te laten horen. Vak-N maakte een mooie entree dat gepaard ging met veel harde klappers van Chinese makelij en groene rook. Voor wie nog het nog niet wist; de derby Nicolaas Boys – NSV’46 was eindelijk terug.

Deze mooie taferelen plus de speldenprikjes in de interviews vooraf hadden duidelijk effect op de wedstrijd. De thuisploeg stond stijf van de zenuwen en kwam de gehele eerste helft nimmer in het spel. Direct werd duidelijk dat het de Nieuwveners ontbreekt aan ervaring. Luke van Veen is met 28 jaar immers de al de routinier van het elftal…
De eerste tien minuten ging aan beide kanten bijna alles fout wat er fout kon gaan, hierdoor was men bijna meer aan het ingooien dan dat de bal van voet naar voet ging. Ook NSV’46 moest dus even de schroom van zich afspelen, maar trainer Robert Swart had zijn zaakjes duidelijk beter op orde dan in de eerdere ontmoeting tijdens de 0172SPORT-CUP, maar dit had ook te maken met de falende thuisploeg. De bezoekers pakte het initiatief, maar de eerste kans van de wedstrijd was na een kleine twintig minuten voor Nicolaas Boys-middenvelder Joey Haak die een voorzet van captain Peter Burgmeijer net niet kon binnenkoppen.
NSV’46 gokte op de ruimte achter de centrale Nieuwveen-defensie en vond deze in de tweeëntwintigste minuut. Menno de Jong draaide open en bediende Kamiel Disseldorp die een vrije doortocht leek te hebben naar de openingstreffer. Mathijs Egberts trok echter aan de noodrem en vloerde de Noordense spits en leek zich te kunnen gaan opmaken voor een vroege douchebeurt. Arbiter Hein Visser toverde tot ieders verbazing de gele prent uit de borstzak en drukte hiermee wel heel duidelijk zijn stempel op de wedstrijd. Een duidelijkere rode kaart bestaat niet, een onbegrijpelijke actie van de leidsman uit Leimuiden.

NSV’46 ging door in zijn zoektocht naar de openingstreffer en aanvoerder Stefan van Tol leek deze uit een corner te vinden, maar goalie Xander Hardsteen wist de inzet met de voeten te pareren. Op slag van rust dachten de Noordenaren recht te hebben op een strafschop toen Disseldorp na een goede actie gevloerd werd, maar Visser wuifde het Noordense verzoek resoluut weg en leek hiermee de juiste beslissing te nemen. Disseldorp zocht iets te nadrukkelijk de grasmat na licht contact.

‘Trekt de scheidsrechter ‘gewoon’ de rode kaart na twintig minuten speel je denk ik een iets gemakkelijkere wedstrijd’

NSV’46-trainer Robert Swart over hét moment in de eerste helft

De tweede helft begon met een domper voor de ploeg van Swart want al binnen vijf minuten kon spits Lars de Jong niet meer verder. Hij speelde verre van een goede pot maar met het wegvallen van de blonde spits ontbrak het de bezoekers direct aan stootkracht voorin waardoor de wedstrijd leek te kantelen. Nicolaas Boys ging geduldiger om met het balbezit en schoof steeds iets meer op richting het doel van Bas Kalshoven. Invaller Tom Nieuwburg was dichtbij de 1-0 toen hij de bal rakelings voorlangs schoof. Een identieke aanval vanaf de andere kant betekende wél de gewenste treffer. Het was Rocco Uijttewaal die het terras voor de kantine letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam zette.

Een tweede Nieuwveens doelpunt volgde snel en leek het duel definitief in het slot te gooien maar de grensrechter van de bezoekers zag buitenspel en de leidsman ging in zijn constatering mee. In plaats van het duel uit te spelen namen bij de thuisploeg met nog tien minuten op de klok plots de zenuwen weer de overhand en dit merkte ook de bezoekers. Menno de Jong had na wat omzettingen inmiddels de plek van broer Lars in de punt overgenomen en was met een kopbal zeer dichtbij de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd mocht hij alsnog juichend richting de cornervlag met zijn teamgenoten in zijn kielzog toen hij vanaf elf meter de eindstand op 1-1 bepaalde. Cas van der Hoorn werd gevloerd door de uitkomende Hardsteen die werd gespaard en voor de actie niet zijn tweede gele kaart ontving. Zo bleef een ultiem slotoffensief van de Noordenaren in een numeriek overtal uit en moesten beide ploegen genoegen nemen met een gelijkspel.

‘Als iedereen een voldoende haalt winnen we van deze ploeg, maar ik heb maar heel weinig zesjes gezien vandaag’

Nicolaas Boys-trainer Mo Bougrine zag zijn ploeg onder hoogspanning staan

Beide coaches konden zich vinden in de puntendeling al had Swart toch een wrange smaak van het wedstrijdverloop. ‘We speelden de eerste helft na een aftastend begin best aardig en waren denk ik de betere ploeg. Trekt de scheidsrechter ‘gewoon’ de rode kaart na twintig minuten speel je denk ik een iets gemakkelijkere wedstrijd. De tweede helft moesten we verder terug en hadden we het moeilijker, toch bleef ik in een punt geloven. Ik ben één moment zenuwachtig geweest en dat was toen Menno de aanloop nam voor de strafschop, dat is zo’n belangrijk moment en die moet er nog wel even in. Qua sfeer was het natuurlijk geweldig, het is net of we een kampioenswedstrijd speelden.’
Nicolaas Boys-trainer Mo Bougrine moest het optreden van zijn ploeg nog goed relativeren. ‘Het leek wel of we onder stroom stonden de eerste helft, echt alles ging fout. We komen ook heel goed weg met die actie van Matthijs wat natuurlijk een rode kaart is. In de rust ben ik wel even goed boos geworden want wij kunnen zoveel beter. Als iedereen een voldoende haalt winnen we denk ik van deze ploeg, maar ik heb maar heel weinig zesjes gezien vandaag… De tweede helft waren we een stuk rustiger aan de bal waardoor we steeds beter in de wedstrijd kwamen. Maar een gelijkspel is gezien de hele wedstrijd een juiste aftekening.’

Xander Hardsteen; Jordy van Eijk (87. Renzo Wijfjes), Luke van Veen, Matthijs Egberts, Ravi Pijper; Rocco Uijttewaal, Joey Haak (87. Rik Verkerk), Peter Burgmeijer ©, Joost Verkerk; Fabio Rodrigues dos Santos, Rowan Sassen (46. Tom Nieuwburg).