Slordig Nieuwkoop vergeet versnelling bij te schakelen

Nieuwkoop | Op een zonovergoten Sportpark De Dulen moest Nieuwkoop het in de eerste wedstrijd van de bekercompetitie opnemen tegen het Rotterdamse De Zwervers, dat net als de oranjehemden uitkomt in de derde klasse. Het werd een pittige middag voor de mannen van Manfred van den Bosch…

Direct in de eerste minuut was er pressing van Rotterdamse kant, hetgeen resulteerde in een hoekschop. Echter leverde deze nog niets op, maar aan de dadendrang van de bezoekers was te zien dat zij uit waren op een resultaat. Nieuwkoop wist zich moeizaam onder die druk uit te voetballen door met name slordig te zijn in de passing en de bal in een te laag tempo rond te spelen. De Rotterdammers waren met name in de passing duidelijk beter en vonden elkaar gemakkelijk. Juist door die pressing werden er fouten afgedwongen. Een ongelukkig moment bij het uitverdedigen leidde dan ook een treffer in: 0-1.

Nieuwkoop was niet bij machte om aanvallend iets te kunnen uitrichten, omdat de bezoekers de veldbezetting goed op orde had en er vele loopacties zonder bal te bewonderen waren, waardoor er ruimtes ontstonden. Juist toen Nieuwkoop middels twee eigen verkregen hoekschoppen voor enige dreiging zorgde viel het tweede doelpunt aan de andere kant. Een hoekschop kon ongehinderd achter Thomas Boekestein worden gekopt zonder dat ook maar één verdediger het luchtduel aanging: 0-2.

Na rust toonde de thuisploeg tekenen van herstel, al moest men op de hoede blijven van de tegenstoten van de bezoekers. Met een duidelijk ander strijdplan als in de eerste helft kwam Nieuwkoop wat vaker in balbezit, maar liep het zich vaak vast in de eindfase. De Rotterdammers bleven echter de controle in de wedstrijd houden en prikte zelfs een derde goal in het netje. Een prachtige aanval over de linkerkant werd bekroond met een diagonale poeier in de rechterbovenhoek. Na die 0-3 geloofde De Zwervers het eigenlijk wel en bood Nieuwkoop de kans om in de wedstrijd te komen. De thuisploeg kreeg in die fase zeker mogelijkheden om de score een draaglijker aanzien te geven. Alleen Boy Vork slaagde daar in met een harde pegel, die de Rotterdamse doelman te machtig was: 1-3.

Door enkele wissels speelde Nieuwkoop ineens ook wat frisser en begon na die treffer wat geloof in een resultaat te komen. Met name door toch wat slordig om te gaan met de geboden mogelijkheden ebde dat geloof langzaam weg. Al met al was de nederlaag niet onverdiend te noemen omdat men met name vóór rust niet in staat bleek om de bal sneller van voet naar voet te spelen. De goed leidende scheidsrechter stuurde de partijen na exact negentig minuten wedstrijd naar de kleedkamers.

Archieffoto Kees Verhaar: Fragment van Altior – Nieuwkoop tijdens de 0172SPORT-CUP