André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Schaalvergroting

Onze gemeente herbergt zeven voetbalverenigingen. In de oude gemeente Liemeer had men er twee, evenals in de oude gemeente Ter Aar. De oorspronkelijke gemeente Nieuwkoop had er zelfs drie. Nu de gemeente is gevormd tot de “nieuwe” gemeente Nieuwkoop zijn er dus zeven clubs met hun eigen identiteit, kantine, bestuur en leden, veelal afkomstig uit de woonkern van de club.

De laatste jaren is het vooral schering en inslag in de steden om fusies aan te gaan met elkaar. Dat biedt zeker zo zijn voordelen, maar er zitten ook flinke bezwaren aan. Vooral de oude garde is over het algemeen niet zo gecharmeerd van zo’n stap, want zij zijn diehard supporters van de ene partij en vinden het lastig om de andere partij die in het geding is in het hart te sluiten. Niet zo vreemd natuurlijk, want juist die ouderen hebben een groot historisch besef en moeite met veranderingen.

Het is een niet te stoppen trend, want het bereikt zelfs de dorpen om ons heen. Het oude Weteringse Boys werd Alkmania zonder dat het een samenvoeging betrof, maar met SVOW samen werd het de Weteringse Voetbal Combinatie, kortweg WVC. Ooit was er een duidelijke afscheiding met buurman DOSR, maar later werd dat niet meer dan een heg waardoor iedereen gemakkelijk van het ene complex naar het andere kon lopen. Voor het schoolvoetbaltoernooi zo rond Pasen natuurlijk ideaal om een groot regionaal toernooi te kunnen organiseren. Maar altijd was er die rivaliteit. Tot nu. De sentimenten die er waren zijn kennelijk verdwenen en een fusie is aanstaande tussen de twee bolwerken uit de voormalige gemeente Alkemade. Bestuurlijk gezien is er al een akkoord en ook de leden hebben ingestemd met dit traject. Zal men er op de lange duur beter van gaan worden? Dat antwoord ligt verscholen in de toekomst.

‘Fusies tussen Altior en TAVV, Nicolaas Boys en Zevenhoven, NSV’46 en Sportief zullen ongetwijfeld weerstand oproepen, maar wellicht wordt dit het toekomstbeeld van het voetbal’

André over het vormen van nieuwe combinaties binnen de gemeente

Jaren geleden werd er in de toenmalige gemeente Ter Aar of de clubs Altior en TAVV er iets voor voelden om samen in de Vierambachtspolder verder te gaan als één grote voetbalvereniging. In die tijd was de rivaliteit tussen de twee nog groot en men zag alleen maar beren op de weg. Misschien een gemiste kans toen om een toonaangevende club binnen de gemeente te worden. In het verleden speelde men name het geloof en het werkzame leven een grote rol. Het katholieke Langeraar en het protestantse Ter Aar kon eigenlijk niet samen, zo was de algemene gedachtegang. Echter is dat aspect volledig weggevallen, al zullen er nog voldoende leden zijn die pertinent niet willen spelen op zondag en andersom. Veel kwekers uit de buurt zien de zaterdag als de zesde werkdag, dus was de zondag voor de ontspanning en vice versa. Zó werd dat in ieder geval van tafel geveegd…

Als ik zo eens in de gemeente rondkijk, eens heel ondeugend ga zijn om te zien welke combinaties er mogelijk zijn, dan kom ik uit bij combinaties als Altior-TAVV, Nicolaas Boys-Zevenhoven en NSV’46-Sportief. De SV Nieuwkoop zou misschien nog gekoppeld kunnen worden aan Aarlanderveen. Misschien loop ik veel te ver op zaken vooruit en zijn combinaties zoals deze in praktische zin niet haalbaar, maar gezien de toekomst is het wel wijs om verder te kijken dan dat men nu doet. Ongetwijfeld roept het allemaal weerstand op en is het vloeken in de kerk, zeker bij de harde kernen, maar wellicht wordt dit het toekomstbeeld van het voetbal.

Eerlijk gezegd heeft dit ook niet mijn voorkeur, want ik houd van clubs met een eigen gezicht, met hun eigen mensen en met hun eigen identiteit. Bovendien levert dit altijd heerlijke derby’s op met alle sentimenten die daar weer bij horen. Laten we voorlopig nog maar gaan genieten van de twaalf derby’s van dit seizoen, zolang het allemaal nog kan, want dat zijn de mooiste wedstrijden!

Altior nog altijd puntloos na ruime nederlaag bij RKDEO

Voorbeschouwingen zaterdagvoetbal 4B