Rood aangelopen Nieuwkoop boekt zwaarbevochten overwinning op RCL

Nieuwkoop heeft zijn rentree in de tweede klasse opgeluisterd met een zwaarbevochten overwinning op RCL. Hoogstaand was het allerminst wat de thuisploeg liet zien zaterdagmiddag. Het keek zelfs lange tijd tegen een achterstand aan en in niks leek het erop dat de oranjehemden het tij nog zouden keren. Niks bleek minder waar. In de tumultueuze slotfase, met onder meer twee rode kaarten voor de thuisploeg, pakte de ploeg alsnog de volle buit.

Al na zes minuten was duidelijk waar deze middag het gevaar vandaan zou komen toen de rechtsbuiten in Leidse dienst Sem Meertens voorbijsnelde maar in de afronding doelman Thomas Boekestein met de voeten een vroege achterstand zag voorkomen.
Nieuwkoop kwam in de eerste helft nauwelijks in het spel waar het vorig jaar indruk mee maakte. RCL zat er met name op het middenveld kort op, iets waar de thuisploeg geen antwoord op had. Ook de tweede echte kans van de wedstrijd was na iets meer dan een half uur voor de bezoekers, echter werd er in kansrijke positie slap ingekopt na een knappe voorzet vanaf de linkerkant.
Nieuwkoop claimde enkele minuten later een strafschop toen verdediger Noë Esselink mee opstoomde en in de zestien middels een bodycheck gevloerd werd. Direct hieruit lag het aan de andere zijde open, iets waar RCL eigenlijk van moest profiteren. Echter ging de bal huizenhoog over de goal van Boekestein.

De tweede Nieuwkoopse kans kwam na een korte corner. Sam van den Hoorn bood zich aan, glipte tussen twee man door de zestien en in haalde uit. Zijn schot werd gekeerd door de Leidse doelman en ook de rebound die voor de voeten viel van Dirk van den Haak was een prooi voor de goalie.
Vier minuten voor rust zorgde RCL ervoor dat zij alsnog met een voorsprong de kleedkamer opzochten. Weer was het de rechtsbuiten waar men geen vat op kreeg en zijn voorzet werd op waarde ingeschat door een meegelopen medespeler.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Nieuwkoop kreeg niet de ruimte om te voetballen en het Nieuwkoopse middenveld gaf niet thuis en was zelden aanspeelbaar in de as. Toen men ook nog eens extreem slordig begon te worden zag je de hoop op een ommekeer wegebben. Het is dat de bezoekers de tweede helft ook door de ondergrens zakte waardoor Nieuwkoop in de wedstrijd bleef.

“We durfden op een gegeven moment ook een soort van niet meer voetballen.”

Nieuwkoop-aanvoerder Joris Verweij was niet tevreden met het Nieuwkoopse spel

Een kwartier voor tijd kreeg Nieuwkoop dan eindelijk toch de geest, al dan niet ingegeven door een prima invalbeurt van routinier Jeffrey van Lith die wél veelal aanspeelbaar was en ervoor zorgde dat de bal in de ploeg bleef. De tot dan toe onzichtbare Boy Vork bracht na een knappe aanval van binnen de zestien de gelijkmaker op het bord en gaf de thuisploeg hiermee nieuw geloof in een driepunter. Toen vijf minuten later de onvermoeibare Dave Verhage op links aan de aandacht van zijn directe tegenstander ontsnapte en oog in oog met de Leidse doelman als winnaar uit de strijd kwam leek Nieuwkoop op rozen te zitten tegen een in de touwen liggende tegenstander.
Een zeer domme actie van Mike Boelee zorgde er echter voor dat RCL weer hoop kreeg. De routinier die in de eerste helft al tegen een kaart aanliep voor vasthouden beging een kleine overtreding waar terecht voor gefloten werd. Hij trapte de bal weg, iets dat de leidsman nog met een waarschuwing leek af te willen doen, maar toen de Amsterdammer met woord en gebaar zijn ongenoegen kenbaar maakte kon hij gaan douchen.
Van Es had na de 2-1 net getracht meer zekerheid in te bouwen door met vier achterop te gaan spelen en bracht om die reden Rick Pouw binnen de lijnen. Ook dit was van korte duur. Een doldwaze actie van de invaller zorgde ervoor dat zijn ploeg de vrij lange slotfase mocht zien door te komen met negen. Na een overtreding op Esselink – waarvoor werd gefloten – kwam de verdediger aan de zijlijn op schandalige wijze met twee benen in. Een directe rode kaart was het logische gevolg.

De nog toegevoegde zes minuten kwam Nieuwkoop zonder kleerscheuren door waardoor het de eerste driepunter kan bijschrijven. Aanvoerder Joris Verweij zocht direct na het eindsignaal nog naar de juiste woorden voor wat hij net had beleefd. “We mogen gelukkig zijn dat we alsnog als winnaar van veld stappen. We kwamen vandaag niet in ons spel, iets wat we denk ik vaker gaan meemaken op dit niveau. Ook zij hebben een middenveld dat goed kan voetballen en bijna alle tweede ballen vielen ook voor hen. We durfden op een gegeven moment ook een soort van niet meer voetballen. Misschien hadden we achteraf Jef eerder moeten brengen, ik weet het niet, maar vanaf toen kregen we weer wat meer grip leek het. RCL liet het de tweede helft ook gewoon liggen, iets waar wij van profiteren.”

De twee rode kaarten was de aanvoerder uiteraard niet blij mee: “Dit kan ons de wedstrijd kosten en dat mag natuurlijk niet gebeuren, maar dat weten zij denk ik ook wel. Of die directe rode terecht was? Een momentje van kortsluiting ja, maar blijft het verder zonder consequenties en beginnen we met drie zwaarbevochten punten.”