NSV'46, Robert Swart

Robert Swart en NSV’46 na dit seizoen uit elkaar

Noorden | Tijdens de algemene ledenvergadering op donderdagavond was er één mededeling dat de wenkbrauwen deed fronzen: het bestuur maakte bekend om voor komend seizoen op zoek te gaan naar een nieuwe hoofdtrainer. De Noordenaren staan er onder leiding van Robert Swart momenteel goed voor, toch kwam het bij de oefenmeester uit Hazerswoude-Dorp niet als een verrassing. Wel had hij het moment van uitspreken liever anders gezien, daar hij en zijn ploeg momenteel strijden om de eerste periodetitel…

“Vanaf de eerste gesprekken die ik met NSV’46 voerde wist ik wat het beleid was van de toentertijd nieuwgevormde Technische Commissie. Zij hadden en hebben voor ogen dat de houdbaarheid van een trainer zo’n twee seizoenen is. Ik zit nu in mijn derde jaar dus het besluit kwam niet als een verrassing nee. Ik had zelf ook al de balans opgemaakt en ook tot de conclusie gekomen dat ik niet zou gaan verlengen, ondanks dat ik het meer dan prima naar mijn zin heb bij deze club”, aldus Swart die het moment zoals gezegd liever anders had gezien. “Ja normaliter worden deze beslissingen rondom de winterstop gemaakt en naar buiten gebracht en niet al na vijf wedstrijden. Dat zou niet mijn keuze zijn en dat heb ik ook aangegeven. Het kan een nadelige uitwerking hebben natuurlijk. We zijn nu bezig met de eerste periode en staan er goed voor, hoewel we natuurlijk afhankelijk zijn van Zevenhoven. Graag had ik het daarom op een later moment geëvolueerd en uitgesproken, in ieder geval na de eerste periode. Dan is het tevens makkelijker om de balans op te maken natuurlijk. Ik heb het nieuws gisteren zelf aan mijn groep verteld en hierbij gezegd dat ik niet hoop dat dit niet zo gunstige moment het groepsproces verstoort. Ook hoop ik niet dat er een verandering zal komen in de prestaties of inzet. Maar ik heb een geweldige groep en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we de ingeslagen weg zullen vervolgen.”

“Normaliter worden deze beslissingen rondom de winterstop gemaakt en niet al na vijf wedstrijden”

Swart vind om het moment van naar buiten treden niet handig

De oud-speler van Hazerswoudse Boys, Zwammerdam en Bodegraven geeft verder aan dat ook hij van mening is dat een trainer een houdbaarheidsdatum kent en je die beter niet kan opzoeken. “Het is beter om afscheid te nemen met pijn in het hart dan halverwege een seizoen tot de conclusie te komen van ‘hadden we maar…’, dat moet je altijd voor zijn. En hopelijk wordt dit een gevalletje ‘met pijn in hart’. Ik hoop af te sluiten met een periodetitel natuurlijk. Er zelf één behalen zou helemaal mooi zijn, maar ik wil – en denk ook zeker dat het tot de mogelijkheden behoort – bij de eerste vier eindigen. Die plek geeft vaak ook recht op een periodetitel. Het is jammer dat we Zevenhoven treffen in speelronde negen, want dat had echt een topaffiche geweest als de periodetitel die wedstrijd op het spel stond natuurlijk.”

Hoe zijn toekomst eruitziet weet de oefenmeester uiteraard nog niet. Momenteel is hij bezig met de cursus UEFA B, de voormalige Trainer/Coach 2. Daaruit blijkt wel dat het in ieder geval de bedoeling is dat we hem ook de komende seizoenen ergens langs de lijn voor de dug-out zullen vinden, maar hoe hij dit gaat invullen zal de komende periode gaan blijken. “Ik laat alles rustig op me afkomen en zal geen overhaaste beslissingen nemen als er wat op mijn pad komt. Misschien dat men al snel denkt aan Hazerswoudse Boys omdat ik daar vandaan kom en omdat de huidige trainer Wilco Wapenaar aan het einde van het seizoen stopt, maar ik wil alle mogelijke opties straks eerst goed op een rijtje zetten. Een dorpsclub zoals NSV’46 past mij denk ik goed, maar zal ik luisteren naar het verhaal van een ‘grotere’ vereniging wanneer dat aan de orde is. Voor mij is de potentie van aan selectie en wat daarachter zit het belangrijkste. Een jeugdelftal dat in de landelijke divisie speelt behoort ook tot de opties en sluit ook goed aan bij mijn opleiding, maar een baan als hoofdtrainer geniet uiteraard mijn voorkeur”, aldus de bescheiden trainer.

Er zijn dan ook geen hard feelings naar zijn huidige club. “Nee helemaal niet. NSV’46 heeft me de kans gegeven mezelf als hoofdtrainer te ontwikkelen en ik heb het altijd geweldig naar mijn zin gehad hier. Daar zal dit niks aan veranderen. Hopelijk sluiten we het seizoen met een toetje af, maar nu gaat de focus gewoon weer op SJZ dat morgen bij ons op bezoek komt.”

Voorbeschouwing op speelronde 6

Aarlanderveen wint ruim van Sporting Leiden