Op alle niveaus in Nederland willen we graag presteren, want ook in de laagste klasse van Nederland willen we winnen. Willen winnen of moéten winnen, clubs als Ajax, PSV, Feyenoord en AZ moeten winnen om de status die ze als club hebben – of wíllen hebben – waar te maken. Alles is er dan ook aan gelegen om de randvoorwaarden voor prestatie zo optimaal mogelijk te organiseren.
Fysieke trainers, diëtisten, fysiotherapeuten, topsportcoaches, mentale coaching, sportpsychologen, techniektrainers, looptrainers, tactische trainers, planners, materiaalmensen en zo kunnen we tot aan de koffiezetter doorgaan. Allemaal mensen die invloed willen hebben op het presteren en het verbeteren van de kwaliteit van een team. Zo langzamerhand is het trainen als team bijzaak geworden en het optimaal trainen om de speelwijze in te slijpen of een verdieping aan te brengen steeds meer naar de achtergrond geduwd. Hoe meer mensen betrokken zijn bij de prestaties van een team, hoe meer invloeden spelers te verwerken krijgen, hoe moeilijker het is om de focus op voetballen te hebben. De fysieke trainer vraagt het maximale, als je optimaal fit ben ga je winnen. De diëtist streeft naar perfecte maaltijden en gewicht, als dit goed is ga je beter presteren. Ik hoef niet uit te leggen dat dit voor alle invloeden geldt die op een team worden uitgesmeerd om de prestatie te verbeteren. Ernst Happel zou simpelweg gezegd hebben “geen gelul, je moet voetbal spelen”.
‘Twee keer in de week jezelf van de bank hijsen om erachter te komen dat een aantal teamgenoten is blijven liggen’
Het leven van de amateurvoetballer is soms zwaar
Al deze experts – ook wel performance coaches genoemd – hebben belangen om een optimaal prestatieklimaat te creëren. Presteren op het niveau derde en vierde klasse is daarom misschien wel een grotere prestatie dan je denkt. Je moet alles zelf doen, van krachttraining tot koffiezetten; niemand die het jou allemaal makkelijker maakt. Twee keer in de week jezelf van de bank hijsen om op je fiets naar de club te gaan om erachter te komen dat een aantal teamgenoten is blijven liggen. Dan begint de training en komt het met bakken uit de lucht en roept de trainer vanuit de dug-out dat je nog eens vier rondjes mag rennen want het regent nog steeds. Zonder echt te benoemen experts jezelf week in week uit ertoe zetten om samen te presteren, samen te genieten van het voetballen. Want zeg nou eerlijk, in deze tijd moet je het vooral niet hebben van supporters want die mogen ineens niet meer komen.
Ene M. Rutte – zelf een begenadigd voetballer geweest én toegejuicht door het OMT – vindt het beter om te spelen zonder aanmoedigingen. Het publiek zingt uit volle borst langs de lijnen en schreeuwt harder dan ooit tevoren. De anderhalve meter afstand en de drukte in de kantines worden aangewezen als reden van de verspreiding van een virus! Deze prestatiedruk komt er in de derde en vierde klasse nog even bij, weer ben je op jezelf aangewezen om optimaal te presteren. Wat is dan makkelijker, presteren in de top of het presteren in de kelderklasse van het voetballen?
Vanaf het nieuwe seizoen komt er een vijfde klasse bij, eindelijk gaan we op zaterdag beleven dat ook de clubs die het zwaar hebben in de vierde klasse, op eigen niveau kunnen gaan presteren. Een mooi initiatief van clubs en KNVB om ook hier de aandacht voor te hebben, om zodoende het prestatieklimaat aan de onderkant van de piramide vorm te geven. Ook in de vijfde klasse wil iedereen kampioen worden, ook daar gaan we prestatievoetbal spelen. De regels, veld, spelers en doelen zijn van gelijke aantallen of afmetingen. Het enige verschil is dat we in het amateurvoetbal fitter zijn dan de profs, want zonder de performance coachen blijven we op amateurniveau “gewoon” drie keer wisselen.
De komende dagen zal het prestatieklimaat weer onder de loep worden genomen; gaan we de competitie wel of niet stilleggen? Ik hoop maar dat we met amateurvoetbal door mogen gaan en dat de kantines weer open gaan, want zeg nou eerlijk presteren zonder publiek (geen commentaar) en zonder derde helft is toch geen bal aan! Wat we er wel van leren is presteren, je bent nu volledig op jezelf aangewezen. Alleen je trainer en twee begeleiders zien jou presteren, dus nauwelijks druk van buitenaf, samen willen winnen, samen presteren, een mooi moment om er zo naar te kijken. Nu kom je erachter dat presteren begint bij jezelf, presteren doe je omdat je passie hebt voor het spelletje, presteren doe je omdat je het maximale uit jezelf naar boven wil halen.
Veel plezier met presteren!