0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Paniek in de tent!

De maanden april en mei zijn uiteraard vaak beslissend in het betaalde voetbal als we het hebben over de eindrangschikking. Met 5 wedstrijden voor de deur vechten de meeste ploegen nog wel ergens om. Ajax en PSV zullen samen gaan uitmaken wie zich mag kronen tot landskampioen.

Feyenoord heeft ten opzichte van Twente en AZ de beste papieren voor plek 3 en dus rechtstreeks Europees voetbal. Utrecht en Vitesse zitten in niemandsland en lijken klaar te zijn. Zij zijn vrijwel niet meer te achterhalen door de nummer 8 en zijn al zeker van de Play- offs om een Europees ticket. Aangezien de bekerwinnaar ook uit één van de hier boven genoemde ploegen gaat komen, heeft zelfs de nummer 8 t/m 12 nog een kans via de Play-offs op een ticket voor Europa. Dat maakt dus dat ook Groningen, GA Eagles, NEC, Heerenveen en Cambuur nog geloven in een wonder. Volgt u me nog?

Voor de kijker prachtig. De spanning zal nog een aantal weken aanhouden, wat het goede voetbal niet ten goede zal komen. Echter, de amusementswaarde, spanning en strijd zal veel vergoeden. Ook onderin is het nog ‘hommeles’. Zwolle, Willem II, Sparta, Fortuna en RKC hebben nog twee rechtstreekse degradatieplekken en 1 nacompetitie plek te verdelen. Al met al zijn dus 17 van de 18 ploegen nog verwikkeld in een gevecht. Alleen Heracles lijkt helemaal klaar te zijn (te ver onder de Play-offs plaatsen, te ver boven de degradatiestreep). De spelers van de Almelose ploeg lijken hun zomervakantie te kunnen gaan boeken.

In al die maanden, die in dit seizoen inmiddels achter ons liggen zijn er al verschillende trainers, technisch directeuren en beleidsbepalers de laan uitgestuurd. Ik sta hier toch altijd wel van te kijken. Grote paniek, na nederlagen, grote paniek bij het missen van een doelstelling.

‘Heerlijk hoe deze club totaal niet in paniek raakt van een 14e, 15e of 16e plaats. Met visie en beleid houden we vast aan de lange termijn.’

Ludo steekt zijn liefde voor RKC niet onder stoelen of banken

Bij een club als Willem II haalt men, met Fred Grim, een prima trainer in huis, die de jaren daarvoor heeft laten zien in Waalwijk met een zeer gering budget, toch leuk herkenbaar voetbal te kunnen spelen. En daarnaast ook eredivisie voetbal veilig te stellen. Deze trainer krijgt de kans om samen met een technisch directeur te gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. Na een moeizame periode worden acht wedstrijden voor het einde beiden de laan uitgestuurd. Vervolgens wordt Kevin Hofland aangesteld en krijgt de algemeen directeur in zijn portefeuille ongewild wat extra technische zaken te regelen. Een schokeffect blijft uit, sterker nog, de Tilburgers worden in Deventer met 4-0 op de broek terug de bus in gestuurd. Ik begrijp hier dus helemaal niks van. De technisch directeur van Willem II had nog een contract tot 2025. Die heeft dus een bedrag meegekregen wat dichter bij de 6 dan bij de 5 nullen ligt. Daarnaast koerst het recht op degradatie af en werkt het zich behoorlijk in de schulden door alle afkoopsommen die betaald moeten worden. Kansloos.

Hetzelfde gaat op voor FC Utrecht waar een trainer na een tegenvallende periode ook veel succes wordt gewenst met zijn verdere loopbaan. De assistent mag het overnemen. En ook hier volgen hele teleurstellende resultaten. De mensen die dit soort beslissingen nemen kunnen beter eens kijken naar verwachtingspatroon, mogelijkheden, budget en dit vooraf met elkaar afstemmen en eens wat langer vasthouden aan de lange termijn.

Bij RKC daarentegen laten ze zien hoe het ook kan. Bij de Rooms Katholieke Combinatie wordt gericht gezocht naar een trainer die past bij de ambities en de identiteit van een club. Er wordt gericht gezocht naar een spelersgroep met contracten van maximaal één of twee jaar en men kijkt met staf, bestuur, spelers en supporters naar de (on)mogelijkheden. Heerlijk hoe deze club totaal niet in paniek raakt van een 14e, 15e of 16e plaats. Visie, beleid! Hier hebben we invloed op, hier werken we de hele week hard voor. We hebben een prima trainer en een spelersgroep die acceptabel voetbal speelt. En we laten ons vooral niet gek maken. En vasthouden aan de lange termijn. Vind ik mooi! Ik gun ze daar in Waalwijk gewoon weer een jaar eredivisie voetbal. Kom op Geel Blauwen.

Foreholte roept gehavend Altior een halt toe

Voorbeschouwing op de wedstrijden in speelronde 18