0172SPORT, NSV'46-NicolaasBoys

NSV’46 deelt gevoelige tik uit aan Nicolaas Boys in derby

Noorden | Geteisterd door de snijdende kou en onophoudelijke regen probeerden beide ploegen het alsnog massaal op de derby afgekomen publiek te vermaken middels veel strijd. Wederom speelde beide elftallen niet hun beste voetbal, waren de bezoekers aan de bal misschien wel de betere maar bleven de punten na geblunder van doelman Xander Hardsteen in Noorden.

Net nadat de kruitdampen van het vele vuurwerk en fakkels waren opgetrokken ontstak Menno de Jong al vroeg in de wedstrijd in een vreugdevuur. Na een snelle uitbraak loste Yassine El Mariami een schot vanaf de rechterzijde die slecht werd verwerkt door Hardsteen. De ingelopen De Jong dook vervolgens de ontstane rebound tegen de touwen.

De gasten deden ook van zich spreken en waren via de zeventienjarige clubtopscorer Sven Hoogervorst dichtbij de gelijkmaker maar zijn schot vanuit de tweede lijn belandde op de paal. Ook de volgende kans was voor de bezoekers. Een indraaiende vrije trap van Luke van Veen vond Peter Burgmeijer die het leer niet hard genoeg kon verlengen.
Het spel golfde op en neer en na een kwart wedstrijd was het weer NSV’46 dat een verdubbeling van de marge was. Jeffrey Pieterse vond met zijn vrije trap het hoofd van Perry Lok maar zijn inzet werd van de doellijn gehaald door een Nieuwveens been. Niet veel later werd ook een schot, na een mooie actie van Florencio Faneyte, van Pieterse zelf geblokt door Koen van der Hoorn. Een tweede poging van Pieterse werd in de korte hoek gepakt door Hardsteen.

Toen Robin Stark vlak voor rust in de fout ging en dit corrigeerde dacht heel Nicolaas Boys aan een strafschop. Contact was er zeker, maar Burgmeijer ging in de ogen van arbiter Joost Hoogerbrugge te gewillig naar de grond.

Waarschijnlijk ingegeven doordat ze de tweede helft de wind tegen hadden, koos Nicolaas Boys de tweede helft veelvuldig voor de opbouw van achteruit. Dit ging meermaals gepaard met de nodige risico’s. De ‘Boys” beschikken wel over goede opbouwers maar die stonden gisteren niet centraal achterin. Eén van de eerste pogingen resulteerde bijna in de 2-0. Menno de Jong onderschepte binnen de zestien de bal van de voeten van Jari Wijfjes maar Robin van Koert schoot vervolgens de geboden kans hard en hoog over.

“Zij roepen het met dat breien achterin over zichzelf af”

Menno de Jong strafte geklungel achterin af en kroonde zich tot matchwinner

Ook NSV’46 claimde een strafschop. El Mariami nam de bal met het hoofd mee de zestien in en ging na contact met Jordy van Eijk naar de grond. Ook deze valpartij was voor Hoogerbrugge geen aanleiding naar de stip te wijzen. Dit deed hij enkele minuten later wél aan de andere kant. Een voorzet vanaf de rechterkant zorgde voor miscommunicatie tussen Lok en doelman Bas Kalshoven. Spits Fitz Mac Lean wurmde zich ertussen en ging na een klein duwtje gewillig naar de grond met het gewenste resultaat: strafschop. Aanvoerder Van Veen schoot via het been van Kalshoven de gelijkmaker binnen en liet het meegereisde en negentig minuten lang verbaal aanwezige Vak-N ontploffen.
Nicolaas Boys zette door en ingegeven door de gelijkmaker ging het op zoek naar meer. Het creëerde twee kleine kansjes maar wederom ging het daarna faliekant mis in de opbouw. Wijfjes en Van der Hoorn waren weifelend, NSV’46 voelde dit na eerdere mislukte opbouw pogingen en zette druk. Van der Hoorn, onder druk gezet door Van Koert speelde terug op Hardsteen en laatstgenoemde verwerkte de bal zo slecht dat wederom De Jong hiervan kon profiteren en de 2-1 voor de Noordenaren op het bord zette.

De bezoekers waren even van slag maar herpakten zich al snel en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Een slotoffenssief van meer dan twintig minuten leverde alleen niet veel op want de Noordense defensie gaf geen krimp. De gasten misten duidelijk een target men of stormram. De afwezigheid van aanvoerder Joey van der Haak was voelbaar in deze slotfase. Hij zou met zijn kopkracht de Noordense defensie misschien wel hebben doen laten wankelen, nu waren alle ingebrachte ballen eenvoudig te verdedigen.

Het werd nog eenmaal spannend toen twaalf minuten voor tijd Stefan van Tol een sliding inzette op Ravi Pijper. Heel ‘zwart en groen’ schreeuwde om een strafschop maar Hoogerbrugge was niet van plan nog een cadeautje uit te delen aan de Nieuwveners.

“Een onnodige nederlaag door individuele fouten”

Nicolaas Boys middenvelder Matthijs Egberts was hard in zijn oordeel

Zo bleef het bij 2-1, eens stand waar vooral matchwinner Menno de Jong natuurlijk heel goed mee kon leven. “Ja tweemaal scoren in een derby is natuurlijk lekker. Zij roepen het de tweede helft ook wel een beetje over zichzelf af hoor, ze bleven maar breien achterin. Daar krijgen wij al twee kansen uit en ze gingen er vervolgens gewoon mee door. Wij wisten dat ze onder druk fouten zouden maken.”
Over zijn nieuwe rol als schaduwspits is de middenvelder ook zeer tevreden. “Deze rol is echt heerlijk. Ik kan hier veel meer mijn ei in kwijt dan hangend aan de rechterkant. De wisselwerking met Robin (van Koert, red.) is ook echt goed. Hij komt veel in de bal waardoor ik daarachter van de ruimtes kan profiteren. Ik ben niet de snelste maar kom hierdoor wel veel meer in scoringspositie.”

Nicolaas Boys-middenvelder Matthijs Egberts baalde van de nederlaag. “Dit is in mijn ogen echt een onnodige nederlaag. Ik denk dat we voetballend vandaag zelfs de betere ploeg waren, maar door individuele fouten we geven het gewoon compleet weg.”

Door de overwinning slaat NSV’46, zeker wanneer het komend weekend het inhaalduel bij Warmunda weet te winnen, een behoorlijk gat met de Nieuwveense rivaal en heeft het de aansluiting met de top-3 te pakken.