Nieuwkoopse keepersblunder beslist matige derby en levert TAVV periodetitel op

Nieuwkoop | Een puntendeling was passender geweest bij de derby tussen Nieuwkoop en TAVV. Een keepersfout van Nieuwkoop-doelman Sem van Wijngaarden deed de thuisploeg uiteindelijk de das om, waardoor de ongeslagen reeks voorbij is. TAVV ging er ondertussen ook nog eens zeer verrassend met de periodetitel vandoor.

De eerste echte grote mogelijkheid van de wedstrijd was voor Niels van Rijn. De Nieuwkoop-verdediger kopte goed in uit een hoekschop, maar zag zijn bal op de doellijn gekeerd worden door een TAVV-verdediger. Een volgende goede mogelijkheid was er voor Chiel Groenewoud, maar die had in de vijf meter te veel tijd nodig, waardoor een gigantische mogelijkheid op de 1-0 om zeep werd geholpen. Dan hebben we het wat betreft de grote kansen in de eerste helft eigenlijk wel gehad. TAVV kwam niet verder dan een schot naast en dus keken we vooral naar veel duels en spelverplaatsingen op het middenveld.

In het begin van de tweede helft zagen we lange tijd hetzelfde beeld. Toen de ban werd gebroken veranderde dit. Dit gebeurde overigens op erg ongelukkige wijze. Debuterend doelman Van Wijngaarden – die de geblesseerde Thomas Boekestijn verving – leek een rollende bal, die werd afgeschermd door een Nieuwkoopse-verdediger, makkelijk op te kunnen pakken, maar op zijn weg naar de grond raakte hij aan het grabbelen. De bal kwam los en TAVV-spits Eric van der Hout profiteerde optimaal: 0-1.

Dit was het startschot voor Nieuwkoop om actiever de aanval te zoeken. Na iets meer dan een uur kreeg de thuisploeg twee enorme mogelijkheden. Thijs van der Zon kapte zijn tegenstander goed uit, maar schoot vervolgens op de benen van doelman Rodney Pater. De rebound was voor Dirk van den Haak maar hij schoot recht op Pater, die zo dus een belangrijke rol vervulde. Aan de andere kant wist ook Van Wijngaarden erger te voorkomen en goed redding te brengen op een rebound.

‘Al hadden we nog twintig minuten gevoetbald, Nieuwkoop had vandaag niet gescoord’

Sebastiaan van der Voorn | Verdediger TAVV

In de slotfase bleef Nieuwkoop actief zoeken naar de gelijkmaker tegen het compact verdedigende TAVV. Ruimte werd gevonden toen de ingevallen Boy Vork de vrije Dave Verhage wist te vinden. Zijn schot ging echter naast. Een paar minuten later kreeg Sam Vijfhuizen van dichtbij een kans, maar opnieuw stond er een TAVV-verdediger in de weg. De uitploeg leek zichzelf overigens nog in de voet te gaan schieten, want vijf minuten voor tijd kreeg TAVV-speler Donny van der Neut twee gele kaarten. De eerste vanwege een overtreding, de tweede vanwege praten.

Dat de bal er niet in wilde kende vlak voor tijd een typerend momentje, toen Boy Vork á la Diego Maradona de bal met de hand erin probeerde te werken. Naast dat de poging mislukte kreeg de invaller logischerwijs ook een gele prent voorgehouden. Een allerlaatste kans kreeg Nieuwkoop diep in blessuretijd, toen er een indirecte vrije trap kwam omdat TAVV-keeper Rodney Pater de bal ongeveer dertig seconden in zijn handen hield. Het kwam Pater niet duur te staan, want hij wist redding te brengen op het schot van Vork.

Na het eindsignaal duurde het even voordat het bij iedereen was doorgedrongen dat CVC Reeuwijk punten had gemorst op bezoek bij hekkensluiter VVC en TAVV daardoor de lachende derde was en er met de periodetitel vandoor ging. De vreugde was er niet minder om bij Sebastiaan van der Voorn. ‘Dit zie ik als beloning op ons spel van de laatste tijd en dat is mooi voor de club, het team en de staf. Het was een derby zoals dat hoort en je vaak ziet: slecht voetbal en veel harde duels. Eerlijk gezegd kon de wedstrijd beide kanten opvallen en was een gelijkspel misschien terecht geweest. Maar Nieuwkoop kreeg de bal er niet in vandaag, al hadden we nog twintig minuten door gevoetbald. Rodney stond vandaag geweldig te keepen. Ook toen de scheidsrechter het onnodig nog spannend wilde maken en zijn stempel wilde drukken in de laatste minuut en een indirecte vrije trap toekende aan Nieuwkoop in de zestien wisten ze niet te profiteren…’