Nieuwkoop stunt tegen Zwaluwen opnieuw in de beker

Vlaardingen | Alphense Boys, DSO, FC ‘s Gravenzande, HBS en Smitshoek. Zomaar een greep uit de namen van grote teams waar tussen Nieuwkoop zich bevindt in het KNVB Bekertoernooi. De ploeg van Boris van Es wist na de poulefase al te stunten tegen eerste klasser Olympia en nadat Nieuwkoop in de vorige ronde werd vrijgeloot, wachtte nu het mooie affiche tegen 4e divisionist vv Zwaluwen.

De zwart-witten uit Vlaardingen draaien geen vlekkeloos seizoen. In de 4e divisie (in het verleden was dit de Hoofdklasse) staat de ploeg op de elfde plaats. Wel was het aan het begin van de middag al vijf duels ongeslagen. Cijfers waar Nieuwkoop niet direct van in de kramp schiet. De oranjehemden zijn namelijk al sinds begin oktober ongeslagen. De teller staat inmiddels op elf wedstrijden. En waarom dan ook niet stunten tegen Zwaluwen? In de beker kan tenslotte alles.

Van Es koos dit duel voor Chiel Groenewoud in de voorhoede naast Hamza Elmaraije, om zo meer snelheid te hebben in de omschakeling. Nieuwkoop liet, logischerwijs, Zwaluwen het spel maken. Een slimme keuze, want de ploeg uit Vlaardingen was dit duidelijk niet gewend. Het was onwennig in balbezit en lijkt meer op hun gemak te zijn met counteren. Duidelijk was ook dat er voor Nieuwkoop zeker ruimte lag om te voetballen. Dit leverde in het eerste kwartier al twee aardige kansen op na prima aanvallen. Dave Verhage schoot tegen de Zwaluwen-doelman op en Elmaraije schoot van afstand in de handen van diezelfde doelman.

De thuisploeg kwam niet verder dan wat speldenprikjes. Een balletje naast, een balletje over en zo nu en dan een redding van Thomas Boekestein. Nieuwkoop oogde stabiel tegen een tegenstander die drie competities hoger speelt. Erg knap. Op slag van rust werd het gevoel dat er een stunt in zat enorm versterkt. Een verdediger van Zwaluwen wilde de bal over de achterlijn laten lopen, maar op kracht wist Nieuwkoop de bal niet alleen binnen te houden, maar deze kwam ook nog eens voor het doel terecht. Na een eerste inzet van Groenewoud kwam de bal voor de voeten van Boy vork maar hij mikte op een verdediger op de lijn waar de doelman inmiddels al gezien was. De rebound van Vork werd weer door de verdediger weggeschoten, maar wel pas nadat de bal al over de lijn was geweest, doelpunt en de 0-1 dus!

Aan het begin van de tweede helft volgde direct al de mogelijkheid om Zwaluwen de nekslag te bezorgen. Een goede voorzet werd in vrije positie echter naast geschoten door Groenewoud. Zo bleef Zwaluwen in leven. Nieuwkoop wist de zwart-witten echter goed af te stoppen. Pas toen twintig minuten voor tijd het slotoffensief van de thuisploeg begon, werd het wat zweten voor de bezoekers. Dat begon met een corner die op de lat werd gekopt en later moest Boekestein opnieuw ingrijpen bij een kopbal.

“Je ziet dat een paar boeren uit de polder het ook een 4e divisionist moeilijk kunnen maken”

Joris Verweij ziet dat Nieuwkoop een echt team is geworden dat voor elkaar door het vuur gaat

Aan het begin van de blessuretijd leek de gelijkmaker te worden gemaakt, maar dit gebeurde in buitenspelpositie. Afgekeurd dus. Niet veel later moest Nieuwkoop met tien man verder. Doelman Boekestein kwam ver uit zijn doelgebied en tikte de bal met de hand weg toen deze langs hem heen werd gespeeld wat hem op een terechte directe rode kaart kwam te staan. Aan reservedoelman Pluk Vijfhuizen, de broer van aanvaller Sam, om de laatste ballen ook tegen te houden. Dit lukte en zo kon de bekerstunt met gejuich worden begroet.

In Joris Verweij troffen we na afloop een trotse captain. “Op voorhand kan je er eigenlijk alleen van dromen om van een 4e divisionist te winnen natuurlijk. Toen we een kwartier onderweg waren en zelf de grootste kans hadden gehad begon ik te geloven dat er misschien wel wat te halen zou vallen vandaag.”
Volgens Verweij is Nieuwkoop in de eerste seizoenshelft een echt team geworden en dit gaf ook tegen deze zware opponent de doorslag. “We winnen doordat iedereen voor elkaar door het vuur gaat. We zijn echt een team en dan zie je dat een paar boeren uit de polder het op basis van inzet, maar ook zeker door ons goede veldspel, het ook een 4e divisionist moeilijk kunnen maken. Dit is een mooie afsluiter van het eerste seizoenshelft. De enige smetjes zijn dat we de eerste wedstrijd van RKDES verloren, anders was je nu ongeslagen de winterstop in gegaan en dat we het na de winter tegen koploper Lugdunum moeten gaan doen zonder Thomas die dan natuurlijk geschorst is door zijn rode kaart.

Het is nu afwachten welke mooie tegenstander er in februari uit de koker gaat rollen voor de 8e finale, als alle duels zijn gespeeld. Dan zal er weer gehoopt worden op een nieuwe stunt.

Opstelling SV Nieuwkoop:
Thomas Boekestein; Rick Pouw (72. Dirk van den Haak), Mike Boelee, Sem Meertens; Thijs van der Zon, Joris Verweij © (70. Noë Esselink), Boy Vork, Sam van der Hoorn, Dave Verhage; Chiel Groenewoud, Hamza Elmaraije (90+3. Pluk Vijfhuizen).

Bron: Rick Sinnige

Dennis Tijssen nieuwe trainer NSV’46: “Ambitie is bij mij niet aan niveau gekoppeld”

Ludo Pistorius nieuwe trainer TAVV: “Een stille wens gaat in vervulling”