Nieuwkoop steelt in extra tijd punt bij heetgebakerd Lugdunum

Leiden | Nieuwkoop speelde zaterdag de beladen wedstrijd op bezoek bij LVV Lugdunum. Eerder dit seizoen werd de eerdere ontmoeting nog gestaakt wegens wangedrag en wist Nieuwkoop in de resterende negen minuten nog tweemaal te scoren en zodoende alsnog met 2-1 te winnen. Het zorgde voor revanchegevoelens bij de ploeg uit Leiden en die waren er op gebrand om deze keer te winnen. Dat men hiervoor alle registers qua onsportiviteit opentrok moest men voor lief nemen. Intimidaties en (smerige) overtredingen voerden helaas de boventoon in Leiden…

In de openingsfase van het duel was Lugdunum direct voor het eerst gevaarlijk maar een inzet in de korte hoek werd door doelman Thomas Boekestein onschadelijk gemaakt. Nieuwkoop wist zich daarna op te richten en het ging duidelijk beter voetballen. De bal was veel in de ploeg, maar echte kansen wist het niet te krijgen. Wel was er een enkele poging van Chiel Groenewoud en Dirk van den Haak van afstand, maar allebei de schoten waren voor de doelman.
Na een half uur spelen kreeg de thuisploeg de ultieme mogelijkheid om op voorsprong te komen. Doelman Boekestein was te laat bij de bal, die vervolgens werd breed gelegd. De inzet van de Lugdunum-aanvaller richting het lege doel werd vervolgens geblokkeerd door een van de verdedigers van Nieuwkoop, die wel nog in de buurt waren van de bal.

Vlak voor rust was Nieuwkoop nog een keer gevaarlijk via Sam Vijfhuizen, maar uit een voorzet van Chiel Groenewoud schoot hij het leer hoog over. Dit was ook de fase dat Lugdunum wat feller begon te spelen en enkele stevige overtredingen maakte. Zo werd bijvoorbeeld Sam Vijfhuizen, op het moment dat de bal aan de andere kant van het veld was, naar de grond gewerkt en zagen we meer schandalig harde tackles. Er werd bij vlagen naar alles wat bewoog getrapt maar al deze overtredingen bleven wonder boven wonder onbestraft. Het optreden van de dienstdoende scheidsrechter in de eerste helft kunnen we dan ook als onvoldoende bestempelen. De rust werd uiteindelijk bereikt met een 0-0 stand en met tweeëntwintig onderste ledematen.

In de tweede helft werd er weer meer gevoetbald en zat de arbiter er korter op. Lugdunum zette de eerste vijf minuten vol druk en daar had Nieuwkoop het even lastig mee. Toen de groene storm weer wat was gaan liggen kwam de ploeg van Michel Strating weer aan voetballen toe en was het wederom de betere van de twee. Wederom bleven echte grote kansen uit. Een mogelijkheid was er wel voor Boy Vork, die van ver met een hard schot de keeper eens onder vuur nam. Maar de sluitpost van “De Kikkers” wist de bal te vangen.
Ook Lugdunum ondernam pogingen en was middels een kopbal van Soufiane Boukhidous op de lat dichtbij de openingstreffer. Na zevenenzestig minuten wist diezelfde Boukhidous alsnog het net te vinden. Een diepe bal nam hij met zijn hoofd mee om vervolgens binnen te werken, 1-0. Wat volgde waren kansen op een verdubbeling van de score. Een rebound voor open doel na een redding van Boekestein ging ongelukkig langs een van de aanvallers van Lugdunum. Later vloog er nog een harde kopbal rakelings over het doel van Boekestein en voorkwam Justin Poelwijk een zekere goal ternauwernood door de bal van de lijn te halen.

‘Voetballend was het één van onze betere wedstrijden, maar we creëren te weinig’

Michel Strating was tevreden over het vertoonde veldspel

In de absolute slotfase werd er meer risico genomen door Nieuwkoop en dit leverde in de extra tijd een vrije trap op, dit tot grote frustratie van Lugdunum die dit in woord en gebaar kenbaar maakte. De vrije trap werd genomen door Boy Vork en was eigenlijk niet super, maar verdween via een Lugdunum-been alsnog het doel in. Dit betekende de gelijkmaker en dus een hoop ontlading bij Nieuwkoop en frustratie bij Lugdunum. Zeker een minuut stond een groot deel van de spelers te protesteren bij de scheidsrechter. Vrijwel direct na de hervatting vond de leidsman het welletjes en floot hij voor de laatste keer waarop wederom alles en iedereen zich kwam melden bij de arbiter. In het tumult werden er meerdere bedreigingen geuit aan het adres van verschillende oranjehemden en liet ook trainer Roberto Escudero met een hoop gescheld zich opnieuw van zijn slechte kant zien…

Nieuwkoop-trainer Michel Strating wilde er verder geen woorden aan vuil maken en was vooral blij dat men zelf het hoofd koel hield en in extremis alsnog een punt wist te pakken. ‘Voetballend was het misschien wel een van de betere wedstrijden van het seizoen, maar we hebben gewoon te weinig gecreëerd. Voorin missen we de creativiteit van bijvoorbeeld een Dennis Boer die vanwege een enkelblessure niet beschikbaar is. Uiteindelijk ben ik tevreden met het punt dat we stelen in de laatste minuut.’