Nieuwkoop opent 2023 met zege op koploper Lugdunum

Leiden | SV Nieuwkoop sloot de succesvolle eerste seizoenshelft af als nummer drie van de competitie en als achtste finalist van de KNVB Beker. Genoeg dus om na de winter voor te spelen, want de ploeg van trainer Boris van Es kan echt mee gaan doen om het kampioenschap. Bij de hervatting van de competitie gister moest er direct een lastige horde worden genomen. Nieuwkoop nam het in Leiden namelijk op tegen koploper Lugdunum.

De aanloop naar dit duel werden er twee succesvolle oefenduels afgewerkt. Tegen het CSW van oud-trainer Michel Strating dat zich koploper van de tweede klasse mag noemen werd er met 3-3 gelijkgespeeld en afgelopen dinsdag werd KDO met 2-0 verslagen. Bij Lugdunum had Nieuwkoop te kampen met wat personele problemen. Doelman Thomas Boekestein is geschorst na zijn rode kaart tegen Zwaluwen waardoor Demian van der Lek voor het eerst onder de lat stond in Nieuwkoop 1. Ook middenvelder Sam van der Hoorn ontbrak vanwege een kleine blessure.

Er kon dus een flinke slag worden geslagen in dit duel tegen de koploper. Nieuwkoop opende goed en kreeg via Chiel Groenewoud direct al een goede kans. De doelman wist zijn inzet echter tot hoekschop te verwerken. Na een minuut of tien kreeg ook de thuisploeg een eerste kans. De poging was echter te zwak om doelman Van der Lek aan het zweten te krijgen. Het duel ging nek aan nek en het was vooral schaken op het middenveld. Nieuwkoop zocht wel, maar vond niks. Lugdunum zocht ook en dan vooral de twee rappe aanvallers. Noë Esselink moest een van die rappe aanvallers al vroeg neerhalen en liep zodoende al vroeg tegen een gele prent op. Van Es besloot de jongeling voor de zekerheid al binnen het half uur naar de kant te halen.

Het laatste gevaar voor rust kwam via Hamza Elmaraije en Dave Verhage. Elmaraije schoot van een meter of vijfentwintig naast het doel en Verhage slalomde kort hierna knap door de zestien van Lugdunum, waarna hij de bal veel te hard voor het doel langs schoot, waardoor niemand binnen kon tikken of koppen. Verhage zorgde ook voor het slotstuk van de eerste helft, door een vrije trap in de handen van de Lugdunum-doelman te schieten.

Met Robin Voorend in de ploeg voor Groenewoud wist Nieuwkoop de tegenstander in de tweede helft ver terug te duwen. Lugdunum kon er nog maar spaarzaam uitkomen en kreeg nauwelijks grote kansen. Ondanks het balbezit bleven grote kansen voor Nieuwkoop ook uit. De oranjehemden waren veelal slordig in de passing. Speldenprikjes van Voorend en Elmaraije konden worden genoteerd, maar maakte Lugdunum niet nerveus.

“We hebben een erg brede selectie, dus ik denk dat we een heel eind kunnen komen”

Boy Vork op de vraag of zijn ploeg titelkandidaat is

Tien minuten voor tijd was daar dan toch die kans. Althans, een soort van. Een voorzet van Elmaraije vanaf de rechterkant van het veld werd hard in eigen doel geschoten door Lugdunum-verdediger Glody Muanda. Zo stond er dan toch ineens een 0-1 tussenstand op het scorebord. Lugdunum ging zodoende de slotfase meer druk zetten, maar kwam vanuit open spel niet tot echte kansen. Het enige wapenfeit van de thuisploeg in deze slotfase was een vrije trap die op de lat werd gekruld.

Een bloedeloze topper eindigde zodoende in 0-1. Drie hele belangrijke punten voor Nieuwkoop, dat over Lugdunum heen klimt op de ranglijst. Boy Vork sprak van een terechte overwinning. “Ik denk zeker dat je kunt spreken van een terechte overwinning. Zij speelden veel lange ballen, maar we stonden erg goed opgesteld. Op die vrije trap die op de lat valt na, hebben zij volgens mij verder nagenoeg niks gecreëerd.” Op de vraag of Nieuwkoop nu één van de titelkandidaten is antwoordde de middenvelder als volgt: “We staan nu tweede, maar het seizoen is nog er lang. Wat in ons voordeel kan werken is het feit dat we een erg brede selectie hebben. Ik denk dus wel dat we een heel eind kunnen komen.” De oranjehemden bezetten dus nu de tweede plaats en hebben – net als buurman Aarlanderveen – één punt minder dan de nieuwe koploper DWO.