Nieuwkoop kan Olympia-muur slechts één keer breken en laat twee punten liggen

Gouda | SV Nieuwkoop kon met vertrouwen toewerken naar het duel tegen hekkensluiter Olympia nadat er afgelopen week weer eens werd gewonnen. Met leuk voetbal werd EMM ’21 verslagen. Het duel in Gouda begon pas om 17:15 uur. Een prima toetje van de voetbalzaterdag dus, dat voor de ploeg van Boris van Es toch enigszins in mineur eindigde doordat het twee punten verspeelde in strijdt tegen nacompetitie.

Vanaf de eerste seconde was duidelijk hoe dit duel eruit zou gaan zien. Olympia stelde zich verdedigend in en gokte op een foutje van Nieuwkoop, om vervolgens in de omschakeling toe te slaan. Nieuwkoop zelf moest het spel gaan maken en de Goudse muur zien te slechten. De beste mogelijkheid daartoe deed zich in de twaalfde minuut voor uit een vrije trap. Mike Boelee slingerde de bal richting de tweede paal, die daar net niet kon worden ingekopt door Noë Esselink.

Een tegenvaller voor de oranjehemden was dat Olympia dat foutje van Nieuwkoop al snel had gevonden. Na ruim een kwartier kwam de thuisploeg met een snelle omschakeling. In het strafschopgebied ging één van de aanvallers naar de grond na een sliding, waarbij toch ook de bal gespeeld leek te worden. De scheidsrechter oordeelde anders en legde de bal op de stip. Lion van de Velde benutte deze kans en zette Olympia op 1-0.

Het gevolg van die openingsgoal was dat Olympia de manschappen nog verder terughaalde en de muur nog steviger neer werd gezet. Lange tijd kon Nieuwkoop slechts gevaarlijk worden uit een aantal standaardsituaties. Na 39 minuten voetballen kon de eerste echt goede mogelijkheid worden genoteerd. Sam van der Hoorn onderschepte een slechte doeltrap van de Olympia-doelman, kapte een tegenstander uit, maar schoot vervolgens voorlangs. Even leek de gelijkmaker voor rust er alsnog te komen, toen Boy Vork een afvallende bal na een hoekschop in één keer op de pantoffel nam. De bal spatte uiteen op de onderkant van de lat. Het geluk was daarmee niet aan de zijde van de bezoekers.

De tweede helft vertoonde hetzelfde spelbeeld. Nieuwkoop moest proberen de Goudse-muur te breken en had het daar lastig mee. Pas in de laatste twintig minuten – toen het slotoffensief werd ingezet en de muur wat barsten begon te vertonen – kon de ploeg van Boris van Es gevaarlijk worden. Invaller Auke Westerduin liet zich daarbij veelvuldig zien. Een eerste mogelijkheid van hem ging via een verdediger over het doel heen. Kort daarna bereikte hij Robin Voorend, die via een verdediger naast schoot. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Esselink de bal net naast. Ook de poging vanaf rand zestien van invaller Thijs Rekelhof ging net naast.

Maar, de aanhouder wint. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd het gat gevonden. De bal werd goed bij de tweede paal neergelegd en ingeschoten door Chiel Groenewoud. Een mooi moment voor de invaller, die na heel lang blessureleed weer terug is in het eerste. Olympia leek ineens rijp voor de slacht en met acht minuten blessuretijd erbij kon de equipe van Van Es echt gaan zoeken naar die overwinning. Robin Voorend kreeg een goede mogelijkheid daartoe, maar schoot over. Ook Vork vond een weg door de verdediging heen, maar raakte de bal verkeerd bij de afronding, waardoor deze naast ging. De beste mogelijkheid was nog voor Groenewoud, die in minuut 95 na een goede steekbal een opgelegde kans kreeg. De overtuiging ontbrak echter in de afronding, waardoor de doelman redding kon brengen.

Nieuwkoop loopt zodoende toch tegen een klein blauwtje aan, in de strijd tegen degradatie. Het zakt – met nog vijf duels te gaan – naar de twaalfde plaats, dat aan het einde van de rit nacompetitie betekent. Volgende week kan direct weer goede zaken worden gedaan – want het staat nog altijd dichtbij elkaar – als concurrent FC Oudewater op bezoek komt in Nieuwkoop.