Nieuwkoop gaat spannend slot van de competitie in na verlies bij Alphia

Alphen aan den Rijn | De laatste vier duels van de competitie staan voor de deur. Nieuwkoop moet zich volop focussen op handhaving, in een competitie waar het allemaal dichtbij elkaar staat. Tegen het al veilige Alphia werd deze zaterdag de eerste van die vier duels met 3-1 verloren.

Het was voetballend een erg matige wedstrijd van allebei de ploegen. Nieuwkoop speelde bij vlagen de bal goed rond, maar kon niet tot echte mogelijkheden komen. Datzelfde gold eigenlijk voor Alphia. Zo duurde het tot de twintigste minuut voordat we een eerste echte kans konden noteren. Een schot van afstand van Sam van der Hoorn werd met moeite gekeerd door de Alphia-doelman Perry van Cassel. De tweede goede mogelijkheid volgde een kwartier later. Zes minuten voor rust welteverstaan. Een goede voorzet van Dave Verhage kwam bij de tweede paal bij Thijs van der Zon, maar zijn afwerking had niet voldoende power om Van Cassel te passeren.

Geheel tegen de verhouding in pakte Alphia kort daarna de leiding. Ralph Zeilstra kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied en schoot raak in de hoek. Joris Verweij vrij snel hierna de kans op de gelijkmaker, maar na een goede aanval gleed hij de bal voorlangs.

De tweede helft vertoonde hetzelfde beeld als de eerste. In het eerste kwartier kon Nieuwkoop tot twee kansjes komen. Noë Esselink kopte naast uit een hoekschop en Van der Hoorn schoot een vrije trap over. Aan de andere kant was Alphia vanuit de omschakeling erg gevaarlijk. Na een goede aanval schoot Zeilstra de bal centimeters voorlangs, waardoor Nieuwkoop ontsnapte.
Tien minuten voor tijd kwam echter alsnog de verdubbeling van de stand op het scorebord. Een goede voorzet van Luuk Samsom werd van dichtbij ingekopt door Daan van Leeuwen, 2-0. Toch wist Nieuwkoop de aansluiting snel weer te vinden, want Van der Hoorn zorgde na een toegekende strafschop vijf minuten voor tijd vanaf de stip  voor de 2-1. Tot een slotoffenssief kwam het niet want  Alphia gooide het duel niet veel later  in het slot. Opnieuw was het Van Leeuwen die een hoge voorzet binnen kopte en voor de 3-1 einduitslag zorgde.

Voor Nieuwkoop betekent dit – met nog drie duels te gaan – dat het gat met de dertiende plaats – wat rechtstreekse degradatie betekent – nu zeven punten is. De focus zal dus vooral liggen op het voorkomen van het spelen van de nacompetitie. Nieuwkoop zakt door het verlies tegen Alphia van plek 8 naar plek 10. De nummers 10 t/m 12 zullen nacompetitie moeten spelen. Volgende week wacht een kraker, tegen directe concurrent UVS dat de veilige negende plaats bezet..