Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

We kunnen misschien nog een paar vriendschappelijke wedstrijden spelen om te kijken of we nog in staat zijn om het spel te spelen. Dat droog oefenen op een training en steeds dezelfde aanvaller of verdediger in je nek te hebben is onderhand ook wel uitgekauwd. Het perspectief is dat we ons gaan opmaken voor een nieuw seizoen met nieuwe kansen en dezelfde tegenstanders in de competitie.

Een paar nieuwkomers erbij, Groeneweg en Nicolaas Boys maken ook de overstap, nog voordat bekend werd dat clubs horizontaal kunnen overstappen. Betekent dit het einde van Alphense Boys zaterdag zodat de zondag volgend jaar kan instromen in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal?
Het blijft een vreemde beslissing van een bond die de afgelopen jaren heeft laten zien hoe goed ze in Den Haag hebben gelobbyd voor de breedtesport in dit land. Ruim een miljoen leden en dan op het Malieveld met een paar shirtjes stil schrijven is om eerlijk te zijn schandalig en ongekend.

Omdat het seizoen toch pas start in september hebben we nu mooi de tijd om onze teams in te richten en de speelwijze te trainen voor een langere periode. Helaas lees ik ook dat er veel spelers gestopt zijn en dat er zelfs nu ook weer veel spelers van club veranderen. Vreemd als je dit seizoen nauwelijks gespeeld hebt om dan alweer te verkassen naar een nieuwe club. Het ziet er naar uit dat voor veel spelers het gras elders groener is dan waar ze nu spelen en dat ze vergeten zijn dat ook bij die nieuwe club de trainer er maar elf mag opstellen. Met veel verwachting binnen komen en dan met een nog grotere verwachting teleurgesteld zijn als de trainer jouw niet kiest. En in onze regio zijn er ook voldoende clubs die denken dat het halen van spelers nog altijd goedkoper is dan zelf opleiden.

‘Ik lees dat er veel spelers van club veranderen, vreemd als je dit seizoen nauwelijks gespeeld hebt. Men denkt dat elders het gras groener is, maar ook daar mag de trainer er maar elf opstellen.’

Dennis kijkt met verbazing naar de ‘transfermarkt’

Het voetballandschap is hierin behoorlijk veranderd en daarin kunnen de beleidsmakers maar moeilijk kiezen wat nou de beste oplossing is voor een meerjarenplan. Investeren in de jeugd door beter opgeleide trainers in dienst te nemen die in staat zijn om jeugdvoetballers ook daadwerkelijk te scholen. Het interne beleid zo af te stemmen dat er jaarlijks één of meerdere jeugdspelers doorstromen naar de hoofdmacht. Het is een ingewikkelde materie en vele malen complexer dan ieder jaar die één tot tien spelers uit je regio te plukken die van nature het talent hebben om aan te sluiten bij jouw niveau.

Dan maar de komende weken volle bak investeren in de speelwijze voor het komende seizoen, het trainen van spelprincipes en patronen binnen de gekozen formatie om de kans op resultaat te vergroten. Een proces dat iedere trainer op zijn of haar manier probeert vorm te geven tijdens de trainingen. Het is juist nu dat de trainer een stip op de horizon kan plaatsen door aan te geven waarvoor hij daar nu mee bezig is. In september willen we er staan, hoe beter je nu de speelwijze traint en met elkaar toewerkt aan een concept voor het nieuwe seizoen, hoe beter de start van het nieuwe seizoen kan worden. Investeren in je huidige materiaal en hopen dat we in juni met nog een paar vriendschappelijke wedstrijden nog wat kunnen bijsturen binnen de gekozen speelwijzen. Een leuke uitdaging en het geeft de spelers weer wat nieuwe energie, omdat we weten dat we in september de degens weer gaan kruisen met elkaar. Ook voor de spelers is het zoeken naar de motivatie en de drive om er nog een paar weken maximaal voor te gaan. Ik neem aan dat we nog een paar vriendschappelijke potjes gaan spelen en hoop dat we elkaar daar weer gaan treffen om alvast een voorproefje te nemen op het komende seizoen.

KNVB zet streep door Regio Cup voor senioren

0172SPORT, Advertorial, sportspreekuur, Bakker & De Vos

Hardlooptraining start nieuwe groep