Nicolaas Boys in wedstrijd met 2 gezichten langs Alphen

Alphen a/d Rijn | Nicolaas Boys pakte in Alphen a/d Rijn drie hele kostbare punten, maar het ging zeker niet vanzelf. Een prima eerste helft werd afgewisseld door een matige tweede helft, toch wist de ploeg van René Ras als overwinnaar van het veld te stappen na negentig minuten.

De omstandigheden waren zwaar, een harde wind, zon en felle buien wisselden elkaar in rap tempo af. In het eerste kwartier tastten beide elftallen elkaar af en waren en nauwelijks kansen. De eerste mogelijkheid was voor Fabio Dos Santos die de bal van links kreeg en met een subtiele voetbeweging de bal net over de lat heen stuurde. Vanaf toen dicteerde Nicolaas Boys het spel en kwam de plaatselijke VV er nauwelijks aan te pas. Zo kreeg Jari Wijfjes een vrije schietkans op de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot belandde in de handen van keeper Visser. In de 26e minuut kwamen ‘de boys’ alsnog aan de leiding. Een mooie aanval over de rechterflank werd door Jordy van Eijk op de achterlijn voorgegeven en spits Mike van der Aar kon vrij in koppen: 0-1. Nicolaas Boys bleef aanvallen en een paar minuten later was het bijna 0-2, na wederom een voorzet van Jordy van Eijk vanaf rechts. De uitstekend gegeven bal werd in de zestienmeter door iedereen gemist. Voor de rust kreeg Nicolaas Boys nog paar kleine mogelijkheden. Zo werd Dos Santos diep gestuurd, maar Visser bracht redding ver buiten zijn strafschopgebied. De corner van Luke van Veen die gevaarlijk in draaide, mede door de wind, werd stompend gered door dezelfde doelman in kwestie. Ook Peter Burgmeijer kreeg een kans, zijn schot werd door de verdediging van Alphen geblokt dat daar zelf in de eerste helft weinig tegenover stelde. Een vrije trap werd door de spits van Alphen naast gekopt en op slag van rust schoot Alphen net naast vanuit een afgeslagen corner. Het was een goede eerste helft van Nicolaas Boys en het ging met een verdiende 0-1 voorsprong rusten.

“Op basis van de tweede helft was het zeker geen terechte overwinning, maar het is wel een hele lekkere”

Matthijs Egberts | Verdediger Nicolaas Boys

De tweede helft was een heel ander verhaal. Door de aanhoudende regen en felle tegenwind kwamen de zwart-groenen, die overigens in het rood, wit, blauwe uittenue speelden, weinig meer aan echt voetballen toe. Alphen leek herboren, waar Nicolaas Boys de eerste helft het spel maakte en kans op kans kreeg, was het nu Alphen die de tweede helft heer en meester was. Nicolaas Boys stond onder zware druk en had het moeilijk met de gevaarlijk voorhoede van Alphen, vooral Bilal el Hallabi was een echte handenbinder maar echte grote kansen kreeg Alphen niet. Tot aan de 64e minuut toen Jari Wijfjes net buiten de zestienmeter aan de handrem moest trekken. Wijfjes, die net daarvoor al geel had gehad, werd gespaard door de prima leidende scheidsrechter Van der Plas. De vrije trap die Alphen kreeg werd prachtig in geschoten door Nizar Ahalli, wat resulteerde in een terechte 1-1. Alphen bleef daarna het spel maken, maar Nicolaas Boys kreeg nog wel één kans en die was ook direct raak. Een kwartier voor tijd zette de net ingevallen Matthijs Egberts een aanval op, Dos Santos kreeg de bal in de zestienmeter bijna op de achterlijn, zijn voorzet werd binnen getikt door Sven Hoogervorst die zichzelf met een mooie loopactie vrij speelde. De Nieuwveense equipe kwam zo tegen de verhouding in op een 1-2 voorsprong. Alphen ging vol in de aanval het laatste kwartier, maar Nicolaas Boys wist prima stand te houden ondanks een aantal benauwde situaties voor het doel van keeper Xander Hardsteen.

Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was de opluchting en blijdschap groot bij de Nieuwveners. Waar een gelijkspel misschien terecht was, ging Nicolaas Boys er vandoor met drie kostbare punten. Zo bekende ook invaller Matthijs Egberts. “Na de rust kwamen we er eigenlijk nauwelijks meer aan te pas, maar we hadden één goede aanval en daar scoorden we uit. De eerste helft was erg goed van onze kant met een aantal mooie aanvallen. Na de 0-1 hebben we nog een aantal kansen gehad om de score verder uit te breiden, maar dit deden we niet. En dan krijg je het in de tweede helft lastig, de wedstrijd draaide dus volledig om. Op basis van de tweede helft was het zeker geen terechte overwinning, maar het is wel een hele lekkere. ”