Nieuwkoop - Blauw-Zwart, Kees Verhaar, 0172SPORT

Matig Nieuwkoop overleeft hachelijke momenten en pakt eerste punten

Nieuwkoop | De oranje formatie van Michel Strating behaalde zaterdag de eerste drie punten van de competitie en wist zich daarmee keurig te herstellen van de nederlaag bij VVSB. Op het eigen kunstgras werd Blauw-Zwart met 2-0 verslagen.

De openingsfase was duidelijk voor de bezoekende ploeg. Direct konden we enkele kansen noteren, maar we zagen onder meer doelman Bob Takken een aantal keer ingrijpen. Nieuwkoop zelf had in het eerste bedrijf veel moeite om kansen te creëren. Blauw-Zwart wist deze echter niet te benutten. Een aantal keer werd er een schot in de richting van Takken gelanceerd, maar telkens was de poging te slap.

Na een half uur was Nieuwkoop voor het eerst gevaarlijk. Een vrije trap werd hard voorlangs geschoten en even later schoot Dirk van den Haak hoog over. Het was ook de fase in de wedstrijd waarin de bezoekende ploeg minder kansen kreeg. Het schaakspel van de eerste vijfenveertig minuten werd dan ook logischerwijs afgesloten met een 0-0 ruststand.

In de tweede helft stond er duidelijk een ander Nieuwkoop op het veld. Er werd beter gevoetbald, er was meer inzet en er kwamen dus ook meer kansen. Ali Sina Mohaghegh was direct na rust dichtbij de openingstreffer. Ook Dennis Boer, topscorer van vorig seizoen, kreeg kansen. Een schot na een goede steekbal en een lobje zag hij gekeerd worden door de keeper van de bezoekers.

‘De intentie was goed maar we waren niet zuiver in de passing en te twijfelachtig in het maken van keuzes’

sv Nieuwkoop-trainer Michel Strating over de eerste helft

Blauw-Zwart liet zo nu en dan ook van zich horen. Zo eindigde een snelle aanval uiteindelijk naast het doel van Takken. Een half uur na rust werd de ban gebroken. De bal viel met een stuiter net buiten het strafschopgebied voor de voeten van Boy Vork, die het leer op schitterende wijze het doel in lanceerde. Een fraaie 1-0 waar de keeper geen antwoord op had. Nieuwkoop raakte op stoom en een paar minuten later was het via Tim Bosma al dichtbij de tweede treffer. De invaller schoot echter op de lat.

Na één van de gevaarlijke uitbraken van Blauw-Zwart betekende bijna de gelijkmaker. Takken zat naast de bal en zag tot zijn grote geluk dat Schilperoort, de inzet van de Blauw-Zwart-spits op de doellijn met zijn rug wist te keren. In de blessuretijd gooide Nieuwkoop de wedstrijd uiteindelijk op slot. Sam Vijfhuizen kon aan de zijkant opstomen tijdens een snelle uitbraak en de bal voorgeven op Boer, die de bal keurig tegen de touwen wist te werken, 2-0.

Hoofdtrainer Michel Strating zag een mindere eerste en een betere tweede helft. ‘We speelden een onrustige eerste helft aan de bal waarin we de intentie hadden om te voetballen, maar niet zuiver waren in de passing en twijfelachtig waren met de keuzes. In de tweede helft hebben we meer onze kwaliteit laten zien door sneller de diepte te zoeken en met een hoger baltempo de tegenstander terug te drukken naar eigen helft. Lichtpuntje was onze nieuwe aanvoerder Joris Verweij. Een echte winnaar die we nodig hadden gisteren.’